CHIŞINĂU, 3 dec — Sputnik. Polițiștii avertizează că în ultima perioadă a crescut vizibil numărul furturilor din mașini. În primele 10 luni ale acestui an, în Chişinău au fost înregistrate 351 de cazuri de furturi din automobilele. Făcând o medie, asta înseamnă 35 de furturi pe lună, adică, una sau două spargeri în fiecare zi.
Sputnik Moldova a încercat să afle cum trebuie să acționam în cazul în care mașina ne-a fost vandalizată, sau ni s-au furat bunuri din ea. Expertul în asigurări auto Alina Roșca a precizat că proprietarul automobilului care a fost spart trebuie să anunțe în primul rând poliția și compania de asigurări unde şi-a făcut poliţa CASCO.
Alina Roșca a precizat că proprietarul mașinii trebuie să acționeze operativ, mai exact, el trebuie să contacteze compania de asigurări sau brokerul unde a încheiat contractul de asigurare CASCO în timp de 48 de ore de la producerea incidentului.
„Proprietarul automobilului, trebuie să prezinte companiei de asigurări acte de la poliție, acestea pot fi diverse, în funcție de cât de mare este paguba și în funcție de prevederile contractului de asigurare pe care-l are. Asiguratorul despăgubește în funcție de prevederile din contractul CASCO încheiat de asigurat. Dacă acest gen de risc nu a fost inclus în contract, atunci compania de asigurări are dreptul să nu-l despăgubească" a declarat expertul.
Alina Roșca a ținut să precizeze că în cazul în care este vorba de furt, spargere sau daună, iar contractul de asigurare nu prevede franciza, atunci compania de asigurări despăgubește în proporție de 100%.
Pentru a preveni furturile din automobile, oamenii legii recomandă ca automobilul să fie dotat cu sistem de alarmă. Dacă îl lăsăm sau îl parcăm ca să mergem undeva, întotdeauna trebuie să-l încuiem. Ne asigurăm că este încuiat şi nu lăsăm bunurile de preţ la vedere.