Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Platforma DA: calea care nu duce nicăieri

© Sputnik / Miroslav RotariПротест 24 апреля 2016 protest poliție
Протест 24 апреля 2016 protest poliție - Sputnik Moldova
Abonare
Protestul de duminică al Platformei DA s-a încheiat, după cum au și presupus unii experți cu o furtună într-un pahar cu apă. Editorialistul Sputnik consideră că altfel nici nu se putea întâmpla. Pentru a confirma aceasta, autorul a analizat atât evidenţele, cât și versiunile conspirologice ale impasului în care s-a pomenit opoziția de dreapta.

Cei mai mulți, au urmărit la TV, au citit texte on-line pe diferite site-uri, inclusiv pe Sputnik Moldova, mesaje pe Facebook, despre ceea ce s-a întâmplat l-a Chișinău în duminica de 24 aprilie.

Протест 24 апреля 2016 protest poliție - Sputnik Moldova
Dan Nicu, despre lupta pentru putere a Platformei DA

Opoziția nu a reușit să reediteze un al doilea 7 aprilie 2009. Deși pe rețelele de socializare a apărut, la un moment dat „revoluționara noastră de profesie" împreună cu ortacii săi, pozând în piață. Zâmbete ironice a provocat și apariția unor liberal-democrați acolo. Adevărat sado-masochism: DA-iștii îi strâng la perete pe reprezentanții PLDM și pe liderul lor, iar ei încearcă să le spună: frate, suntem de-ai noștri…

Fără îndioală, aceasta nu a fost ziua lor de glorie, de aceea probabil acele episoade sporadice s-au perindat fără a se reține în spațiul mediatic.

Ceea ce a rămas în afara cadrului: versiunea conspirologică

În ajunul protestului, în mass-media a apărut informația că organele de drept au reținut câteva persoane care pregăteau provocări pentru 24 aprilie. În mod inexplicabil, puțini au fost cei care au luat în seamă respectiva informaţie. La fel ca și la declarația ulterioară a ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, cu privire la inevitabilitatea pedepsei pentru cei care vor depăși duminică cadrul legal. În zadar însă…

Acestea au fost nişte semnale foarte serioase din partea autorităților pentru liderii Platformei DA: domnilor, noi ştim despre planurile voastre de destabilizare a situației din țară.

Năstase și adepții săi au înțeles corect totul. De aceea s-au și purtat cu atâta precauție. Amintiți-vă cât de insistent le cerea Andrei Năstase protestatarilor agresivi din fața sediului lui Vladimir Plahotniuc să nu provoace poliția…

Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pregătirile secrete pentru alegerile prezidenţiale

Se impune concluzia: reţinerea, potrivit poliției, a destructurat radical planurile protestatarilor provocatori. Astfel, scoțând lumea duminică în stradă, liderii Platformei DA au trebuit să improvizeze din mers. Pentru aceasta ei însă nu erau pregătiți. Și-a spus cuvântul, probabil, și lipsa unei experiențe în acest sens.

Drept urmare, s-a întâmplat ceea ce am văzut. Discursuri „răsuflate", urmate de un du-te vino fără nici un rost…

În general, putem afirma cu o bună doză de siguranță că protestul de duminică al Platformei DA s-a soldat cu un eșec politic.

La ce să ne aşteptăm pe viitor…

Mai mulți politologi își pun astăzi întrebarea: care va fi soarta de mai departe a Platformei DA? Doar în fond ea a fost creată și cizelată de către „pustnicii" germani pentru a lupta până la capăt împotriva lui Vladimir Plahotnic, pe care aceştia îl urăsc. Însă lupta nu se prea leagă, biruința nu se întrezărește, iar banii au năravul să se termine.

În afară de aceasta, în viața politică a Moldovei a început, de fapt, campania pentru alegerile prezidențiale. Năstase este dispus să se înscrie în cursă. Evenimentele de duminică au demonstrat fără echivoc că liderul DA-iștilor are intenții foarte serioase să devină președinte al țării.

Ветер сдувает палатки в протестном городке - Sputnik Moldova
Platforma DA s-a pomenit în zugzwang

Iar aici mai apar și alte întrebări: sunt oare gata Viorel și Victor Țopa să investească bani pentru a-și promova fostul avocat?! Oare nu-i bate gândul pe aceştia că fiecare trebuie să-și ştie lungul nasului?

Oricare ar fi răspunsul, am impresia că, după protestul de duminică al Platformei, aceasta este sortită să joace un rol „mediocru". Cam pe alături de rămășițele liberal-democraților. În orice caz, după cum am scris cu puţin timp în urmă, situația zugzwang în care s-a pomenit această formațiune nu poate decât să se agraveze. Cantitatea nu trece întotdeauna în calitate. Cu atât mai mult cu cât și numărul simpatizanților acestei formațiuni, după cum ne-am putut convinge la 24 aprilie, se restrânge precum pielea de șagrin. Iar unii dintre cei care au părăsit Platforma DA își găsesc acum un loc destul de confortabil chiar în structurile de forță ale țării…

Câte ceva despre avantajul cunoașterii aritmeticii

Stranii sunt reprezentările noastre despre accederea la putere. A ieșit, de exemplu, un anumit număr de oameni în stradă sau în piață, au instalat o tribună, liderii lor s-au adresat mulțimii cu apelul de a debarca conducerea țării de care s-au săturat, au adus propriile argumente, le-au mai dres cu niște condimente emoționale atractive și… procesul a demarat.

Iar dacă, în numele propriilor interese, se vor mai include în campanie și vitejii-internauți anonimi și ne-anonimi… întotdeauna vom avea ceea ce avem.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
De ce a decis Maia Sandu să meargă la protestul de duminică

Iată un exemplu concret. Maia Sandu. Cu cât privești mai atent chipul altruistei din politica moldovenească creat de mass-media, cu atât mai clar vezi toată virtualitatea acestei figuri, a adepților ei și a celor care, aflați în umbră, îi modelează chipul actual.

Relativ nu demult am trecut prin Orhei, unde „eroina" noastră a încercat să adune semnături pentru a-și înregistra platforma politică. Mi s-a făcut milă de această femeie pe care niște „sculptori" anonimi o modelează pentru un rol care nu i se potrivește deloc. Ea ar lucra mai bine asupra dărilor de seamă financiare într-un birou liniștit. Pe când acum, încearcă să răspunzi la pretențiile orășenilor, să le demonstrezi că albul este negru, sau invers. Dacă ar fi măcar să dialoghezi cu ei. Dar nu, ei trec pe lângă dine, de parcă nici nu te-ai afla acolo. Probabil, este dureros acest lucru.

De aceea, când în ajunul protestului de duminică al Platformei DA am citit pe internet că Maia Sandu planifică să participe și ea, am simțit pe dată în spatele acestei declarații indicația „sculptorilor". Ea, într-adevăr, a şi apărut acolo. Însă, probabil, rațiunea a învins și Sandu nu s-a grăbit să iasă la tribună, ci, pur și simplu, s-a amestecat în mulțimea adunată acolo.

Acesta este doar unul dintre exemplele, caracteristice pentru Moldova de azi, de aritmetică politică virtuală. La fel ca şi declarația lui Andrei Năstase în cadrul conferinței de presă de luni, precum că ei au planificat participarea a 150 de mii de oameni la protest. Da!!!

Iată și un alt exemplu aritmetic. De data aceasta concret, care se află, cum s-ar zice, la suprafață. Mi l-a sugerat un prieten care este foarte departe de politică.

În Moldova există aproximativ un milion 700 de mii de alegători. În PMAN din Chișinău au ieșit la 24 aprilie circa 10 mii de persoane, ceea ce înseamnă aproape 0,6 procente din numărul cetățenilor cu drept de vot.

Iar liderii acestor 0,6 procente vor să impună voința lor majorității electoratului Moldovei?  

Cum s-ar zice, comentariile sunt de prisos!

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0