Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dan Nicu, despre lupta pentru putere a Platformei DA

© Sputnik / Miroslav RotariПротест 24 апреля 2016 protest poliție
Протест 24 апреля 2016 protest poliție - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia analistului politic, Platforma DA este preocupată doar de preluarea puterii, demonstrând o totală nepăsare în legătură cu alte probleme ale societăţii.

CHIŞINĂU, 24 apr — Sputnik. Analistul politic Dan Nicu scrie în Adevărul că manifestaţia de protest din 24 aprilie a Platformei „Demnitate şi Adevăr" este de fapt o încercare de a reaprinde „focul protestatar", motivul formal fiind neaprobarea de către Comisia Electorală Centrală a desfăşurării unui referendum privind alegerea prin vot direct a preşedintelui Republicii Moldova.

Analistul le dă dreptate celor de la CEC, deoarece chiar dacă pentru convocarea referendumului au fost colectate 400.000 de semnături, reprezentanţii Platformei nu au respectat norma legală care prevede că, trebuie adunate cel puţin 20.000 de semnături din minim jumătate din numărul unităţilor teritoriale administrative.

„Cât despre semnăturile pentru referendum care fuseseră strânse, da, este adevărat că s-au strâns peste 400.000, însă e imposibil ca liderii Platformei să nu fi ştiut legea care-i obliga să respecte regulile de procedură", notează Dan Nicu.

Protest la Parlament, Platforma DA - Sputnik Moldova
Enigma zilei de 24 aprilie: împotriva cui vor protesta reprezentanţii PLDM

Acest fapt, presupune analistul, ar vorbi mai degrabă despre „eventualitatea unui banal exerciţiu de testare a atitudinilor cetăţenilor, a viziunilor lor politice şi mai ales a disponibilităţii de a vota. Mascat sub aparenţa de colectare de semnături pentru referendum".

În situaţia în care puterea a preluat pe agenda sa multe dintre revendicările Platformei „Demnitate şi Adevăr" şi le-a soluţionat pozitiv (iniţierea procesului de excludere a imunităţii parlamentare, reintroducerea de către Curtea Constituţională a procedurii de alegere directă a şefului statului) „îi lasă, într-un fel, în offside pe liderii a ceea ce se numeşte „mişcarea protestatară" şi le minimizează şansele de a înlătura de la putere actuala coaliţie. De aceea, era nevoie de o reaprindere a focului protestatar".

Dan Nicu remarcă însă că de această dată retorica simpatizanţilor Platformei şi chiar a organizatorilor a devenit mult mai ostilă guvernării.

„Conducerea Platformei, prin vocea lui Andrei Năstase, şi-a exprimat speranţa că poliţiştii vor fraterniza cu manifestanţii, însă nu a spus până la capăt ce ar trebui să facă apoi toţi aceştia. În acelaşi timp, apariţia în presă a unei înregistrări audio în care coordonatorii securităţii manifestaţiei păreau să se consulte asupra unei încercări de a rupe cordonul de poliţie alimentează temerile că manifestaţia poate degenera în violenţe", atenţionează analistul.

Totodată, el opinează că Platforma mai are încă mult de lucru la programul acţiunilor de realizat. „Faptul că deja de peste un an ni se vorbeşte, invariabil, tot despre cât de rău este Plahotniuc şi campania asta e construită pe o identificare negativă, arată nepăsarea liderilor Platformei în legătură cu alte probleme decât cele legate de preluarea puterii", opinează Dan Nicu.

Fluxul de știri
0