Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine îl va înlocui pe Vladimir Filat la șefia PLDM

© Sputnik / пресс-служба ЛДПМВладимир Филат Vlad Filat
Владимир Филат Vlad Filat - Sputnik Moldova
Abonare
Până la finele anului PLDM va convoca un congres extraordinar unde va alege un alt preşedinte, iar dacă va fi găsit vinovat de fraude bancare Vladimir Filat va fi exclus și din PLDM.

CHIŞINĂU, 21 nov – Sputnik. Până la finele acestui an, PLDM îşi va alege un alt lider. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele formaţiunii Valeriu Streleţ după arestarea actualului preşedinte al PLDM, ex-premierul Vladimir Filat. 

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PLDM își va alege alt lider, iar Filat ar putea fi exclus și din partid

„Noi trebuie să organizăm un congres până la finele anului. Partidul trebuie să aibă un preşedinte ales în această situație de urgență”, a declarat Streleţ. 

Am încercat să aflăm când va fi convocat acest congres de la mai mulţi membri ai formaţiunii, dar nici unul dintre ei nu a fost accesibil pentru a ne da un răspuns. Pe de o parte, unii dintre ei îl apără pe Filat şi acuză de toate fărădelegile din ţară PDM, iar pe de altă parte, altă echipă se simte inconfortabil că formaţiunea lor este asociată acum cu fraudele din sistemul bancar din Moldova, care au împins ţara într-o criză nu doar politică, dar şi social-economică. 

Viitorul lui Filat în PLDM 

În perspectiva apropiată, Filat are două variante de viitor în/alături de PLDM. El este detronat de la conducerea PLDM şi a doua variantă: Filat este înlăturat de la conducere şi exclus şi din partid.  

Valeriu Streleţ Валерий Стрелец - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PLDM nu participă la negocierile cu PD

Ultima variantă se va putea întâmpla în cazul în care justiţia va dovedi vinovăţia lui Vladimir Filat în fraudele bancare. Aceste lucru l-a spus chiar Valeriu Streleţ. “Dacă va fi condamnat și toate căile de atac la nivel naţional şi internaţional vor fi epuizate şi vinovăţia lui va fi probată, evident că această situaţie este incompatibilă cu calitatea de membru PLDM”, a declarat Streleț. 

Dar, cu debarcarea lui Vladimir Filat, liniştea în interiorul PLDM nu se va instala, deoarece va începe deja lupta pentru fotoliul eliberat al preşedintelui partidului. Acesta va putea fi ocupat de unul dintre actualii vicepreşedinţi ori membri ai formaţiunii, sau de cineva venit dinafară. 

Streleţ declara după arestarea lui Filat că în partid „trebuie readuşi mai mulţi colegi care în ultimii ani s-au îndepărtat de formaţiune”. Aceştia sunt Maia Sandu, Alexandru Tănase, Mihai Godea, Vitalie Nagacevschi, Veaceslav Negruţă şi alţii. 

Cum a devenit Filat preşedinte al PLDM

Între anii 1994-1998, Vladimir Filat inițiază și conduce mai multe afaceri în România. Revine în Republica Moldova în anul 1998, fiind numit în funcția de director general al Departamentului Privatizare și Administrare a Proprietății de Stat. În perioada 12 martie–12 noiembrie 1999, a îndeplinit funcția de Ministru de Stat în Guvernul Republicii Moldova. 

Фракция либерал-демократов покидает за заседания молдавского парламента - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine sunt deputaţii care vor pleca din fracţiunea PLDM

În anul 2000, a fost ales vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova și a revenit în afaceri. În urma alegerilor din martie 2005, Vladimir Filat a obținut mandatul de parlamentar pe listele Blocului Moldova Democrată. A candidat pentru funcția de primar general al Municipiului Chișinău la alegerile din 3 iunie 2007, acumulând doar 8,3% din voturi.

În septembrie 2007 părăsește rândurile Partidului Democrat și creează Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Congresul de constituire al PLDM a avut loc la 8 decembrie 2007, în funcția de președinte al formațiunii a fost ales Vladimir Filat.

Din 25 septembrie 2009, Filat este numit prin decret prezidențial prim-ministru al R. Moldova, funcție pe care a deținut-o până în martie 2013, când a fost demis de Parlament pentru acte de corupție.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova, Filat a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Vladimir Filat învinuit de fraudele bancare 

La 15 octombrie 2015, Vladimir Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. Procurorul Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a solicitat plenului Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PLDM Vladimir Filat. Organul de urmărire penală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei. 

penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vladimir Filat riscă 15 ani de puşcărie

„Prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a declarat procurorul.

Organul de urmărire penală solicită anchetarea lui Filat în baza articolelor 324 alineat 3, litera b şi 326 alineat 3, litera a. Fostul premier este acuzat de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari şi trafic de influenţă cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari. Acesta este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

Ex-premierul se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Dacă va fi găsit vinovat, Filat riscă până la 15 ani de puşcărie.

Vladimir Filat s-a născut la data de 6 mai 1969 în satul Lăpușna, raionul Hâncești. Membru ULCT din anul 1983. După absolvirea în anul 1986 a școlii medii din Lăpușna, și-a satisfăcut stagiul militar obligatoriu în cadrul Armatei URSS (1987–1989). A studiat apoi la Tehnicumul Cooperativ din Republica Moldova (1989–1990) și la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Drept (1990–1994).

Fluxul de știri
0