Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Locuitorii de pe strada unde s-a descoperit Cesiul 137, uitaţi de autorităţi

Abonare
Descoperirea Cesiului 137 pe o stradă din capitală a fost calificată de specialişti drept un caz ieşit din comun. Cu toate acestea, statul este indiferent față de sănătatea oamenilor din preajma zonei contaminate.

CHIŞINĂU,  4 nov – Sputnik. Familia Lozovanu trăieşte în imediata apropiere de zona unde a fost depistat Cesiul 137. Capul familiei este bolnav de cancer, iar soţia îşi face griji şi pentru sănătatea copiilor şi a nepoatei de 2 anişori. O altă familie, Nigmatulin, în curtea căreia a fost excavat solul contaminat cu Cesiu, a încercat săptămâni în şir să obţină permisiunea  ca cele două fete gemene să fie supuse gratuit unui examen medical la Institutul Oncologic din capitală. 

Substante radioactive - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pericolul iradierii mai există. Aşa cred locuitorii de pe strada Sfântul Andrei

Deşi autorităţile declară că locuitorii de pe strada Sfântul Andrei din Chişinău, unde în septembrie a fost depistată substanţa radioactivă, au fost supuşi unor examene medicale gratuite, vecinii din imediata apropiere a locului contaminat au declarat reporterului Sputnik că nimeni nu s-a apropiat de ei şi nu le-a propus să-şi facă investigaţii pentru a stabili dacă contaminarea mediului le-a afectat sănătatea.

„Nu am dat nici o analiză medicală, nimeni nu s-a apropiat de noi să ne spună că trebuie să mergem la investigaţii”, a declarat pentru Sputnik Valeriu Daşcov, locuitor al străzii Sf. Andrei.

Substante radioactive - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Solul contaminat cu Cesiu va fi păstrat un secol într-un depozit special

„Mă doare des capul şi am insomnii. Sora mea locuieşte aici, copii ei se îmbolnăvesc foarte des. Avem trei vecini bolnavi de cancer”, a continuat bărbatul.

„Nu a venit nimeni să ne spună că putem face investigaţii. Soţul meu îşi face acum chimioterapie, se simte foarte rău. Chiar şi şedinţa de radiografie, care ar trebui să fie pentru el gratis, o plătim, în caz contrar trebuie să aşteptăm o lună rândul”, a declarat doamna Lozovanu.

Şeful Centrului de protecţie şi igienă a radiaţiei, Ion Ursuleanu, a declarat pentru Sputnik că locuitorii din imediata apropiere a locului unde a fost descoperit Cesiul nu au fost supuşi controalelor medicale, deoarece „nimeni nu a manifestat această dorinţă”. 

Substante radioactive - Sputnik Moldova
Republica Moldova
SIS: în spatele răspândirii Cesiului 137 stau anumite persoane

„Persoanele care vor să stabilească dacă nu au contaminare internă trebuie să se adreseze la centrul nostru. Investigaţia este gratuită. Am fost la faţa locului în septembrie, dar nimeni nu a manifestat această dorinţă ”, a declarat Ursuleanu.

Directorul Centrului de protecţie şi igienă a radiaţiei a dat asigurări reporterului Sputnik că cei patru membri ai familiei Nigmatulin, în curtea căreia a fost depistat Cesiul, au fost supuşi testului. „Probele biologice s-au făcut, nu s-a depistat contaminarea internă”, a declarat Ursuleanu.

Am fost acasă la familia Nigmatulin, însă nu am găsit pe nimeni. Copii erau la şcoală, iar părinţii la serviciu. Vecina acestora însă ne-a spus că din câte cunoaşte, capul familiei a umblat săptămâni întregi pentru a obţine permisiunea ca fiicele sale gemene să fie supuse unor examene medicale prin care să se stabilească dacă Cesiul nu le-a afectat sănătatea, dar fără rezultat.

Cei care au solicitat ca locuitorii din imediata apropiere de solul contaminat cu Cesiu să fie investigaţi, au fost responsabilii de la Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR).

„Specialiştii de la agenţie au sugerat locuitorilor să se prezinte la spital ca să dea analize pentru a stabili dacă contaminarea mediului nu le-a afectat şi sănătatea. Rezultatele deocamdată nu se cunosc”, a declarat pentru Sputnik directorul ANRANR, Artur Buzdugan. 

Potrivit acestuia, „statul este obligat să asigure gratis investigaţiile medicale pentru  a determina radionuclizii în corpul uman”. „Vom solicita de la Centrul Naţional de Sănătate Publică să ne prezintă rezultatele examenului medical la care au fost supuşi locatarii de pe această stradă”, a declarat Buzdugan. 

Substante radioactive - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dosarul Cesiului 137: investigaţie de lungă durată

Procurorul sectorului Râşcani al capitalei, Igor Popa, a declarat pentru Sputnik că în cadrul urmăririi penale care a fost deschisă pe marginea Cesiului 137, procurorii au dispus ca locuitorii de pe strada Sfântul Andrei să fie supuşi investigaţiilor  medicale, iar rezultatele acestora vor fi anexate la dosar. 

Locuitorii de pe strada Sântul Andrei rămân nemulţumiţi de indiferenţa autorităţilor faţă de situaţia în care s-au pomenit. Nemulţumirea lor este alimentată şi de faptul că, niciodată, din septembrie până în prezent, primarul capitalei Dorin Chirtoacă nu a venit la faţa locului să vadă ce se întâmplă. Aceştia au declarat pentru Sputnik că se gândesc să depună o cerere colectivă împotriva Primăriei Chişinău. 

Angajaţii ANRANR au calificat descoperirea Cesiului 137 în centrul capitalei ca un caz ieşit din comun şi unic în Europa. În urma prelevării probei de sol, s-a stabilit că este vorba de o contaminare radioactivă foarte serioasă. 

Fluxul de știri
0