CHIŞINĂU, 3 nov – Sputnik. Oamenii care locuiesc pe strada Sfântul Andrei din capitală, unde a fost descoperit Cesiul 137, mai simt încă pericolul iradierii, chiar dacă specialiştii afirmă că motive de îngrijorare nu mai există.
Cesiul 137 a fost descoperit pe strada Sfântul Andrei din capitală la 19 septembrie de un angajat al Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR). Lucrările de evacuare a pământului au început pe data de 21 septembrie. În total, au fost evacuate peste 120 metri cubi de sol contaminat.
Familii întregi cu copii şi nepoţi se tem pentru sănătatea lor şi nu cred că odată cu evacuarea pământului contaminat riscul de îmbolnăvire a dispărut complet.
„Nu putem vorbi despre securitate, în condiţiile în care Cesiul a stat atâţia ani în pământ. Totul s-a evaporat în aer. Noi locuim în preajmă, am mers pe lângă acest loc de mii de ori, am respirat acest aer”, a declarat pentru Sputnik Valeriu Daşcov, un locuitor al acestei străzi.
Bărbatul este sceptic că nivelul de radiaţie este normal în această regiune.
De cealaltă parte directorul ANRANR, Artur Buzdugan, a declarat penrtu Sputnik că în locul unde a fost găsit Cesiul fondul de radioactivitate era de sute de mii de ori mai mare decât fondul natural. Fondul natural de radioactivitate în Chişinău, zonă industrială, este de 0,10 microsievert.
„În prezent pe această stradă nu mai există pericol de contaminare. La nivelul solului zona este practic curată, iar în aer fondul natural e în regulă”, a dat asigurări Buzdugan.
Directorul ANRANR a declarat că Cesiul 137 radioactiv este o substanţă extrem de periculoasă. Durata înjumătăţirii radioactivităţii este de 30 de ani. „Adică abia după 30 de ani radioactivitatea scade cu 50%, iar dacă are radioactivitate înaltă trebuie să treacă sute de ani ca să revenim la normă. Cesiul este permanent în perioada activă până nu se descompune total, pentru aceasta trebuie să treacă câteva sute de ani”, a declarat Buzdugan.
Solul excavat din regiunea contaminată a fost dus în saci la un depozit special din Chişinău, după care va fi pus în butoaie de metal şi păstrat aproape 90 de ani.