CHIŞINĂU, 13 oct – Sputnik. Cazul Cesiului 137, descoperit pe strada Sfântul Andrei din capitală, este cercetat de procurori sub aspectul încălcării regulilor ce ţin de îngroparea, păstrarea, transportarea sau utilizarea substanţelor radioactive. Procurorul sectorului Râşcani al capitalei, Igor Popa, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik că dosarul penal pe acest caz a fost deschis pe fapt şi este investigat sub aspectul articolului 224(1) al Codului Penal.
„La 1 octombrie a fost format un grup de lucru din procurori şi ofiţeri de urmărire penală care va investiga acest caz”, a declarat procurorul.
Igor Popa a precizat că, deocamdată, procurorii nu au nici un bănuit în acest dosar. Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Mihai Bălan, a declarat în comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică că în spatele răspândirii Cesiului 137 s-ar afla persoane concrete.
„Vom investiga această versiune dacă vom primi informaţia respectivă de la SIS. Deocamdată, nu dispunem de aceste date”, a declarat Popa.
Procurorul sectorului Râşcani a declarat pentru Sputnik că în acest dosar vor fi audiate şi persoanele care locuiesc pe această stradă, în imediata vecinătate a locului contaminat. Popa a menţionat că aceste persoane urmează să fie suspuse unui test de stabilire a gradului de iradiere. Testul se face la solicitarea Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR).
Procurorul a declarat corespondentului Sputnik că, deocamdată, nu poate oferi detalii din investigaţiile grupului de lucru.
„Instrumentarea dosarului va fi de lungă durată”, a declarat Popa.
Potrivit articolului 224(1) din Codul Penal, încălcarea regulilor ce ţin de îngroparea, păstrarea, transportarea sau utilizarea substanţelor radioactive se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4 mii de lei la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la 3 ani. Persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 20 mii la 60 mii de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.