Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

SIS: în spatele răspândirii Cesiului 137 stau anumite persoane

© Sputnik / Мирослав РотарьSubstante radioactive
Substante radioactive - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul de Informaţii şi Securitate anunţă că va deschide dosar penal pe marginea răspândiri substanţei radioactive Cesiu 137 pe o stradă din capitală.

CHIŞINĂU, 6 oct – Sputnik. Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Mihai Bălan, a declarat marţi în cadrul audierilor în comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică că în spatele răspândirii substanţei radioactive Cesiu 137 pe o stradă din centrul capitalei stau anumite persoane. 

Substante radioactive - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Nivelul de radiaţie în solul contaminat la Chişinău depăşea norma de 1000 de ori

„Avem informaţii operative precum că în săpatele acestei situaţii stau anumite persoane”, a declarat Bălan.

Şeful de la SIS a precizat că trebuie întreprinse măsuri concrete pentru a depista şi contracara asemenea fenomene. Bălan a menţionat că pe marginea acestui caz va fi deschis un dosar penal.

„Problema este serioasă. Sunt premise pentru deschiderea unui dosar penal. Nu putem avea astfel de atitudine când se depistează o aşa cantitate de sol contaminat şi să operăm cu presupuneri referitor la sursele de contaminare”, a declarat directorul SIS.

„Împreună cu colegii de la MAI şi Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) trebuie să putem să efectuăm măsuri speciale de investigaţie. Măsurile operative ne duc la aceea că în spatele la această situaţie stau anumite persoane”, a reiterat Bălan.

Cesiul 137 a fost descoperit pe strada Sfântul Andrei din capitală la 19 septembrie de un angajat al ANRANR. Lucrările de evacuare a pământului au început abia pe 21 septembrie. În total, au fost evacuate peste 120 metri cubi de sol contaminat. 

 

Fluxul de știri
0