Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Solul contaminat cu Cesiu va fi păstrat un secol într-un depozit special

© Sputnik / Мирослав РотарьSubstante radioactive
Substante radioactive - Sputnik Moldova
Abonare
Solul excavat din regiunea contaminată a fost dus în saci speciali la un depozit din Chișinău, după care va fi pus în butoaie de metal şi păstrat aproape 90 de ani.
CHIŞINĂU, 1 nov – Sputnik. Specialiştii continuă să verifice gradul de contaminare a solului ridicat şi a unei plăci de beton care avea cea mai înaltă concentraţie de radioactivitate pentru a determina vârsta când a fost diseminat Cesiul 137 în centrul capitalei, a declarat pentru Sputnik directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR), Artur Buzdugan. 
Контейнер с радиоактивными веществами. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova se află în zona de risc de contaminare radiologică

Cesiul 137 a fost descoperit pe strada Sfântul Andrei din capitală la 19 septembrie de un angajat al ANRANR. Lucrările de evacuare a pământului au început pe data de 21 septembrie. În total, au fost evacuate peste 120 metri cubi de sol contaminat.

„Solul excavat din regiunea contaminată a fost dus în saci speciali la depozit, după care va fi pus în butoaie de metal şi păstrat aproape 90 de ani. Împrăştierea solului radioactiv nu se permite, el nu va mai fi folosit”, a declarat Buzdugan. 

În Chişinău există un depozit special unde se păstrează sursele neutilizate, cele găsite din trafic ilicit sau abandonate. Acest depozit este dotat cu o securitate fizică extrem de înaltă, iar nivelul de radiaţie la acest depozit în interior şi în afara lui se efectuează zilnic. Depozitul se află în gestiunea MAI. 
Substante radioactive - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dosarul Cesiului 137: investigaţie de lungă durată

Directorul ANRANR a declarat că Cesiul 137 radioactiv este o substanţă extrem de periculoasă. Durata înjumătăţirii radioactivităţii este de 30 de ani. 

„Adică abia după 30 de ani radioactivitatea scade cu 50%, iar dacă are radioactivitate înaltă trebuie să treacă sute de ani ca să revenim la normă. Cesiul este permanent în perioada activă până nu se descompune total, pentru aceasta trebuie să treacă câteva sute de ani”, a declarat Buzdugan. 

Potrivit şefului de la ANRANR, fondul natural de radioactivitate în Chişinău este de 0,10 microsievert. În locul unde  a fost găsit Cesiul fondul de radioactivitate era de sute de mii de ori mai mare decât fondul natural. 

„În prezent pe această stradă nu mai există pericol de contaminare. La nivelul solului zona este practic curat, iar în aer fondul natural e în regulă”, a dat asigurări Buzdugan. 

Doar în acest an, specialiştii de la agenţie au descoperit în cadrul unui proiect finanţat de Suedia aproximativ 150 de surse radioactive fără control. Majoritatea surselor au fost ridicate şi depozitate în loc sigur. 
Fluxul de știri
0