1 aprilie - Ziua păcălelilor

Potrivit Wikipedia - 1 aprilie este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Originea sărbătorii este plasată de unii istorici în Evul Mediu, când Sfântul Sisoe, un pustnic egiptean prieten cu mai cunoscutul Antonie cel Mare, obișnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reușit să învie din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă.

O altă explicație este legată de un alt sfânt cu simțul umorului, Sfântul Fesbuchie, care locuia în apropierea unui iaz în care scufundase câțiva bușteni și pe care mergea la începutul lunii aprilie dându-le impresia pelerinilor că poate merge pe apă, asemenea lui Isus. În fine, o altă explicație arată că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.

 

Originea sărbătorii

Protodiaconul Ion Munteanu combate opiniile unor istorici care afirmă că ziua păcălelilor ar avea origini îndelung disputate și o istorie îndelungată, afirmând că obiceiul farselor este o împletire de obiceiuri populare locale specifice fiecărei ţări cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi ulterior a primăverii.

În opina acestuia, originea „sărbătorii" de 1 aprilie ar avea legătură cu divizarea ciclului calendaristic şi semnifică, de fapt, minciuna, ascunderea adevărului, luarea în derâdere a celui mai mare Adevăr și celei mai mari minuni din istoria omenirii — Învierea lui Dumnezeu-Omul Iisus Hristos.

Articole
Pentru perioada
Încă 20 de materiale
  • Pentru o săptămână
  • Pentru o lună
  • Pentru un an
  • Pentru tot timpul
Fluxul de știri
0