În septembrie, în cadrul Comitetului de Investigații al Rusiei a fost înființat un departament pentru anchetarea crimelor legate de reabilitarea nazismului și falsificarea istoriei. De ce a fost nevoie de o structură separată și în ce constau dificultățile anchetării unor astfel de cazuri? Ce cunoștințe trebuie să aibă anchetatorii și de ce Rusia are obligația de a reacționa la profanarea simbolurilor gloriei militare în afara țării? La toate aceste întrebări a răspuns într-un interviu președintele Comitetului de Investigații, Aleksandr Bastrîkin.
Aleksandr Ivanovici, recent în cadrul Comitetului de Investigații a fost înființată o nouă structură pentru investigarea crimelor legate de reabilitarea nazismului și falsificarea istoriei patriei. Știrea a provocat discuții aprinse în presă și pe rețele de socializare. Povestiți-ne de ce a fost nevoie de crearea unei astfel de structuri?
Din câte se cunoaște, verdictul tribunalului militar de la Nürnberg a devenit o etapă importantă în aprecierea cauzelor celui de-Al Doilea Război Mondial.
Ce pedepse sunt prevăzute pentru astfel de acțiuni?
Normele articolului Codului Penal al Rusiei cu privire la reabilitarea nazismului (art. 354.1 al CP al Rusiei) deja se aplică în privința celor care încearcă să răspândească simbolurilor naziste și ideologia fascismului.
În ce constau dificultățile anchetării unor astfel de crime?
La prima vedere, componentele crimei sunt evidentele și simple. Însă lucruri nu stau chiar așa, în spatele acestei simplități există un specific.
În legătură cu acest fapt, unele particularități ale anchetei preliminare în cazul reabilitării nazismului, specificul lui, precum și experiența acumulară au determinat necesitatea creării unei structuri separate în cadrul Comitetului de Investigații. În plus, caracterul internațional al unor fapte investigate necesită, la fel, concentrarea unor abilități și cunoștințe. Cu atât mai mult că actualitatea acestei probleme, oricât ar fi de trist, are o tendință progresivă.
Însă ar putea exista și anumite crime mult mai complexe, care au nevoie de o analiză profundă a istoriei? Sunt capabili colaboratorii dumneavoastră să investigheze astfel de fapte?
Din noua structură vor face parte anchetatorii Comitetului de Investigații care dispun deja de o experiență în astfel de crime. E vorba de colaboratori care dispun în special de cunoștințe largi nu doar în drept, drept internațional, dar și în istorie. Aceștia au analizat un număr mare de documente de arhivă, din perioada războiului și de după război, au cercetat alte dosare penale cu privire la crimele naziștilor, apelând la istorici atunci când era necesar.
În astfel de cazuri noi asigurăm efectuarea unor expertize judiciare necesare, inclusiv a celor istorice. O atenție deosebită se acordă aprecierii construcțiilor lexicale în privința unor fapte istorice stabilite și recunoscute la nivel internațional. Tot acest volum de lucru este îndreptat spre stabilirea unor indicii ale crimei, fără de care făptașul nu poate fi tras la răspundure penală.
Anchetatorii se ghidează inclusiv în baza normelor dreptului internațional, care au la bază deciziile tribunalului militar de la Nürnberg. Și, desigur, activitatea în această direcție nu poate afecta activitatea științifică a cetățenilor.
Una este glorificarea naziștilor, aprobarea crimelor împotriva umanității, profanarea memoriei poporului nostru, fapte pedepsite penal, și atlceva este activitatea de cercetare.
Pe lângă investigarea unor infracțiuni, noua unitate va îndeplini rolul de centru coordonator, oferind consiliere metodologică și analitcă pentru organele de anchetă regionale în investigarea cauzelor penale. Totodată, va fi acumulată experiența anchetatorilor în astfel de activități și va fi asigurată o abordare juridică consolidată la aprecierea unor astfel de fapte. Voi sublinia, pe lângă astfel de activități, proprietățile noastre, legate de investigarea altor infracțiuni, vor rămâne în continuare în centrul atenției.
Există și în alte țări pedepse penale pentru astfel de infracțiuni sau pentru popularizarea ideologiei naziste?
În Codul Penal al Germaniei este prevăzută răspunderea penală pentru popularizarea materialelor propagandistice ale organizațiilor anticonstituționale, fiind prevăzută o răspundere pentru răspândirea materialelor “conținutul cărora este legat de ideologia național-socialistă”.
Totodată, observăm că în Lituania, Letonia și Estonia sunt încurajate organizațiile foștilor militari ai unităților SS, activitatea cărora este recunoscută drept criminală de către tribunalul de la Nürnberg. În Ucraina elevii sunt duși să depună flori la mormintele naziștilor, care se fac vinovați de asasinarea în masă a populației pașnice, sunt eroizați cei care au cooperat cu Germania hitleristă. Își ridică capetele revanșiștii și neonaziștii în Europa, în special în Austria, Italia, Spania. Deocamdată, astfel de fenomene nu sperie conducerea acestor state, însă în viitor acestea ar putea avea un impact negativ asupra conștiinței publice.
Evenimentele din afara țării afectează cumva Rusia?
Tentativele de reabilitare a nazismului și profanarea simbolurilor gloriei militare ale Rusiei sunt înregistrate și în străinătate. Legislația penală în vigoare ne obligă să reacționăm la astfel de infracțiuni.
Comitetul continuă investigarea în cauza penală împotriva președintelui Institutului Ucrainean al Memoriei Naționale, Vladimir Veatrovici. Acesta este acuzat de negarea sistemică a faptelor stabilite prin sentința Tribunalulului Internațional Militar pentru pedepsirea principalilor criminali de război ai statelor “axei”, prin negarea cunoașterii de către soldații diviziei SS “Galicina” a crimelor de război și împotriva umanității, săvârșite de trupele SS, sau chiar negarea apartenenței diviziei la SS.
De asemenea, are loc o investigației preliminară pe numele cetățeanului Republicii Letone, veteranului “Legiunii Letone SS”, Visvaldis Lācis. S-a stabilit că în noiembrie 2017, la Riga, acesta a publicat cartea “Legiunea Letonă în lumina adevărului”, în care Lācis aprobă crimele de război comise împotriva populației de batalioanele polițiste ale “Legiunii Letone SS”.
În aprilie 2020, Lācis a decedat, însă încetarea urmăririi penale în legătură cu moartea suspectului este posibilă doar cu acordul rudelor apropiate. Iată de ce investigațiile în acest caz continuă.
În acest an a fost intentat un dosar penal în privința demolării în Republica Cehă a monumentului mareșalului Uniunii Sovietice Ivan Konev, care reprezentă un simbol al gloriei militare al Rusiei.
Cu totul recent a fost înregistrat un caz de profanare în orașul Žiežmariai, Lituania, a monumentului ostașilor Armatei Roșii, amplasat în cimitirul din apropierea mormântului comun al soldaților sovietici, căzuți la eliberarea orașului. Desigur, aceste circumstanțe au devenit temei pentru reacția anchetatorilor Consiliului de Investigații din Rusia. În prezent, în acest caz se efectuează verificări procesuale.
Ce ați dori să obțineți în cele din urmă?
Obligația noastră este protejarea memoriei ostașilor eliberatori în viață și a celor căzuți, a populației pașnice, a victimelor naziștilor.
Orice tentativă de a atribui statelor coaliției antihitleriste o responsabilitate egală pentru declanșarea războiului cu cea a criminalilor naziști și colaboratorilor lor nu este pur și simplu o falsificare a istoriei.
Aceste tentative sunt nelegitime și amorale prin natura lor, o profanare a memoriei celor care au eliberat lumea de un rău juridic validat. Iată de ce trebuie să împiedicăm orice denaturare a adevărului istoric, inclusiv prin mijloace juridice.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova