Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Armă de ”iluminare” în masă. Putin i-a acordat un interviu lui Tucker Carlson

© POOL / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ Владимир Путин дал интервью американскому журналисту Такеру Карлсону
Президент РФ Владимир Путин дал интервью американскому журналисту Такеру Карлсону - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2024
Abonare
Probabil că niciun eveniment din sfera media din întreaga lume nu a fost așteptat cu atâta nerăbdare ca acesta. Și el s-a produs - președintele Rusiei i-a acordat un interviu principalului jurnalist american.
de David Narmania
Posibil că pentru majoritatea cetățenilor ruși, tezele enunțate de președinte nu au fost o noutate. Dar probabil că interviul nici nu a urmărit un astfel de scop. Conversația dintre Vladimir Putin și Tucker Carlson trebuia să devină o conversație între Rusia și Occident. Și nu prin negocieri, ci anume printr-o discuție simplă și sinceră, în limitele raționalului. Și se pare că acest obiectiv a fost atins.
În SUA și Europa, acest interviu va fi discutat încă mult timp. Există două motive pentru asta.
În primul rând, aceasta este o lovitură de pumnal prin cortina propagandistică a presei necinstite din lumea civilizată, care timp de doi ani a muncit din greu pentru a prezenta conflictul din Ucraina ca o confruntare caricaturală între elfii democratici și ”orcii” despotici - dar discuția de două ore a spulberat toate aceste încercări.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2024
Rusia
Acordurile de la Minsk niciodată nu urmau a fi respectate, spune Putin
Am vrea să credem că acum poziția Rusiei și înțelegerea adevăratelor motive a ceea ce se întâmplă în Ucraina vor fi percepute de publicul occidental. Și aici, evident, trebuie să apreciem la justa valoare curajul civic al lui Tucker Carlson. Țările europene îl amenință cu sancțiuni pentru această vizită, iar politicieni venerabili de calibrul lui Hillary Clinton decad până la insulte directe, dar, în pofida acestui fapt, el a venit în Rusia și a făcut acest interviu, plasându-se pe locul al treilea în lista oamenilor care au făcut cel mai mult pentru libertatea de exprimare în Occidentul actual – după Julian Assange și Edward Snowden.
Al doilea motiv - este deja meritul lui Vladimir Putin. Întregul interviu arată ca o demonstrare a superiorității față de establishmentul american: incursiunea istorică din prima parte arată ca ceva absolut inaccesibil pentru Joe Biden - el, spre jalea noastră comună cu americanii, este în stare doar să povestească despre întâlnirea sa recentă cu Francois Mitterrand, care a murit acum 28 de ani.
Dar lucrurile nu s-a oprit aici. Președintele s-a referit la toate subiectele cele mai dureroase actualmente pentru Occident. Amintirile lui Putin despre conversația cu liderul american, care nu era la curent cu faptul că serviciile sale secrete îi sprijineau pe teroriștii din Caucaz, nu sunt altceva decât o împunsătură pentru actualul deep state american, care este tot mai criticat în ultimii ani.
Istoria cum aceleași servicii speciale și-au poziționat sprijinul pentru teroriști ca activitate cu opoziția este o ilustrare vie a aceea cum arată de fapt amestecul în afacerile interne, de care democrații acuză Rusia.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2024
Rusia
Putin a declarat că Rusia a căutat să-și edifice relațiile cu SUA
Pe lângă incursiunea istorică, președintele s-a referit și la evenimentele din ultimii 20 de ani, care au dus Ucraina în situația în care se află astăzi și, ce este mai important, a arătat rolul pe care l-au avut SUA în toate acestea - cred că această informație va fi ceva nou pentru majoritatea celor care vor viziona interviul. Separat, Putin a menționat și ineficiența sancțiunilor, de care este adesea învinuită actuala administrație de la Casa Albă: încercând să zdrobească Rusia, Biden și tovarășii săi și-au adus contribuția pentru ca ea să devină prima economie din Europa.
În cele din urmă, citatele aduse de către președinte din dezvăluirile lui Arahamia despre aceea din vina cui au eșuat negocierile de la Istanbul pot servi drept o confirmare pregnantă a faptului că politicienii în Occident nu caută deloc pacea în Ucraina și nu prețuiesc viețile ucrainenilor, deși încearcă să convingă alegătorii lor de contrariu.
Toate acestea sunt argumente la care Occidentul nu are ce riposta.
Și, evident, acest interviu a devenit piatra de mormânt pentru imaginea promovată de mass-media occidentală a unei Rusii izolate. Liderii unei țări proscrise nu-și pot permite așa ceva.
Fluxul de știri
0