România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Adevăruri despre Ucraina și România la o dezbatere televizată din România

© Photo : Courtesy of Ovidiu HurduzeuOvidiu Hurduzeu
Ovidiu Hurduzeu - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2023
Abonare
O dezbatere independentă despre situaţia din Ucraina a avut loc miercuri seara la Global News TV, moderată fiind de scriitorul Calistrat Atudorei, care i-a avut ca invitaţi pe scriitorul Ovidiu Hurduzeu, pe fostul senator Paul Ghiţiu şi pe activistul civic Florin Platon
BUCUREŞTI, 19 oct – Sputnik. În dezbaterea ”Efect Politic”, de la televiziunea Global News, realizatorul tv Calistrat Atudorei a observat că Ucraina a trecut de la popularitate la neglijare şi chiar iritare.
Calistrat Atudorei i-a avut ca invitați la emisiunea ”Efect Politic” de la Global News pe scriitorul Ovidiu Hurduzeu, pe fostul senator Paul Ghițiu și pe activistul civic Florin Platon. Calistrat Atudorei a ilustrat în cadrul emisiunii felul în care Ucraina a trecut de la popularitate la neglijare și iritare, fapt ilustrat de multitudinea de articole din presa internațională care se întreabă dacă SUA s-au supărat pe Zelenski, dacă americani s-au săturat să îl finanțeze pe președintele Ucrainei, despre opoziția republicană la ajutorul dat de Congresul SUA Ucrainei, ajutor care este considerat ilegal de mulți congresmani, precum și despre cele 113 miliarde de dolari investite de SUA în Ucraina și despre suspiciunile pe care le ridică presa din SUA cu privire la destinația acestui ajutor și a locului în care au ajuns banii și armele. A fost și citat un sondaj care arată că tot mai puțini americani sunt de părere că Ucraina ar mai trebui sprijinită de americani.
Ovidiu Hurduzeu a spus pe această temă că se observă că există dificultăți din partea administrației SUA să obțină aprobarea acestui sprijin de Congresul SUA. El a arătat că Administrația vrea să recurgă la o șmecherie pentru că nu mai are suportul Congresului: comasarea ajutorului militar și economic pentru Ucraina cu ajutorul pentru Israel pentru a păcăli Congresul. Se diminuează entuziasmul care deja era în scădere după eșecul contraofensivei ucrainene, a mai spus Hurduzeu care a arătat că rușii au trecut ei la o contraofensivă de succes. Hurduzeu s-a referit și la trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune de SUA către Ucraina, dar, pentru că SUA e atrasă în conflictul din Orientul Apropiat, îi revine UE sarcina să finanțeze războiul, lucru de care europeni nu sunt încântați și ei oricum nu pot suplini sprijinul american.
Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2023
Internațional
Falimentul pândeşte Ucraina
Calistrat Atudorei a amintit că și cancelarul Germaniei Olaf Scholz a ridicat problema limitării ajutorului pentru Ucraina pentru că are prioritate problema internă, și același mesaj e dat și de establishmentul francez prin fostul președinte Francois Hollande. Și în Marea Britanie, doar un sfert dintre britanici mai susțin sprijinul pentru Kiev, iar Polonia a anunțat că nu va mai înarma Ucraina, toate acestea fiind ilustrate în emisiune cu articole de presă.
Paul Ghițiu i-a îndemnat pe telespectatori să nu ia de bun ceea ce li se arată la televiziunile mainstream, ci să se informeze din surse alternative, pentru că este foarte multă manipulare
”Mă îndoiesc că a existat vreodată vreo popularitate a Ucrainei, a fost o manipulare prin care s-a creat o anumită reacție, apoi sunt sondaje în care eu nu cred, pentru că sunt folosite într-un anumit scop, deci popularitatea Ucrainei nu a existat în mod real și conștient, ca oamenii din Franța, Germania sau SUA să simtă ei un sentiment de fraternitate. SUA nu se supără, ci acționează la comanda păpușarilor și a elitelor globaliste, un centru malefic de putere de unde pornesc aceste evenimente”, a spus Paul Ghițiu în emisiune.
Sprijinul militar şi financiar pentru Ucraina se dă cu un anumit scop foarte clar, iar dacă acest sprijin scade, este pentru că se face o mutare a atenţiei de la Ucraina spre alt conflict pentru a securiza imaginea lui Biden, a SUA şi a NATO care nu au reuşit să facă în Ucraina ceea ce îşi propuseseră, a mai arătat fostul senator.
Legat de corupţie, acesta a remarcat că banii daţi Ucrainei se întorc pe filieră subterană în SUA, iar o altă parte sunt deturnaţi de liderii Ucrainei, el amintind că rudele lui Zelenski şi-au cumpărat recent o vilă extravagant în Egipt, iar adevărata poveste cu cerealele este că nu sunt ale Ucrainei, ci ale companiilor americane de acolo care vor să le vândă.
Florin Platon a spus și el că achiziția de terenuri agricole în Ucraina este una din principalele activităţi economice, şi că s-au cumpărat terenuri multe în Ucraina, dar şi în România. ”aici vorbim de Lebensraum, spaţiul vital, cum Vestul cumpără terenuri pentru agricultură, ucrainenii să aibă populaţia diminuată şi să fie transformaţi în muncitori agricoli. Teoria se aplică şi astăzi. Interesant este că Viktor Orban și-a declarat sprijinul pentru cooperarea cu Rusia, nu tot Occidentul este împotriva Rusiei, foarte multe ţări au fost de partea unei relaţii normale şi de amiciţie cu Rusia, la anul sunt alegeri prezidențiale în SUA, deci se vor schimba multe lucruri, iar conflictul din Ucraina va fi jucat şi ca o carte electorală. Presiunile sunt foarte mari, inclusiv în Republica Moldova, unde subiectul este folosit în campania electorală”, a adăugat el.
Vladimir Zelenski și Andrzej Duda - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2023
Internațional
Germania și Polonia se bat pe Ucraina
O a doua temă a dezbaterii a fost evoluţia dinamicii BRICS, Calistrat Atudorei amintind că recent au aderat încă şase membri, iar BRICS a dobândit o prevalenţă la nivel mondial, acestea având potenţial economic și militar. Se estimează că va reprezenta 50 la sută din PIB-ul mondial în următorii ani, iar Africa de Suda a anunţat că toate ţările membre vor să își reducă dependenţa de dolarul american şi să redimensioneze spaţiul internţional pe baza multipolarității, a arătat Calistrat Atudorei.
Ovidiu Hurduez a arătat că BRICS devine tot mai influent, iar ponderea sa creşte în economia mondială. Alternativa este o lume multipolară, o lume mobilă în care să te poţi mişca, să nu fii prizonier. Cea mai mică colaborare a României cu BRICS şi România ar deveni paria, a observat Hurduzeu, care a arătat că este foarte clar că va avea succes ţara care îşi ştie propriul interes, ţările care îşi urmează interesele lor. Ţările care s-au alipit BRICS-ului îşi urmăresc propriile interese, pentru că le e mai bine acolo. În cadrul BRICS-ului, fiecare ţără este lăsată să îşi urmărească interesele, de aceea se duc în BRICS. Singurul bloc care nu îşi urmăreşte propriile interese este UE, dacă România nu îşi urmăresc interesul este şi lipsa noastră, a mai arătat Hurduzeu, dar şi faptul că suntem trup şi suflet în UE şi facem exact ce face conducerea UE. În momentul în care UE se comportă sinucigaș economic, nici România nu poate să aibă nici un fel de direcţie, a mai spus Hurduzeu.
Florin Platon a vorbit despre teoria fondatoare a geopoliticii care arată că cine controlează centrul eurasiatic controlează şi restul lumii. Toate aceste teorii aveau în comun că această uniune de la Lisabona la Vladivostok avea în centru un pivot european. Ce se întâmplă cu conflictul din Ucraina şi cu BRICS este că acest pivot se mută. El a arătat că Asia de Sud Este se dezvoltă mult mai repede decât Occidentul, iar acest echilibru a fost distrus chiar de Occident în detrimentul propriilor interese. Centrul de greutate se mută înspre Est, schimburile comerciale ale Rusiei cu ţările Asiei Pacific au crescut cu 30 la sută anul trecut, iar anul acesta în primele luni cu 18 la sută.
Rusia a blocat expansiunea SUA, a arătat Atudorei care a criticat deciziile UE și faptul că liderii UE au acceptat politica migraţionistă şi introducerea ideologiei LGBT în şcoli, care răstoarnă valorile morale ale civilizației creştine. Paul Ghiţiu arată că Occidentul se distruge singur, inclusiv din punct de vedere economic. ”Se distruge intenționat Occidentul, pentru că sunt multe lucruri absolut aberante şi cum să crezi că sunt chiar atât de proşti. Pentru o civilizație care se află într-o situaţie castastrofală demografic, cum e cea occidentală, a primi atâția migranţi, a distruge şi desfiinţa familia, copiii, a-i pune pe o direcţie care nu va duce spre o sporire a populaţiei, este sinucigaș”, a mai arătat Ghițiu.
Întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2023
România
Minoritatea românilor din Ucraina: Bucureștiul anunță un compromis cu Kievul
Ce ar trebui să facă atunci România, a întrebat Calistrat Atudorei. Paul Ghiţiu spune că leadershipul României nu urmăreşte interesele populaţiei, după cum nici în statele UE nu este respectat interesul popoarelor.
Calistrat a arătat că statele care nu se supun SUA sunt sancţionate, conturile blocate şi a mai arătat că România ar trebui să aleagă să fie un stat suveran, dar suntem departe de acest ideal.
Invitaţii au vorbit şi despre înarmarea României, menţionând că CSAT a aprobat un nou plan strategic de înarmare pentru 2024-2033 sub pretextul apropierii conflictului de graniţa României. Imediat după vizita lui Zelenski la Bucuresşti, preşedintele Ucrainei a fost întrebat despre rezultatele vizitei şi acesta a spus că s-a aprobat livrarea de proiectile, obuze și alte arme pentru Ucraina, muniţie pe care România nu o mai producea, dar a reînceput să le facă special pentru Ucraina.
La întrebarea moderatului dacă invitații cred că există pericolul ca România să fie târâtă în acest conflict, Hurduzeu spune că riscul e mic pentru că nu avem armată, nu avem voință, iar populația nici nu vrea să audă. O să le pese și de populație, acum e pasivă, dar în momentul în care se va pune problema intrării în război, o să avem 2 milioane de oameni în stradă, a spus Hurduzeu.
”Aceasta nu este o înarmare, este un tribut care este plătit, un armament care va veni peste 10 ani dar pe care îl plătim acum. Cine plătește? Zelenski să spună cine plătește? De ce trebuie noi să dă ajutor necondiționat pentru Ucraina, stat care nu a dat nimic în schimb României. România nu doar că nu ăși urmărește interesul, ci clasa politică acționează împotriva interesului național. Teama mea este Republica Modlova care acționează periculos, Maia Sandu nu mai poate fi controlată de rațiune, Moldova va putea fi împinsă spre conflict, iar acesta va fi momentul grav”, a arătat Ovidiu Hurduzeu.
Atudorei a mai arătat că România este singurul stat care și-a secretizat ajutorul militar, iar despre intrarea României în conflict, rețeta este cunoscută, se creează un pretext și apoi se apelează la emoție.
Paul Ghițiu arată că acest lucru ar însemna intrarea NATO în război și e greu de făcut acest lucru, iar Florin Platon a observat pe această temă că la anul sunt patru rânduri de alegeri în România, deci românii pot să decidă și pe probleme politice, nu doar să meargă după fente. ”Poate ne preocupă și problema asta, poziția României față de acest conflict, iar români pot să decidă. Anul acesta am făcut un record absolut în datorii externe, suportăm consecințele propriilor alegeri, să sperăm că la anul vom alege mai inspirat și mai inteligent”, a spus el.
Paul Ghițiu nu este atât de optimist cu privire la alegeri și a arătat că este o cheltuială absolut delirantă cea cu avioanele F35 care au niște probleme enorme, inclusiv în SUA, dispar și apar, iar România le cumpără cu zeci de miliarde în avans. ”Am mai dat în avans până acum bani pentru armament SUA și nu am auzit că ar fi venit”, a precizat el.
Fluxul de știri
0