Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Germania și Polonia se bat pe Ucraina

© AFP 2024 / SERGEI SUPINSKYVladimir Zelenski și Andrzej Duda
Vladimir Zelenski și Andrzej Duda - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2023
Abonare
Ucraina si-ar putea pierde independența dacă Vladimir Zelensky renunță la relațiile politice cu Polonia și dezvoltă legături cu Germania, a declarat fostul ministru polonez al Apărării Antoni Macierewicz
Bruxelles, 12 oct – Sputnik. Rivalitatea dintre Polonia și Germania se manifestă pe seama Ucrainei. Astfel, vorbind despre consolidarea relațiilor dintre Kiev și Berlin, fostul ministru al Apărării Antoni Macierewicz a indicat că un astfel de curs al politicii lui Zelensky este complet inacceptabil pentru Varșovia.
„În primul rând, pentru că este îndreptată împotriva Poloniei. În al doilea rând, și cel mai important, este de fapt îndreptată împotriva Ucrainei. Aceasta este o greșeală strategică foarte profundă a domnului Zelensky. Sper că domnul Zelensky și consilierii săi vor înțelege că fără sprijin din partea Poloniei, Ucraina își va pierde independența, în loc să o recâștige”, spune Macierewicz.
Relațiile dintre Kiev și Varșovia s-au deteriorat semnificativ în ultimele săptămâni din cauza exporturilor de cereale ucrainene prin țările învecinate din Europa de Est. Pe 15 septembrie, Comisia Europeană a decis să nu extindă restricțiile la importul a patru tipuri de produse agricole din Ucraina la mai multe state frontaliere ale Uniunii Europene, dar a obligat Kievul să introducă măsuri de control al exporturilor. După aceasta, autoritățile din Slovacia, Ungaria și Polonia au anunțat că prelungesc interdicția în mod unilateral. În acest sens, Ucraina a depus o plângere la OMC.
Fluxul de știri
0