România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Minoritatea românilor din Ucraina: Bucureștiul anunță un compromis cu Kievul

© Photo : Guvernul RomânieiÎntrevederea premierului Marcel Ciolacu cu preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski
Întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ciolacu a declarat că s-a ajuns la un compromis cu Ucraina în ceea ce privește drepturile românilor. Însă va anunța rezultatele în timpul vizitei sale la Kiev.
BUCUREȘTI, 16 oct -Sputnik. Premierul României, Marcel Ciolacu a declarat pentru presa românească că s-a ajuns la un compromis în ceea ce privește minoritatea românească din Ucraina. El nu a dat detalii cu privire la natura acestui compromis.
„Am ajuns la un compromis şi în ceea ce priveşte minorităţile. (…) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunţ şi eu şi primul-ministru al Ucrainei, fiindcă drepturile minorităţilor trebuie să fie în oglindă. Ce facilităţi şi ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleaşi drepturi le vrem şi noi în Ucraina. Şi plus că sunt foarte mulţi români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina”, a spus Marcel Ciolacu, la un post românesc de televiziune.
El a confirmat că s-a găsit înţelegere la partea ucraineană şi că în acest moment sunt drafturi pregătite pentru acest lucru „de modificări legislative”.
Referitor la drepturile religioase ale românilor din Ucraina, premierul a menţionat că există un dialog şi pe acest subiect.
În România, atât comunitățile ortodoxe cât și cele greco-catolice ucrainene, beneficiază de structuri proprii, Vicariate, în subordinea canonică a Bisericii Ortodoxe române, respectiv a Bisericii Greco-Catolice din România, dar având autonomie culturală și finanțare proprie din partea statului român.
Fluxul de știri
0