Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Sincronizarea ceasurilor: despre ce au discutat la Soci Putin și Erdogan

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин провел переговоры с президентом Турции Р. Т. Эрдоганом
Президент РФ В. Путин провел переговоры с президентом Турции Р. Т. Эрдоганом - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Abonare
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului rus, a calificat ca fiind foarte constructive discuțiile purtate la Soci între președinții Rusiei și Turciei.
"Negocierile... au fost foarte constructive. A existat o sincronizare a ceasurilor", a spus el. Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au discutat timp de trei ore.
Înainte ca interlocutorii să demareze discuțiile, președintele rus a spus că părțile intenționează să discute, printre altele, probleme legate de criza ucraineană. Liderul rus a salutat, de asemenea, ritmul de dezvoltare a relațiilor bilaterale, și-a exprimat speranța pentru finalizarea rapidă a negocierilor privind crearea unui hub de gaze în Turcia și a anunțat lansarea primei unități a centralei nucleare Akkuyu în 2024.
Recep Tayyip Erdogan, la rândul său, a remarcat că Ankara și Moscova doresc să sporească comerțul bilateral la 100 de miliarde de dolari, a subliniat importanța trecerii la monedele naționale în schimburile comerciale bilaterale și a calificat crearea hub-ului de distribuție a gazelor unul semnificativ pentru Turcia.
Rubla – moneta națională a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Internațional
Banca londoneză Barclays actualizează prognoza privind creșterea PIB-ului Rusiei
După discuțiile într-un format larg, a urmat un prânz de lucru, după care liderii Rusiei și Turciei au susținut o conferință de presă comună.

Putin: S-a acordat multă atenție situației din Ucraina și acordului cu cerealele

Discuțiile ruso-turce de la Soci s-au desfășurat într-o atmosferă de afaceri, interlocutorii reușind să ia în considerare aspecte cheie, a remarcat liderul rus în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, s-a acordat multă atenție situației din Ucraina și acordului cu cereale.
În timp ce Rusia asigura securitatea de-a lungul coridorului de cereale, cealaltă parte a folosit coridoarele umanitare pentru atacuri teroriste, a spus președintele rus. El a subliniat, de asemenea, că Rusia va fi pregătită să revigoreze acordul cu cereale și o va face de îndată ce toate acordurile stabilite vor fi îndeplinite.
„Rusia, în ciuda tuturor obstacolelor puse, intenționează să continue să exporte alimente și îngrășăminte, să contribuie la stabilizarea prețurilor și să îmbunătățească situația în industria agricolă globală”, a spus Vladimir Putin.
Liderul rus a remarcat o reducere semnificativă a decontărilor bilaterale în dolari și euro, în același timp cu creșterea utilizării monedelor naționale - rubla și lira.
„Băncile noastre centrale sunt strâns implicate în dezvoltarea unei rețele corespondente între organizațiile financiare și de creditare ale celor două țări”, a spus Putin.
El a numit, de asemenea, câteva cifre care indică dezvoltarea relațiilor comerciale și economice dintre Rusia și Turcia. Așadar, la sfârșitul anului 2022, comerțul a crescut cu 86% „și a atins un record de 62 de miliarde de dolari”.
Работа РСЗО на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2023
Rusia
Alaudinov: aproximativ 70% din echipamentul militar occidental furnizat FAUa fost distrus
Putin și-a exprimat, de asemenea, speranța că negocierile privind crearea unui hub de gaze în Turcia vor fi finalizate în viitorul apropiat. El a menționat că Gazprom a predat deja părții turce proiectul de foaie de parcurs relevant.
"Intenționăm să continuăm să oferim economiei turce acest tip de combustibil ieftin, dar extrem de eficient și ecologic. În plus, suntem pregătiți să exportăm gaze prin Turcia către consumatorii din țări terțe, unde partenerii sunt interesați de acest lucru", a spus el.
În ceea ce privește situația din Ucraina, Moscova nu a refuzat niciodată serviciile de intermediere, a menționat președintele rus. Iar Ucraina a aruncat la „groapa de gunoi” acordurile la care s-a ajuns prin medierea Turciei, a spus Putin. El a numit contraofensiva Ucrainei un „eşec”.
"Este un eșec. În orice caz, așa arată astăzi", a remarcat președintele rus.

Erdogan: Ankara gata să preia medierea asupra Ucrainei

În discursul său, liderul turc i-a mulțumit omologului său rus pentru că l-a invitat la discuții la Soci și și-a exprimat recunoștința Moscovei pentru că a ajutat la stingerea incendiilor de pădure.
Exercițiu multinațional condus de armata SUA în Europa și Africa - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2023
Internațional
Fost consilier al Pentagonului a spus că armata americană nu știe să lupte
Remarcând „rolul cheie” al acordului cu cereale în prevenirea unei crize alimentare, „în special pentru cele mai sărace țări din Africa”, el a calificat așteptările Rusiei ca având sens.
"Turcia consideră corecte așteptările Rusiei cu privire la 'acordul cu cereale'. (...) Credem că inițiativa poate fi continuată dacă deficiențele sunt eliminate", a subliniat Erdogan.
El a menționat că Turcia este pregătită să asiste la procesarea cerealelor rusești pentru expedierea ulterioară către țările care au nevoie.
"În discuțiile noastre de astăzi cu domnul Putin, el a spus că Moscova este gata să trimită 1 milion de tone de cereale în țările care au nevoie. De asemenea, suntem gata să facem partea noastră de acord. Am spus că putem prelucra aceste cereale și să le trimitem țărilor africane sărace sub formă de făină. În acest sens, așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pe această problemă", a spus Erdogan.
Liderul turc a subliniat, de asemenea, importanța relațiilor strânse dintre Ankara și Moscova pentru rezolvarea problemelor regionale.
"Am discutat și despre procesele regionale cu domnul Putin. Contactele noastre strânse cu Rusia vor continua să contribuie la soluționarea problemelor regionale și globale", a spus el.
Turcia este pregătită să-și asume rolul de mediator în soluționarea conflictului ucrainean, a spus Erdogan.
"Suntem hotărâți să continuăm să depunem eforturi pentru a stabili pacea durabilă, stabilitatea și prosperitatea în regiunea noastră. Am acționat anterior ca țară gazdă a negocierilor directe între părțile aflate în conflict. Ca și până acum, suntem gata să facem tot posibilul în acest sens și să acționăm în calitate de mediator", - a spus el.
Liderul turc a sosit luni dimineața la Soci. Înainte de întâlnirea președinților celor două țări, a avut loc un scurt salut informal, Vladimir Putin l-a invitat pe Recep Tayyip Erdogan să meargă la Soci în vacanță.
Fluxul de știri
0