Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Banca londoneză Barclays actualizează prognoza privind creșterea PIB-ului Rusiei

© Sputnik / Ilya PitalevRubla – moneta națională a Federației Ruse
Rubla – moneta națională a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Abonare
Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei ar putea crește cu 1,7% în acest an, au prezis analiștii băncii Barclays din Marea Britanie în perspectivele lor economice săptămânale.
BUCUREŞTI, 5 sept – Sputnik. Potrivit raportului, „sprijinul activ prin politici” ajută economia rusească să crească în ciuda presiunii sancțiunilor occidentale legate de Ucraina.
Analiștii au spus că stimulentele fiscale și creșterea creditărilorduc la „o redresare economică mai rapidă decât se aștepta, determinată în mare parte de cererea internă”, potrivit raportului, citat de RT.
Totuşi, ei au avertizat că recenta majorare de către Banca Rusiei a ratei cheie și riscurile înăspririi politicii monetare, împreună cu noile sancțiuni și probleme logistice, încă „prezintă riscuri de încetinire a creșterii pe termen scurt”.
Pe 15 august, autoritatea rusească de reglementare a ridicat rata cheie la 12% din cauza slăbirii rublei ruseşti în raport cu dolarul și euro. Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, a declarat la acea vreme că slăbirea rublei este determinată în primul rând de modificările în balanța comercială a țării și de cererea puternică de valută străină în perioada vacanțelor de vară.
La sfârșitul lunii august, Siluanov a prezis că economia țării va crește cu 2,5% până la sfârșitul lui 2023 și „poate chiar mai mult”, redresându-se complet în urma declinului economic cauzat de sancțiuni impuse împotriva ţării în 2022.
Alte rapoarte prezintă o perspectivă favorabilă pentru economia Rusiei. Potrivit unui raport recent al Băncii Mondiale, Rusia a intrat în primele cinci cele mai mari economii din lume în 2022 în ceea ce priveşte paritatea puterii de cumpărare (PPP), depășind cea mai mare economie a UE, Germania.
Atât Banca Mondială, cât și FMI și-au ridicat recent prognozele pentru Rusia, prezicând că PIB-ul țării va continua să crească datorită comerțului puternic, producției industriale și veniturilor din energie mai mari decât se aștepta.
Fluxul de știri
0