Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială: batalionul de tancuri Abrams se îndreaptă spre utilizare

© AP Photo / Mindaugas KulbisАмериканские танки Abrams. Архивное фото
Американские танки Abrams. Архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2023
Abonare
Apariția tancurilor Leopard 2A4 în teatrul ucrainean nu a influențat dominația de foc, tactică și strategică a trupelor rusești. Nu vor salva FAU de la înfrângere nici trei duzini de tancuri americane vechi. „Abrams”.
În teatrul de acțiuni ucrainean, armamentul slab, blindarea insuficientă, greutatea mare și motorul capricios cu turbină cu gaz al vechiului tanc M1A1 Abrams pot distruge definitiv mitul despre puterea armamentelor americane. Anterior, în Irak, Yemen și Afganistan, sute de „Abrams” au ars sau au ieșit din funcțiune - din cauza focului lansatoarelor de grenade portabile sovietice sau a minelor improvizate ale „rebelilor”.
Pe 7 august, Pentagonul a anunțat despre expedierea în Ucraina a unui lot de tancuri vechi M1A1 Abrams reparate. FAU vor primi „Abrams” cu muniție și set pentru întreținere până la începutul toamnei. Batalionul M1A1 Abrams (31 de tancuri în total) de modelul 1984 nu va schimba situația pe front. Trupele ruse au nimicit în două luni de vară aproximativ același număr de „Leoparzi” germani ai FAU, alte peste 400 de tancuri și în total 1780 de unități de tehnică blindată.
Operațiunea specială rusească nu este "Furtuna in desert" americană, iar angajații Pentagonului i-au recomandat prudent comandamentului ucrainean să-i țină ”Abramșii” în rezervă, mai pe aproape de ”Challengerii” britanici și de ”Leclercii” francezi. Optimal - pe teritoriul Ucrainei de Vest, pentru comoditatea evacuării tancurilor americane lovite în Polonia.
Работа артиллерийских расчетов РСЗО БМ-21 Град ЦВО на Краснолиманском направлении в ЛНР - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2023
Editoriale
Scopul ofensivei Armatei Ruse în direcția Kupiansk este eliberarea Harkovului
„Calul de dar nu se căută la dinți” și totuși Pentagonul trimite către FAU tancuri M1A1 folosite „cu carcasele reparate” din parcul armatei SUA, în locul tancurilor relativ moderne de modificarea M1A2 promise anterior.
Evident, între versiunea analogică a M1A1 și cea digitală M1A2 există o prăpastie tehnologică (ca între un telefon cu fir și un telefon mobil). Tanchiștii ucraineni vor primi vehicule americane în care lipsesc: sistemul de informare și control de luptă, vizorul panoramic cu termoviziune al comandantului, vizorul trăgaciului cu stabilizare în două planuri, termovizorul pentru mecanicul-șofer și plăci de blindaj de uraniu în partea frontală.
Muniția de luptă nu include obuze perforatoare cu miez de uraniu sărăcit (au dat obuze de volfram cu penetrare redusă). Se observă o accelerare paradoxală a livrărilor de ”Abrams” către FAU din contul scăderii eficienței lor de luptă. De altfel, revista americană Foreign Policy menționa și anterior: „Armata improvizată ucraineană primește tot mai multe jucării inutile”. SUA dau vechituri, dar plata pentru un astfel de ajutor va fi maximală, și nu doar în bani.

Pierderile de luptă ale tancurilor Abrams

Principalele caracteristici tactice și tehnice ale tancurilor Abrams distrug mitul despre puterea armamentului american. Chiar și versiunile relativ noi ale M1A2 au o serie de deficiențe tehnologice și vulnerabilități critice.
”Abramșii” sunt foarte grei - masa de peste 60 de tone (nu orice pod poate rezista) și incredibil de „lacomi” - consumul de kerosen de aviație este de până la 700 de litri la 100 km. În teatrul de operațiuni ucrainean este imposibil să ne imaginăm coloane lungi cu vehicule de alimentare care ar însoți tanchiștii FAU (așa cum a fost în Irak) - acestea vor fi nimicite operativ de aviația rusă.
Mijloacele antitanc ale trupelor rusești nu lasă pentru ”Abrams” nicio șansă de supraviețuire pe câmpul de luptă: barierele combinate de mine „funcționează” eficient 24/7, artileria și neobositele dronele kamikaze ”Lancet” lovesc fără greș, T-90M ”Prorîv” nimicește tehnica blindată grea la o distanță de până la 5 km, racheta „Vihr-M” (Ka-52) și ATGM „Kornet” - până la 10 km.
Elicoptere rusești - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2023
Editoriale
Dinamica elicopterelor rusești – verdict pentru FAU și NATO
Pe de altă parte, tunul de 120 mm al tancului american M1A1 Abrams este capabil să lovească ținta la o distanță de până la 3 km. Mitralierele de calibrul 7,62 mm și 12,7 mm nu promit victorie într-o luptă cu un inamic de înaltă tehnologie. Armura superioară a turnului este de 38 mm, partea laterală a corpului este de 30 mm, nu există protecție dinamică.
Sistemul de control al armelor tancurilor Abrams a fost simplificat la maximum pentru FAU - pentru a accelera pregătirea echipajelor ucrainene. Într-adevăr, pentru a trage din tun sunt suficiente un telemetru laser și un calculator balistic electronic.Lipsa încărcătorului automat este o problemă tehnologică comună pentru tancurile NATO, cu excepția lui ”Leclerc”. Foarte capriciosul motor cu turbină cu gaz de 1500 CP permite dezvoltarea unei viteze maxime de 72 km/h (de croazieră - 40 km/h). Distanța parcursă cu un rezervor plin de 1900 de litri pe șosea - 440 km.
Operațiunea ”Furtuna în deșert” (1991) a fost ultima pentru 18 tancuri Abrams. În timpul războiului din Irak din 2003-2011, a ars sau a ieșit din funcțiune 70% din parcul de tancuri americane din 1135 de mașini. Din cele 140 de tancuri Abrams versiunea M1A1 transmisei armatei irakiene, până la sfârșitul anului 2016 „jihadiștii” au distrus 47. Chiar și modificările moderne s-au dovedit a fi vulnerabile pe câmpul de luptă.
În 2015, Arabia Saudită a transmis zeci de ”Abramși” forțelor yemenite care luptă împotriva huthișilor. „Rebelii” au distrus într-un an 20 de vehicule saudite (americane) cu focuri ATGM, inclusiv trei tancuri M1A2S Abarms. Vom menționa că tancurile Abrams au acționat întotdeauna cu sprijin aerian, ele nu au fost nimicite niciodată de avioanele de atac ale unui inamic superior din punct de vedere tehnologic - la o distanță de 10 km.
Apariția tancurilor Leopard 2A4 în teatrul ucrainean nu a influențat dominația de foc, tactică și strategică a trupelor rusești. Nu vor salva FAU de la înfrângere nici trei duzini de tancuri americane vechi. „Abrams” și alte MBT ale NATO sunt mult prea „mitologizate”, dar sunt inutile din punct de vedere tehnologic pentru confruntarea în teatrul de operațiuni ucrainean și nu pot fi comparate cu omologii rusești.
Cel mai bun tanc în operațiunea specială s-a dovedit a fi T-90M „Prorîv”. Tancul principal de luptă rusesc T-90M, cu o greutate de 48 de tone, depășește omologii NATO din generația sa în ceea ce privește puterea de luptă, raza de nimicire a țintei, viteza și manevrabilitatea.
Президент Украины Владимир Зеленский и генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенбергна саммите НАТО в Вильнюсе - Sputnik Moldova, 1920, 08.08.2023
Editoriale
Este oare pregătit Occidentul pentru o invazie militară în Ucraina?
Armamentul principal este un tun cu țeava lisă de 125 mm, a cărui rază efectivă este de până la 4000 de metri (cu proiectile cu fragmentare puternic explozive pe o traiectorie balistică - până la 10 mii de metri).
Cea mai joasă siluetă dintre toate MBT-urile moderne și complexul de protecție dinamică ”Relikt” protejează sigur împotriva obuzelor de subcalibru perforante, permit ca T-90M ”Prorîv” să rămână invulnerabile pe câmpul de luptă. Producția de noi tancuri în Federația Rusă a crescut de câteva ori - mai mult de 1000 pe an. În 500 de zile ale operațiunii militare speciale, Rusia a depășit Germania și a devenit a cincea economie din lume (datele Băncii Mondiale publicate la începutul lunii august) - acesta este un element tehnologic important al înfrângerii strategice a FAU și NATO.
Fluxul de știri
0