Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Este oare pregătit Occidentul pentru o invazie militară în Ucraina?

© AFP 2024 / PETRAS MALUKASПрезидент Украины Владимир Зеленский и генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенбергна саммите НАТО в Вильнюсе
Президент Украины Владимир Зеленский и генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенбергна саммите НАТО в Вильнюсе - Sputnik Moldova, 1920, 08.08.2023
Abonare
Comandamentul FAU încă mai speră să „străpungă prima linie a apărării rusești, cu orice preț - în prima linie au fost aruncate rezervele strategice ucrainene.
SUA și NATO nu sunt pregătite din punct de vedere tehnologic pentru un conflict militar direct cu Rusia, a cărei armată își sporește rapid puterea de luptă și toacă cu succes Forțele Armate ale Ucrainei împreună cu livrările de armamente din 50 de „țări donatoare” ale regimului de la Kiev. În același timp, Occidentul colectiv nu este gata să „abandoneze” marionetele ucrainene. Seria de eșecuri geopolitice rușinoase (înfrângeri militare) în Irak, Afganistan, Siria și Ucraina amenință bunăstarea economică a Americii și limitrofilor săi. De aceea, alianța intenționează să lupte cu Rusia - până la ultimul ucrainean, polonez, lituanian, leton, estonian și alții.
Fostul consilier al șefului Pentagonului, colonelul Douglas McGregor, a declarat duminică despre crearea unei „coaliții occidentale de voluntari” pentru invadarea teritoriului Ucrainei de Vest (https://ria.ru/20230806/ukraina-1888492579.html).Potrivit analistului militar american, armata SUA este acum mai slabă ca niciodată, un rol cheie ar trebui să-l joace Polonia și Lituania.
În situația unei înfrângeri militare, ”Triunghiul Lublin” poate conta pe sprijinul Washingtonului, dar fără garanții.Nu există nicio senzație aici, Varșovia se pregătește activ și insistent pentru anexarea regiunilor Lvov, Ivano-Frankovsk și Ternopil ale Ucrainei.Se grăbește, pentru ca lașii parteneri mai mari din NATO să nu reușească să înceapă dialogul despre pace cu Moscova.
Pe 5 august, Polonia, Letonia și Lituania au transferat trupe la granița cu Belarusul.Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a susținut deschis departamentul militar al Poloniei pentru reacția sa la „invazia avioanelor belaruse în spațiul aerian polonez pe 1 august”.Desigur, nu a existat nicio invazie. Varșovia și alți „tigri baltici” încearcă să atragă Minskul prin provocări într-un conflict de frontieră, astfel încât armata belarusă să nu poată împiedica capturarea „Kreselor estice”.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat anterior (pe 21 iulie) că autoritățile poloneze contează să formeze o coaliție sub „umbrela NATO”, să intervină direct în conflictul din Ucraina și să „smulgă o bucată mai grasă”.Despre marea probabilitate a unei invazii polono-lituaniene a avertizat în mod repetat și șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin (https://ria.ru/20221130/polsha-1835283674.html).
Reacția Moscovei și Minskului la deschiderea celui de-al doilea front NATO „Baltic” este pe deplin determinată. Voi aminti că președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a avertizat încă în primăvara anului 2022 că invazia polonezilor în Ucraina va însemna intrarea Belarusului în război. Mai departe este posibilă și inevitabilă extinderea granițelor operațiunii speciale, dezvoltarea evenimentelor conform algoritmilor celui de-al treilea război mondial. Lupta cu două puteri nucleare - Federația Rusă și Republica Belarus – ar fi cea mai stupidă pagină din istoria oricărei țări și, posibil, ultima.

"Atac psihologic"

Comandamentul FAU încă mai speră să „străpungă prima linie a apărării rusești, să restabilească mobilitatea pe câmpul de luptă și să scoată din funcțiune forțele ruse rămase”.Cu orice preț - în prima linie au fost aruncate rezervele strategice ucrainene, destinate acaparării Crimeii.
Și totuși, în cea de a treia lună a „contraofensivei”, o rupere a frontului a rămas pentru Kiev doar un vis ”galben-albastru”.Inițial, consilierii NATO ai FAU au alocat doar trei-patru zile pentru depășirea liniei rusești de apărare (în continuare era planificată o „restaurare” rapidă a granițelor din 1991).
Generalul Mark Milley știa cu siguranță că succesul improbabil al unei singure înaintări operaționale nu garantează nimic în perspectivă, însă principalul strateg a fost președintele american Joe Biden.Rezultatele „atacului psihologic” al FAU și NATO sunt evidente.În două luni au fost uciși peste 43 de mii de soldați și ofițeri ucraineni (https://ria.ru/20230804/vsu-1888187617.html), au fost nimicite mii de unități de tehnică blindată ale FAU, inclusiv peste 400 de tancuri - pierderile uriașe de forță vie și tehnică calitativ sunt de neînlocuit.Comandamentul trupelor ucrainene nu neagă acest lucru (https://ria.ru/20230807/ukraina-1888635393.html).
Crește amploarea loviturilor combinate cu rachete ale Forțelor Armate ale Rusiei asupra obiectivelor și logisticii FAU.Se dezvoltă reușit acțiunile ofensive ale trupelor ruse în câteva direcții, în special - spre Kupiansk, regiunea Harkov.
Astăzi, chiar și în țările cele mai ostile Rusiei nu mai cred în victoria banderoviștilor, este prea evident eșecul „proiectului ucrainean”. În Occident s-a constituit deja înțelegerea că FAU sunt incapabile din punct de vedere tehnologic să rezolve sarcinile operaționale complexe ale unei contraofensive care ar putea salva regimul de la Kiev, „investițiile” și reputația Alianței Nord-Atlantice.Singura modalitate de soluționare a problemei fără pierderi de imagine cuiva i-ar putea părea deschiderea celui de al doilea front-proxy al NATO - „Baltic”.Între timp, în primul an al operațiunii militare speciale, arsenalele alianței s-au golit de-a binelea.
Astăzi nici măcar „excepționalul” complex militar-industrial american (90 la sută din industria militară a NATO) nu este în stare să producă în anii apropiați cele mai deficitare obuze de artilerie de 155 mm în volumele necesare FAU.Pentru Ucraina, americanii au scos toate rezervele aliaților occidentali și estici din diferite regiuni ale planetei.De exemplu, din Israel - 300 de mii, din Coreea de Sud - 100 de mii de obuze.Oricum, artileria Forțelor Armate ale Ucrainei este condamnată.
Producerea muniţiilor complexe din punct de vedere tehnologic este o rușine și mai mare pentru SUA.Marionetelor ucrainene le-au fost trimise câteva baterii de sisteme de apărare aeriană de producţie Occidentală - Patriot, NASAMS, IRIS-T.Aceste sisteme de apărare aeriană, chipurile, „ar fi dat deja rezultate semnificative”, dar nu sunt suficiente rachete antiaeriene.FAU consumă 160 de rachete de apărare antiaeriană Patriot pe lună - asemenea cantitate SUA produc într-un an.Vor fi oare suficiente muniții NATO pentru deschiderea frontul „Baltic” și „întoarcerea Kreselor”?Întrebarea este retorică.
Pentru comparație, într-un an, industria rusă de apărare a crescut producția celor mai solicitate armamente și muniții de 10 ori. (https://ria.ru/20230613/vooruzheniya-1877867130.html).Și aceasta nu este limita. Rusia câștigă cu încredere maratonul militar-politic și cel militar-tehnologic. SUA și alte țări NATO arată deznădăjduite pe această distanță.
Fluxul de știri
0