Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Summitul NATO de la Vilnius: nu se pune problema acceptării Ucrainei

© AFP 2024 / PETRAS MALUKASПрезидент Украины Владимир Зеленский и генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенбергна саммите НАТО в Вильнюсе
Президент Украины Владимир Зеленский и генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенбергна саммите НАТО в Вильнюсе - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2023
Abonare
Probabilitatea aderării Ucrainei la NATO după încheierea operațiunii speciale rusești tinde spre zero - condițiile lumii postbelice sunt întotdeauna dictate de câștigător, menționează observatorul militar Sputnik Aleksandr Hrolenko.
Summit-ul Alianței Nord-Atlantice, desfășurat la Vilnius în perioada 11-12 iulie, cu sosirea teatralizată în Țările Baltice a „avionului Apocalipsei” american, a scos la iveală un adevăr dur: Ucraina nu va deveni niciodată membru NATO, pentru că o astfel de ”extindere” amenință existența Statelor Unite.
Opinia aliaților fondatori, reflecția războinică a „tinerilor europeni” baltici și retorica insolentă a regimului de la Kiev sunt ignorate în mod deliberat de stăpânii alianței (americanii). Aceasta este realitatea democrației occidentale în lumea multipolară.
Viitorul Ucrainei în NATO a fost considerat de la bun început tema centrală a summitului de la Vilnius, dar miracolul nu s-a produs. În comunicatul final din 11 iulie nu există termene și condiții concrete.
Kamov Ka-52 Alligator/Hokum B - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2023
Editoriale
Navele universale de desant din Crimeea vor primi elicoptere Ka-65 „Minoga”
Kievul este revoltat de formulările „vagi” și „absurde” ale viitorului. Simpatizanții lui - Marea Britanie, Germania, Franța și alții - încearcă să atenueze prăbușirea speranțelor ucrainene cu noi livrări de rachete și tehnică blindată pentru FAU.
Programul pe termen lung de asistență NATO pentru Ucraina amintește mai degrabă de o strategie de război „până la ultimul ucrainean”, iar rezultatele dezastruoase din prima lună a contraofensivei FAU permit scoaterea ghilimelelor.
Candidatul la președinția SUA Robert Kennedy Jr. menționează: „Numărul soldaților morți ai FAU nu ne permite nici măcar să ne gândim la victoria Ucrainei asupra Rusiei”. Probabilitatea aderării Ucrainei la NATO după încheierea operațiunii militare speciale rusești tinde spre zero - condițiile lumii postbelice sunt dictate întotdeauna de câștigător (Vae victis).
Propaganda occidentală le explică cu sinceritate filistinilor subtilitățile geopoliticii: apartenența Ucrainei la NATO îi obligă pe aliați să lupte și să moară pentru regimul de la Kiev, practic garantează un război cu Rusia. Beneficiile pălesc în comparație cu riscurile - America și Europa nu au nevoie de război.
Revista The American Conservative a constatat: „Indiferent de putere sau slăbiciune, Ucraina nu este un premiu strategic ce ar justifica un război nuclear. Stăpânirea Europei sau încălcarea echilibrului atlantic al puterii nu depinde de cine controlează Bahmutul sau Crimeea și nimeni teafăr la cap nu trebuie să riște expunerea totală la radiere a statului Massachusetts de dragul Mariupolului.
Publicația Politico completează cu cinism rece: „SUA nu trebuie și nu pot să garanteze securitatea Ucrainei”.
Revista americană Foreign Affairs a concluzionat: „Costurile extinderii alianței depășesc beneficiile... Este timpul să închidem porțile NATO în fața Ucrainei”.

Resorturile ascunse

Kremlinul a declarat astăzi că garanțiile de securitate pentru Ucraina în afara NATO discutate de Occident (după modelul israelian sau coreean - nu are importanță) „atentează la securitatea Rusiei”.
Alianța nu are o poziție unică în privința scopului final al conflictului din Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră livrările de armamente mai importantă decât garanțiile de securitate și doar așa vede calea către pace în Ucraina.
Картина Полтавская битва  - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2023
Editoriale
Originile neutralității suedeze și a trădării ucrainene sunt lângă Poltava
Urmând acest curs, Parisul transmite către FAU rachete de croazieră SCALP-EG, Casa Albă pregătește rachete ATACMS, ambele sisteme cu rază de acțiune de până la 300 km. Munițiile americane cu dispersie sunt deja pe drum.
Rezultatele summitului NATO de la Vilnius și noile etape ale escaladării în teatrul de operații ucrainean ne permit să afirmăm: securitatea aliaților europeni ai SUA nu este garantată în aceeași măsură ca cea ucraineană. Războiul proxy începe să aibă o rază de acțiune prea lungă.
Reacția Forțelor Armate ale Rusiei este adecvată nivelului de amenințări și, evident, câteva zeci de tancuri americane Abrams sau avioane de luptă F-16 nu vor schimba cursul operațiunii speciale.
Occidentului colectiv îi este indiferentă securitatea Ucrainei sau bunăstarea regimului marionetă de la Kiev, în joc este soarta SUA și NATO. În lupta pentru menținerea „exclusivității” și a dominației mondiale, Casa Albă pregătește societatea americană și aliații europeni pentru orice fel măsuri antirusești.
Însă ura față de Rusia suverană, nucleară este mai mare decât pregătirea tehnologică a Occidentului pentru un război cu Forțele Armate ale Federației Ruse.
Ziarul de la Roma IL Fatto Quotidiano notează că Washingtonul încearcă să amâne moartea inevitabilă a imperiului american, folosind toate resursele vasalilor și aliaților.De aici și lupta autodistructivă pentru Europa cu Rusia (în perspectivă - cu China) și inevitabila dezindustrializare, sărăcire a UE. Poate că acesta este principalul lucru care trebuie știut despre resorturile ascunse ale războiului proxy cu Rusia, „concepția de securitate” a G7 pentru Ucraina și rolul NATO în sistemul de securitate european.
Sub conducerea SUA, Alianța Nord-Atlantică a generat războaie pe parcursul a zeci de ani, chiar și în țări alate departe de Atlantic. Nimic nou nu se întâmplă în situația creată artificial de americani în Ucraina, dar cu siguranță nu va exista impunitatea obișnuită în conflictul cu Rusia.
Rusia NATO - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2023
Editoriale
Kievul a dus NATO într-un impas
Epuizarea arsenalelor Pentagonului și NATO, a bazei militar-industriale a SUA este primul semnal cu adevărat alarmant pentru ”șoimii” americani și nici pe departe ultimul.
Este timpul să ne debarasăm de iluziile despre „aderarea ucraineană după război”. Viitorul Ucrainei nu este în NATO, pentru că această alianță nu are viitor.
Fluxul de știri
0