Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov, la summitul G20: Rusia, șocată de impunitatea privind sabotajul Nord Stream

© POOLLavrov
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul rus de Externe a ajuns la New Delhi la începutul acestei săptămâni pentru a participa la summitul miniștrilor de Externe G20.
CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik, Doina Crainic. Rusia este șocată de impunitatea cu privire la sabotajul asupra conductelor Nord Stream, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, adresându-se reuniunii ministeriale G20 de la New Delhi.
„Asistăm la degradarea relațiilor economice internaționale provocată de Occident, transformarea lor într-o armă, inclusiv în sectorul energetic. [...] Insistăm asupra efectuării unei investigații corecte și rapide cu privire la atacul terorist, investigaţie cu implicarea Rusiei și a altor părţi îngrijorate”, a spus Lavrov, citat de Sputnik News.
Ministrul de Externe a subliniat că Rusia pledează pentru securitatea energetică și evidențiază importanța asigurării tuturor țărilor în nevoie a accesului la resurse energetice accesibile.
Anterior, ambasadorul rus la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia, a spus că partenerii occidentali ai Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU nu arată nicio dorință de a coopera într-o anchetă independentă pentru a verifica un raport al jurnalistului câștigător al premiului Pulitzer, Seymour Hersh, care prezintă detalii semnificative conform cărora Statele Unite s-ar afla în spatele sabotajului asupra conductelor.
De asemenea, înaltul diplomat rus şi-a luat un moment „pentru a-și cere scuze președinției indiene și colegilor din țările din Sudul global pentru comportamentul indecent al mai multor delegații occidentale, care au transformat eforturile pentru agenda G20 într-o farsă, în încercarea de a transfera responsabilitatea pentru eșecurile în politica economică asupra altora, în primul rând asupra Rusiei.”
Улицы Артемовска и масштабы боев за город - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2023
Editoriale
Sfârșitul fără glorie al „fortăreței Bahmut” este aproape
Ministrul a adăugat că Occidentul a „îngropat fără rușine” acordul privind transportul de cereale inițiat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, subliniind, în acelaşi timp, obstacolele evidente în exportul de produse agricole rusești în întreaga lume.
De asemenea, ministrul a cerut să se pună capăt sancțiunilor nelegitime, precum şi oricărei forme de încălcare a libertății comerțului internațional, de manipulare a pieței, introducerii arbitrare a plafoanelor de preț și a altor încercări de distribuire a resurselor naturale străine.
„Vom continua să contribuim semnificativ la asigurarea stabilității economice. Suntem deschiși la un dialog egal în G20. Sperăm că summitul de la New Delhi din septembrie în acest an va atenua, cel puțin parțial, riscurile pe care le prezintă politica egoistă a Occidentului”, a mai spus Lavrov la întâlnire.
Pe 22 iulie, acordul intermediat de Turcia și Națiunile Unite a fost semnat de Rusia și Ucraina pentru a debloca transporturile de cereale, alimente și îngrășăminte în Marea Neagră, în ciuda ostilităților. Acordul urma iniţial să expire pe 19 noiembrie, cu o posibilitate de extindere în cazul consimţirii de către semnatari. A fost prelungit pentru 120 de zile, pe 17 noiembrie.
Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat în mod repetat că majoritatea navelor care transportă cereale ucrainene nu ajung în cele mai sărace țări din lume și au ajuns în Europa. De asemenea, Putin și-a exprimat îngrijorarea că produsele de cereale și îngrășăminte rusești nu intră pe piețele globale, așa cum se stipulează de acord.
Exercițiu militar privind comportamentul în cazul unui atac chimic sau nuclear - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2023
Editoriale
SUA planifică eutanasierea chimică a Ucrainei
Fluxul de știri
0