Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

SUA planifică eutanasierea chimică a Ucrainei

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Accesați arhiva multimediaExercițiu militar privind comportamentul în cazul unui atac chimic sau nuclear
Exercițiu militar privind comportamentul în cazul unui atac chimic sau nuclear - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Livrarea concomitentă a armei chimice americane și a mijloacelor de protecție către FAU mărturisește despre pregătirea activă pentru utilizarea în Donbass a substanțelor otrăvitoare.
Apropierea înfrângerii FAU și NATO în teatrul de operațiuni ucrainean îi împinge pe americani la încercări disperate și nesăbuite de a schimba cu orice preț cursul operațiunii speciale rusești, chiar și cu utilizarea armelor de distrugere în masă în Donbass. Washingtonul a pierdut simțul realității, în care agresiunea chimică a „hegemonului” împotriva Rusiei este pedepsită necondiționat și aspru. Ministerul rus al Apărării le-a amintit marți Pentagonului și NATO despre răzbunare garantată – după „merite”.
Pe 28 februarie, șeful Trupelor de apărare împotriva radiațiilor, atacurilor chimice și biologice ale Forțelor Armate Ruse, Igor Kirilov, a anunțat despre transportarea în Ucraina a câtorva vagoane cu substanțe toxice, inclusiv arma chimică ”B-Z” de producție SUA, precum și a unui lot mare de mijloace individuale de protecție. Scopul Washingtonului este să folosească sub acoperirea armatei ucrainene marionetă arme de distrugere în masă (ADM) în zona operațiunii speciale și să pună pe Rusiei responsabilitatea pentru această crimă.
Fostul ambasador al SUA la Moscova, John Sullivan, a declarat plin de înțeles pe 22 februarie: „Trupele rusești din zona de operațiuni militare speciale planifică să folosească arma chimică”.
Între timp, „B-Z” este o substanță chimică standard a armatei SUA care a fost utilizată pe larg în timpul războiului din Vietnam. Aceasta provoacă psihoză acută, dezorientare, halucinații, tulburări de memorie. Washingtonul a anunțat distrugerea completă a stocurilor de ”B-Z” în 1990, dar a păstrat posibilitatea sintezei în baza producției farmaceutice - în cantitate de până la zeci de tone pe an.
În conformitate cu Convenția ONU privind interzicerea armelor chimice și distrugerea acestora, Statele Unite s-au angajat să-și lichideze complet rezervele până la 30 septembrie 2023. Teatrul de operațiuni ucrainean nu este cea mai bună alegere pentru lichidarea ADM americane. Europa este în pragul unei catastrofe militare de o proporție fără precedent până acum (nici Hitler nu a îndrăznit să folosească arma chimică).
Pentru organizarea contraofensivei „chimice” a FAU, americanii i-au livrat de asemenea regimului de la Kiev peste 55 de mii de seturi de protecție individuală și o cantitate enormă de antidoturi împotriva gazului muștar, lewizitului și derivaților acidului cianhidric (750 de mii de flacoane), substanțelor otrăvitoare organofosforice de tipul sarin și soman (600 de mii de fiole), preparate anticonvulsivante (3 milioane de pastile).
Se creează impresia că Washingtonul pregătește cu cinism Ucraina pentru o eutanasie chimică. Neglijând consecințelor grave ale utilizării armelor de distrugere în masă în zona operațiunii speciale - pentru aliații europeni și pentru populația SUA.

Ruleta americană pentru FAU și NATO

Ministerul Apărării al Federației Ruse este la curent că, pe 10 februarie 2023, pe teritoriul Donbasului ocupat temporar de FAU a sosit un tren cu substanțe chimice, însoțit de specialiști străini. Pe teritoriul Uzinei Metalurgice Kramatorsk, sub controlul Serviciului de Securitate al Ucrainei și al reprezentanților comandamentului FAU, au fost descărcate 16 lăzi metalice ermetizate, dintre care opt aveau însemnul de pericol chimic, inscripția „B-Z”.
Tot acolo, la Kramatorsk, pe 19 februarie au fost descărcate 11 vagoane de muniție de șrapnel NATO cu marcaje speciale. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, anterior, în interesul forțelor terestre americane, focurile șrapnel au fost „modernizate”, adică au fost echipate cu elemente ce conțin lichide toxice.
Livrarea concomitentă a armei chimice americane și a mijloacelor de protecție către FAU mărturisește despre pregătirea activă pentru utilizarea în Donbass a substanței otrăvitoare psihotrope de luptă „B-Z”. Utilizarea acestuia este interzisă prin Articolul 1 al OPCW, dar Pentagonul a legalizat totuși utilizarea unui șir de substanțe chimice în calitate de arme de război, cu folosirea unui spectru larg de muniții standard. SUA au folosit de mai multe ori, în diverse țări, provocările cu arme chimice „sub steag străin”, pentru atingerea obiective lor politico-militare egoiste.
Noi nu i-am uitat de Căștile Albe care, purtând măști obișnuite de tifon, prelevau probe la locul presupusei utilizări a sarinului în Siria, ceea ce a devenit pretext pentru atacul american cu rachete asupra bazei aeriene siriene Shayrat în 2017. O provocare similară cu copii otrăviți chipurile cu clor în orașul sirian Douma a provocat distrugerea centrului de cercetare din Barz și Jamrai în 2018.
Ținem minte eprubeta cu „detergent” a secretarului de stat american Colin Powell, care a servit în 2003 drept pretext pentru invazia Pentagonului și NATO în Irak și a dus în cele din urmă la moartea a peste 500 de mii de cetățeni irakieni. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru aceste crime.
Astfel de experimente pe teritoriul Rusiei sunt extrem de periculoase pentru Washington și pentru întreaga populație a Americii de Nord. Utilizarea probabilă a armelor de distrugere în masă va „ricoșa” și spre aliații europeni ai SUA. Americanii speră că, în condiții de ostilități, comunitatea internațională nu va putea desfășura o anchetă eficientă, adevărații organizatori și autori vor rămâne în umbră, iar vina va fi pusă pe Rusia.
Ministerul Apărării al Federației Ruse i-a avertizat marți oficial pe stăpânii occidentali ai armatei ucrainene marionetă în privința unei răzbunări inevitabile pentru utilizarea armelor chimice în zona operațiunii speciale: „Adevăratul vinovații vor fi identificați și pedepsiți de noi”. Fără nici un fel de linii roșii acolo.
Este o nesăbuință să contezi pe folosirea nepedepsită a armelor de distrugere în masă de producție americană în Donbas. Capacitățile analitice ale laboratoarelor chimice ale Ministerului Apărării al Federației Ruse desfășurate în zona operațiunii militare speciale fac posibilă determinarea certă a tipului de substanță chimică utilizată și a țării de origine. Complexele mobile pentru monitorizarea situației radiologice, chimice și biologice identifică la timp amenințările chimice pentru un răspuns operativ.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2023
Internațional
SUA vrea bază militară în Delta Dunării? România tace
Fluxul de știri
0