Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Sfârșitul fără glorie al „fortăreței Bahmut” este aproape

© Sputnik / РИА Новости / Accesați arhiva multimediaУлицы Артемовска и масштабы боев за город
Улицы Артемовска и масштабы боев за город - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Trupele ucrainene la Artiomovsk se află în încercuire operațională și într-un sac de foc. Situația este ireversibilă.
Forțele rusești asaltează orașul din diferite direcții. „Fortăreața Bahmut” a Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU) se transformă în mod firesc în ”cazanul Atiomovsk”. Eliberarea completă a Donbasului se apropie. Strategia SUA și NATO în teatrul de operațiuni ucrainean suferă o înfrângere umilitoare, vizibilă chiar și din spațiu.
În pragul primăverii, detașamentele de asalt ale PMC „Wagner” au eliberat suburbiile Artiomovskului - Paraskovievka, Berhovka, Iagodnoie, Dubovo-Vasilievka, Stupki. Aruncarea în aer a barajului Artiomovsk de către diversioniștii ucraineni nu a oprit ofensiva rusească. Comandamentul FAU anunță despre o „situație dificilă la Bahmut” și „operațiuni neîncetate de asalt”. Forțele rusești folosesc în mod activ artileria, tancurile, MLRS și aviația, iar unitățile ucrainene duc lipsă acută de arme și muniție.
Occidentul este alarmat - regimul de la Kiev nu justifică speranțe pe câmpul de luptă. FAU se pregătesc să se „retragă strategic” din „fortăreața Bahmut”, în care din august 2022 au fost uciși zeci de mii de militari ucraineni. În fiecare zi, regimul de la Kiev pierde aici aproximativ 500 de soldați și ofițeri.
Anterior, spionajul german a confirmat pierderile uriașe ale FAU, iar pușcașul marin american Troy Offenbecker îi prezice soldatului ucrainean în linia întâi a frontului doar patru ore de viața.
Miercuri, lângă Artiomovsk, a fost înfrântă brigada mecanizată 24 „de elită”, care își are baza în regiunea Lvov, (steagul a fost aruncat pe câmpul de luptă - brigada urmează să fie desființată). La începutul lunii februarie, președintele Vladimir Zelenski a anunțat cu emfază că nu va preda Bahmutul (Artiomovskul). Însă rezervele de mobilizare ale FAU nu sunt nelimitate, iar puterea Forțelor Armate ale Federației Ruse și dezvoltarea istoriei Rusiei nu depind de marionetele americane.
A fost distrus mitul despre incredibilul potențial militar și economic al NATO. Toate cele treizeci de țări aliate și două duzini de limitrofi americani care li s-au alăturat, cu „donațiile” lor de arme (în valoare de sute de miliarde de dolari și euro) nu au putut influența semnificativ în timp de un an dominația de foc, tactică și strategică a grupării de trupe ruse în teatrul de operații ucrainean.
Se știe că de partea FAU operează câteva mii de mercenari din 60 de țări, preponderent din Polonia, SUA, Canada, România, Marea Britanie. În timp de un an au fost uciși aproximativ trei mii de „voluntari” străini și tot atâția s-a întors acasă.

Afganistanul li se va părea un paradis

Inelul încercuirii din jurul Artiomovskului se strânge. Chiar și la Kiev, situația garnizoanei „fortăreței Bahmut” este considerată critică. Comandantul șef al FAU, Valery Zalujnîi i-a raportat lui Zelenski că după capturarea localităților Bogdanovka și Hromovo de către trupele rusești, încercuirea operațională se va transforma într-un cazan. Înfrângerea este inevitabilă. RPD a comunicat că Ucraina concentrează armamente occidentale la Ceasov Iar pentru a crea acolo o nouă linie de apărare.
Concomitent, forțele rusești întreprind atacuri puternice de artilerie asupra obiectivelor FAU din Kramatorsk, Slaviansk și Ugledar. Trupele Federației Ruse au străpuns linia de apărare a inamicului la nord de Avdeevka și au ajuns la Krasnogorovka. Această direcție vă permite să se intre în spatele FAU în zona fortificată Avdeevsky - din nord-vest.
Forțele rusești sparg apărarea FAU cu tactica impecabilă a unităților de asalt, care (conform analiștilor occidentali) au în componența lor până la șase tancuri T-72, până la 12 mașini de luptă de infanterie, sisteme antitanc portabile, aruncătoare de mine, lansatoare de grenade și artilerie remorcată. Pe acest fundal, pregătirea trupelor ucrainene pentru o contraofensivă de primăvară în direcția Zaporojie pare o nesăbuință, dar stăpânii americani ai păpușilor de la Kiev cer dividende geopolitice și victime în masă.
Le vor ajuta oare Occidentului și FAU „Leoparzii” mitologici? Șeful RPD, Ian Gaghin, a anunțat marți despre transferarea la Artiomovsk a patru tancuri Leopard 2A4, transmise anterior de Polonia.Și au apărut deja informații despre capturarea unuia dintre aceste MBT-uri împreună cu echipajul de mercenari polonezi.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2023
Internațional
SUA vrea bază militară în Delta Dunării? România tace
După ce Germania a aprobat livrarea de ”Leoparzi” (permisiunea de reexport în Ucraina), s-a dovedit că în Europa nu sunt suficiente tancuri, ele sunt prea vechi și inapte pentru luptă. Pentagonul declară totodată: „Lumea sprijină cu fermitate Ucraina” și „Ucraina trebuie să plătească ea însăși pentru armele care i-au fost furnizate”. Acesta din urmă este obiectiv imposibilă. Se vede o oarecare confuzie și în privința livrărilor ”dezinteresate” de tancuri britanice Challenger 2. Într-adevăr, oare merită să investești într-o cauză fără speranță?
Ziarul britanic Daily Mail a relatat că Vladimir Putin se apropie de o „victorie militară majoră”, întrucât situația este „extrem de tensionată” și „Rusia își intensifică ofensiva asupra Bahmutului, forțându-l să se predea”.
Occidentul a conștientizat inevitabilitatea continuării operațiunii militare rusești până la atingerea necondiționată a obiectivelor cheie ale Moscovei. De exemplu, un astfel de pronostic a fost dat de serviciile de informații italiene în raportul anual pentru parlamentul național.
Chiar și în SUA încep să înțeleagă că operațiunile militare cu participarea Rusiei „nu sunt niște safari în Afganistan sau Irak”. Publicația The Washington Times a recunoscut: „Strategia Washingtonului în privința Ucrainei nu funcționează”. Conflictul a arătat incapacitatea SUA de a crea coaliții largi de țări în diferite regiuni și a zdruncinat echilibrul obișnuit de putere între aliații americani din Europa – de la Germania și Franța accentul s-a mutat către Polonia și Țările Baltice. Pe de altă parte, Rusia a reușit să-și dezvolte legăturile internaționale.
Revista The American Conservative a relatat că Ucraina a devenit iarăși un Afganistan, NATO va ieși învinsă din ea, și s-a întrebat: „Dacă este în joc viitorul Europei, de ce cea mai mare îngrijorare este exprimată la Washington, și nu la Berlin, Bruxelles, Paris ?” Istoria sugerează că SUA vor „pierde în Ucraina din diverse motive”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că extinderea asistenței militare pentru Ucraina amenință țările occidentale cu o escaladare, dar o victorie a Rusiei implică riscuri și mai mari. Este pur și simplu uimitor cum au reușit ucrainenii să trăiască liniștiți și fericiți mai bine de 70 de ani fără a beneficia de „grija” NATO.
Serghei Seabkov - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2023
Internațional
Rusia a transmis Statelor Unite nota privind suspendarea participării la START
Fluxul de știri
0