Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Zaharova: Rusia este deschisă pentru o cooperare constructivă și pragmatică cu Moldova

© Пресс-служба МИД РФ / Accesați arhiva multimediaMaria Zaharova
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei a menționat că asistența Occidentului pentru Republica Moldova se bazează exclusiv pe propriile interese.
CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. În ciuda tendințelor negative din politica externă și internă a Republicii Moldova, nu se vorbește despre o încetare completă a interacțiunii cu Republica Moldova, Rusia este deschisă unei cooperări constructive și pragmatice, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing de presă.
Ea a menționat că Rusia este legată de poporul Moldovei printr-o bogată istorie și cultură comună.

"Legăturile comerciale și economice rămân între noi, contactele umanitare continuă; funcţionează ambasadele, sunt în vigoare tratatele bilaterale, acordurile încheiate în cadrul CSI. Aș dori să subliniez că Rusia este deschisă unei cooperări constructive, pragmatice cu Moldova. Suntem legați de oamenii acestei țări printr-o bogată istorie și cultură comună. Pornim de la faptul că acest lucru ar fi atât în ​​interesul Moldovei, cât și al cetățenilor săi", a spus Zaharova.

Ministerul rus de Externe a subliniat însă o serie de probleme care, potrivit Mariei Zakharova, pun relațiile bilaterale „în pauză”.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2023
Editoriale
Operațiunea specială: SUA și NATO rămân fără obuze și fără ucraineni

"Aceasta nu este o discuție - aceasta este propagandă"

Maria Zakharova a subliniat că dialogul dintre Rusia și Moldova a trecut pe mod de „pauză”, când, după începerea operațiunii militare speciale de către Rusia, „autoritățile moldovenești s-au pus de partea regimului de la Kiev”.
„După începerea operațiunii speciale, autoritățile moldovenești s-au alăturat regimului de la Kiev și au pus dialogul nostru politic pe pauză. Oficialii de la Chișină aplică de facto sancțiuni antirusești în sectorul bancar, în domeniul reexportului de mărfuri rusești, susține inițiativele Occidentului și ale regimului de la Kiev împotriva Rusiei pe platformele internaționale", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe.
Zakharova a menționat și recentul interviu al Maiei Sandu cu Politico, în care „a menționat o „discuție serioasă” în Republica Moldova despre oportunitatea schimbării statutului său de neutralitate și aderarea la o „alianță militară majoră””.
"Ce fel de discuție serioasă poate fi, doamnă Sandu, când închideți toate mass-media? Dacă există mass-media, poate exista o discuție. Dacă le închizi – exact acelea care oferă oamenilor posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere – aceasta nu este o discuție. Aceasta este propagandă", a mai spus Zaharova.

Aspirațiile poporului moldovenesc sunt indiferente față de Occident

Flori la monumentul Victimelor Fascismului din Capitală  - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2023
Politică
Ambasada Rusiei în Moldova a depus flori în memoria victimelor Holocaustului
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE rus, Moscova este preocupată de acțiunile autorităților moldovenești, care, sub supravegherea Occidentului, luptă împotriva acelor forțe care susțin cooperarea cu Rusia, dar Occidentul urmărește doar propriile interese și aspirațiile poporului Moldovei.
„În interiorul Republicii Moldova, autoritățile luptă împotriva forțelor politice care pledează pentru dezvoltarea legăturilor cu Rusia, restrângerea sferei de aplicare a limbii ruse, curățarea spațiului informațional din mass-media rusă. De fapt, ei repetă drumul care a fost parcurs anterior sub supravegherea Occidentului, mai întâi de țările baltice, apoi de Ucraina. Astfel de acțiuni ale Chișinăului provoacă îngrijorare profundă și afectează negativ relațiile noastre bilaterale”, a spus Zaharova.
Potrivit acesteia, astăzi autoritățile moldovenești se află tot mai mult sub controlul Statelor Unite și al Uniunii Europene, în defavoarea relațiilor normale cu Rusia și a interacțiunii în cadrul CSI.

"Vorbim constant despre asta și îi atenționăm pe colegii noștri moldoveni: în special, că asistența occidentalilor se bazează exclusiv pe propriile interese, nu are nimic de-a face cu aspirațiile poporului moldovenesc", a mai spus Zaharova.

Spre deosebire de Occident, Rusia nu a intenționat niciodată să se amestece în treburile interne ale altor țări și, în special, ale Moldovei. Dimpotrivă, ea a susținut dezvoltarea interacțiunii acolo unde aceasta are o bază reciproc avantajoasă, a subliniat Zakharova.
Amintim că la sfârșitul anului trecut, Comisia pentru Situații de Urgență din Republica Moldova a decis suspendarea licențelor pentru difuzarea a șase posturi TV în limba rusă din țară. Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, NTV Moldova, Accent TV, TV6, Orhei TV .
CSE a motivat decizia prin necesitatea „protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului dezinformării și încercărilor de manipulare a opiniei publice”.
Conform Constituției Republicii Moldova, țara are statut de neutralitate, dar din 1994 țara cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. Toate sondajele de opinie arată că majoritatea cetățenilor sunt împotriva intrării republicii în NATO.
Participanții la Adunarea Popoarelor Eurasiatice - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2023
Editoriale
Decizia luată la forumul în memoria celor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei
Fluxul de știri
0