Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Decizia luată la forumul în memoria celor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei

© Photo : Ассамблея народов ЕвразииParticipanții la Adunarea Popoarelor Eurasiatice
Participanții la Adunarea Popoarelor Eurasiatice - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2023
Abonare
Una dintre cele mai importante moduri de a combate rescrierea istoriei este crearea unei platforme media comune unde să fie scrisă o listă cu numele tuturor participanților căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei.
În perioada 26 - 27 ianuarie 2023, Adunarea Popoarelor Eurasiatice a organizat cel de-al 23-lea Forum Public Internațional pentru Păstrarea Memoriei celui de-al Doilea Război Mondial și Marelui Război pentru Apărarea Patriei. În prima zi, 26 ianuarie, evenimentul a avut loc la Universitatea Federală Crimeea din Simferopol, iar a doua zi a avut loc la sediul Adunării Popoarelor Eurasiatice din Moscova. Despre aceasta a povestit corespondentul Sputnik Iana Osipova.
La forumul online au participat istorici, persoane publice și lideri ai organizațiilor de căutare din șapte țări: Rusia, Belarus, Kârgâzstan, Kazahstan, Abhazia, Slovenia și Israel.
În cadrul discuțiilor, experții au ajuns la ideea că cea mai urgentă sarcină din ziua de astăzi este păstrarea adevărului istoric, contracararea falsificării rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial și al Marelui Război pentru Apărarea Patriei și, de asemenea, să insufle tinerilor sentimentul de apartenenţă la isprava generaţiei mai vechi.
O singură bază de date care să conțină informații despre soldații căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei este foarte relevantă, ar trebui să fie aceeași pentru toată lumea și să funcționeze la nivel internațional, au subliniat participanții la forum.
Co-organizatorul forumului, președintele Parteneriatului Național de Afaceri Alliance Media, Igor Gorodnichii, a recunoscut problema fragmentării resurselor și sistemelor: „Fiecare regiune are propriile sale cărți de memorie. Ele nu sunt unite. Resursele trebuie colectate, combinate și digitizate.”
Holocaust - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2023
Politică
Cum au fost comemorate victimele Holocaustului la Chișinău
Profesorul de științe politice, academicianul, istoricul din Kazahstan, Laila Akhmetova, a amintit de platforma media Network of History (un proiect al Adunării Popoarelor Eurasiatice, implementat în parteneriat cu Alliance Media). Aceasta este o mișcare publică în sprijinul creării Asociațiilor Internaționale de descendenți ai participanților pe fronturile, unitățile militare sovietice, precum și participanții la cele mai importante bătălii istorice. Platforma funcționează de șase luni, iar scopul ei este de a numi toți participanții la Marele Război pentru Apărarea Patriei. Deocamdată, baza de date este disponibilă doar pentru cei care introduc acolo date.
„Este mare nevoie de voluntari pentru a introduce date. Viața mea nu este suficientă pentru a introduce în baza de date tot ce am găsit”, a spus Laila Akhmetova.
Laila Akhmetova este angajată pentru a stabili numele și destinele celor apărători ai Cetății Brest de origine kazahă.
„Am găsit deja 637 de apărători ai Kazahstanului, deși doar 29 de persoane au fost declarate conform documentelor oficiale. Am introdus personal datele a 452 de apărători ai Cetății Brest în portalul media „Сеть истории”,” a spus Akhmetova.
La forum a vorbit și compatriotul lui Ahmetova, comandantul adjunct al detașamentului de căutare „Майдан жолы”, Serghei Fedorenko. El a spus că în Kazahstan există doar 9 detașamente care caută mormintele soldaților care au murit în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Geografia muncii lor este destul de extinsă. În ultimii doi ani, aceștia au mers pentru a căuta în Rusia, Belarus și Moldova. El a amintit, de asemenea, activitățile „echipei de căutare a URSS”, care include peste 50 de persoane. Toți sunt originari din țările CSI.
Cel mai onorat invitat al forumului a fost un veteran, apărător al Cetății Brest, Vladimir Ilici Tiomochkin.
Flori la monumentul Victimelor Fascismului din Capitală  - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2023
Politică
Ambasada Rusiei în Moldova a depus flori în memoria victimelor Holocaustului
„Nu putem auzi calomnia care se revarsă despre istoria noastră. Chiar am câștigat și am luptat. Nu poate fi distrusă. Este imposibil să distrugi memoria fiecărui al treilea locuitor din Brest care a murit în timpul asediului cetății”, a spus veteranul.
Președintele organizației orașului Brest a Asociației Veteranilor, Anna Onischuk, care a venit împreună cu veteranul, a spus că la intrarea în Polonia, dacă se îndreaptă din Belarus, cetățenii activi au montat bannere care înfățișează monumente distruse din Polonia.
„Acest lucru este inuman și nedrept și vrem să le reamintim polonezilor acest lucru. Ce păcat că istoria noastră este rescrisă”, a spus Anna. Ea a propus, de asemenea, ideea „trenurilor de memorie” care vizează păstrarea memoriei istorice. Se presupune că vor duce tinerii în cele mai semnificative locuri din istorie: Drumul Vieții Leningrad, Cetatea Brest, Khatyn.
La forum a vorbit și Janez Ujcic (Slovenia), directorul singurului centru internațional de cercetare al celui de-al Doilea Război Mondial din Maribor, Europa. Echipa sa a găsit și identificat peste 3 000 de nume din cei 5 000 de prizonieri de război sovietici care au murit în lagărul de la Maribor între 1941 și 1942.
„Am identificat, de asemenea, întreaga echipă nazistă care a lucrat în acești ani în lagărul de la Maribor. Ea a fost condamnată în timpul proceselor de la Nürnberg. Este important ca anul viitor să găsim date și despre alți prizonieri de război”, a spus Janez.
Natalia Bodrova, cercetător, lector superior al Institutului de Cultură de Stat Oriol, le-a reamintit participanților la forum despre aniversarea celei de-a 16-a Divizii de pușcași Klaipeda lituaniene, care a luat parte la eliberarea Lituaniei. Pe 21 februarie se împlinesc 80 de ani de la intrarea diviziei în prima sa luptă. Până în prezent, 3416 nume ai participanților acestei divizii au fost identificate și introduse în baza de date.
În încheiere, Andrei Belianinov, secretar general al Adunării Popoarelor Eurasiatice, a amintit că oameni din Bișkek, Almaty și Tașkent au luptat în divizia Panfilov.
„Am câștigat împreună în al Doilea Război Mondial și în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Nu trebuie să uităm de toți aliații noștri. Doar uniți, am ajuns la Victorie. Și acum trebuie să rămânem împreună”, spune Belianinov.
Fluxul de știri
0