Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mesajul Patriarhului Serbiei după ce i s-a interzis accesul în Kosovo

© Sputnik / Oleg Ivanov / Accesați arhiva multimediaPatriarhul Porfirie al Serbiei
Patriarhul Porfirie al Serbiei - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Patriarhul Porfirie al Serbiei a subliniat că situația din Kosovo este foarte gravă și că tensiunile au ajuns la un punct de la care se pot deschide căi pe care nimeni nu vrea să le urmeze
Bruxelles, 28 dec – Sputnik, Daniela Porovăț. Patriarhul Porfirie a declarat că, deși i s-a interzis să intre în Kosovo, speră să fie în curând alături de sârbii din Kosovo și a făcut apel la toată lumea să influențeze decizia Pristinei și să îi permită să meargă la Patriarhia din Pecica.
"Nu am multe de spus cu această ocazie, mai ales după ziua de ieri, care a fost tristă pentru mine, dar mai important este că a fost tristă pentru frații și surorile noastre din Kosovo, pentru monahii și călugării noștri care așteptau de la conducătorul bisericilor lor să vină la patriarhia lor și să se roage lui Dumnezeu pentru poporul nostru care nu o duce ușor, pentru pace în lume și mai ales pentru înțelegere reciprocă, coexistență și pace între albanezi și sârbi”, a declarat patriarhul Serbiei.
Ierarhul a arătat că timp de secole, sârbii și albanezii din Kosovo și Metohija au trăit împreună și că dacă există bunăvoință, se poate găsi o cale spre o viață mai bună.
”În acest moment, indiferent de faptul că mi s-a interzis să merg în Kosovo, sunt sigur că în curând voi fi cu ei acolo și că mă voi ruga lui Dumnezeu împreună cu ei", a mai spus Patriarhul Porfirie.
După cum a subliniat, a fost un fapt dureros faptul că Patriarhul nu poate merge la casa sa.
"Nu voi intra în sfera de cuprindere a ceea ce înseamnă drepturile civile, dar Patriarhia din Pecica este pentru noi ceea ce este Vaticanul pentru Biserica Romano-Catolică. Imaginați-vă că cineva, fără niciun motiv, îi interzice Papei să intre în Vatican. Spun asta pentru că sunt sigur că toată lumea s-ar ridica în picioare. Și acest fapt este dureros, la fel ca și întrebarea dacă există un lider religios care nu poate să își viziteze casa și nu poate să meargă la el acasă", a adăugat ierarhul.
Aleksandar Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2022
Internațional
Președintele Vucici a cerut binecuvântarea Patriarhului Serbiei ca să-i apere pe sârbi
El a făcut apel la toți cei care ar putea influența factorii de decizie de la Pristina, pentru a schimba o astfel de decizie.
Patriarhul crede că trebuie făcut totul pentru a păstra pacea cu orice preț și spune că personal i-a cerut președintelui Vucic și Guvernului să facă totul pentru a păstra pacea, pentru a preveni conflictele armate.
”În același timp, le cer și celor de la putere de la Pristina, precum și marilor puteri, ca și ei să facă tot posibilul pentru a ajuta la păstrarea păcii și că viețile umane sunt mai importante decât orice altceva. Sunt absolut sigur că pot face acest lucru. Mă rog lui Dumnezeu ca prin iubirea sa să atingă mințile și inimile tuturor oamenilor, în special ale celor care trăiesc în Kosovo și Metohija, și să fie pace între albanezi și sârbi, să fie o zi de bucurie, pace și iubire pentru toți cei care sărbătorim Crăciunul", și-a încheiat mesajul Patriarhul Porfirie.
Patriarhul Serbiei, Porfirie, în timpul oficierii unei slujbe - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2022
Internațional
Patriarhul Porfirie al Serbiei: Situația în Kosovo și Metohija este extrem de gravă
Fluxul de știri
0