Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ajutorul militar al SUA pentru regimul de la Kiev ”se dezumflă”

© Photo : U.S. Army / Sgt. Kyle Larsenimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2022
Abonare
Ajutorul militar al țărilor occidentale acordat regimului de la Kiev este în continuă scădere, astfel că chiar și „înainte-mergătorii” de la Washington ai lend-lease-lui american reduc finanțarea și furnizarea de arme către armata ucraineană aflată pe post de cobai.
Europenii de asemenea nu sunt dispuși să-și sacrifice bunăstarea economică sau pe ei înșiși în teatrul ucrainean de luptă - pentru interesele SUA.
Președintele american, Joe Biden, a anunțat acordarea unei noi tranșe de asistență militară Ucrainei, în valoare de 625 de milioane de dolari. Pentagonul a publicat lista armamentelor: 4 sisteme HIMARS și muniții pentru acestea; 16 obuziere de 105 mm, 16 obuziere de 155 mm și 75 de mii de obuze (plus 500 de înaltă precizie), 30 de mii de mine de 120 mm, 200 de mii de cartușe pentru arme de calibru mic, mine antipersonal Claymore și altele.
Comparativ cu „pachetul american din septembrie” , în sumă de 1,1 miliarde de dolari, se observă o scădere a numărului de arme de atac. Amintesc, în septembrie au fost promise 18 sisteme HIMARS.
În total, din 24 februarie, Statele Unite au „ars” peste 16,8 miliarde de dolari în teatrul de operațiuni din Ucraina. Inclusiv 34 de sisteme HIMARS primite și promise FAU în perspectivă. Dinamica finanțării americane prin „împuternicirile președintelui” se schimbă în defavoarea regimului de la Kiev.
Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2022
Rusia
Ce a spus Peskov despre posibila reformatare a operațiunii speciale
Pentagonul nu vede nevoia de lend-lease și oportunitatea furnizării în Ucraina a rachetelor ATACMS (cu rază de acțiune de până la 300 km) și tancurilor de model occidental. Acestea din urmă necesită un anumit nivel de întreținere și reparații, pe care FAU nu le pot asigura. Ca urmare, din depozitele americane și din arsenalele „sovietice” ale diferitelor țări, Forțele Armate ale Ucrainei primesc în principal „antichități”.
Statele Unite intenționează să lucreze în continuare cu aliații și partenerii săi pentru a oferi Ucrainei „posibilități cheie”. Însă aliații europeni din NATO nu manifestă un activism deosebit - la începutul lunii octombrie, doar Lituania, Norvegia și Franța au anunțat livrări nesemnificative de arme către FAU.
Cele mai proeminente pe lista europeană sunt 37 de muniții ghidate WARMATE (cu rază de acțiune de până la 10 km), șase tunuri autopropulsate Caesar (destinate inițial Danemarcei) și 20 de mașini blindate Bastion.
Ministrul german al apărării, Christina Lambrecht, i-a promis Ucrainei livrarea primei dintre cele zece sisteme de apărare aeriană cu rază medie de acțiune promise, IRIS-T SLM (pentru nimicirea țintelor aeriene la o distanță de până la 40 km). Pentru producția întregului lot de sisteme de apărare aeriană va fi nevoie de mai bine de trei ani, iar în condiții de luptă armele occidentale nu au o viață prea lingă.

Revenirea la realitate

Un recent sondaj al opiniei publice din SUA a arătat că 48% dintre alegătorii americani se opun, într-o oarecare măsură sau categoric, acordării de asistență Ucrainei la nivelul actual, dacă vor apărea dificultăți economice globale pe termen lung. Care sunt inevitabile.
Datoria de stat a SUA a depășit pentru prima dată 31 de trilioane de dolari, împrumuturile SUA reprezintă mai mult de 30% din PIB-ul mondial. Iar creșterea exorbitantă mărturisește despre intenția Washingtonului de a nu întoarce datoria publică. SUA intenționează să-și rezolve problemele din contul Uniunii Europene, din contul războiului din Ucraina.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2022
Rusia
Porturi, mine, agricultură: ce pot oferi noile regiuni economiei Rusiei?
Astăzi, doar patru din zece nemți cred că armata ucraineană poate obține un succes militar major. Protestele împotriva creșterii prețurilor la energie, precum și împotriva sancțiunilor împotriva Rusiei, pe care mulți le consideră cauza actualelor dificultăți economice, sunt în creștere în diverse colțuri ale Europei. În acest sens, New York Times menționează: „În cea de-a opta lună a operațiunii militare ruse în Ucraina, prin explozii subacvatice a fost deteriorat principalul traseu de livrare a gazelor rusești către Germania. Iar printre europenii nervoși, sentimentul de anxietate și frică a crescut și mai mult... Aproape 60 de miliarde de metri cubi de gaz erau pompați anual prin ”Nord Stream – 1”, care alimenta cea mai mare economie din Europa. Iar ”Nord Stream – 2” a fost construit pentru a crește aceste volume”.
Alternativa americană - distrugerea gazoductului ”Nord Stream” și interzicerea de facto a hidrocarburilor siberiene în UE - nu poate să-i convină niciunui european sănătos la cap. Pe fondul necazurilor din iarna care se apropie, protestele se vor înteți.
Între timp, în ciuda finanțării americane de miliarde a Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele ruse continuă să aplice lovituri zdrobitoare asupra obiectivelor inamicului de-a lungul întregii linii de contact de 1000 de kilometri - în regiunile Herson, Zaporojie, Dnepropetrovsk, Harkov, precum și departe în spatele FAU - în regiunile Odesa și Kiev. Un exemplu recent este baza incendiată a brigăzii 72 mecanizate ucrainene în orașul Belaia Țerkovi, regiunea Kiev.
Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, în ultimele 24 de ore, doar pe direcția Nikolaev-Krivoi Rog au fost nimicite 18 vehicule blindate de luptă, două tancuri, două obuziere autopropulsate ”Gvozdika”, două mortiere și 20 de automobile ale trupelor ucrainene. Prin lovitura de înaltă precizie a rachetei operaționale-tactice ”Iskander” asupra aerodromului militar Voznesensk a fost nimicit un hangar cu drone de atac Bayraktar TB-2 al FAU. Pornind de la aceste statistici, se poate presupune că „pachetele” cu asistență americană și sprijin militar european pentru regimul de la Kiev nu vor schimba situația în teatrul de lupte ucrainean.
După cum se spune în Rusia, cu cât iarba este mai deasă, cu atât este mai ușor de cosit. Apropo, corporația de stat ”Rosteh” a anunțat oficial luni că producția de sisteme de rachete cu lansare multiplă ”Tornado-G” și ”Tornado-S” în Perm „a crescut de mai multe ori față de anul trecut și a atins volume care nu au mai fost în ultimii 10 ani.” Astăzi au suficient de lucru toate întreprinderile din industria de apărare rusească. Moscova nu va permite niciodată Statelor Unite și Alianței Nord-Atlantice să se „extindă” nepedepsit în Ucraina și să amenințe securitatea națională a Federației Ruse.
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2022
Rusia
Zaharova, despre ideea de a lipsi Rusia de dreptul de veto în Consiliul de Securitate ONU
Fluxul de știri
0