Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Porturi, mine, agricultură: ce pot oferi noile regiuni economiei Rusiei?

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Duma de Stat a Rusiei a ratificat luni tratatele de aderare la Federaţia Rusă a Republicilor Populare Doneţk şi Lugansk (RPD şi LPR), precum şi a regiunilor Herson şi Zaporojie.
CHIȘINĂU, 5 oct - Sputnik, Doina Chiriac. Teritoriile au votat în majoritate covârșitoare pentru aderarea la Rusia, în cadrul referendumurilor din septembrie.
Economiștii spun că pentru refacerea teritoriilor devastate de conflict vor fi necesare investiții uriașe, menționând însă că profiturile ar putea fi și mai mari. RT analizează costurile economice, precum și beneficiile integrării teritoriilor în Rusia.

Care sunt noile regiuni

Suprafața totală a Donbasului, a regiunilor Herson și Zaporojie este de aproape 109.000 de kilometri pătrați (42.085 mile pătrate) sau peste 15% din fosta suprafață totală a Ucrainei. Peste opt milioane de oameni trăiau anterior în teritorii, care au peste 5,6 milioane de hectare de teren arabil. Moscova încă nu a stabilit viitoarele granițe ale Hersonului și Zaporojie, unele părți din acestea fiind controlate încă de trupele ucrainene.

Motoarele economiei Donbasului

Donbas, cu economia sa bazată pe cărbune, era centrul industrial al Ucrainei. RPD a reprezentat 20% din producția industrială a țării până în 2014. Regiunea bogată în minerale deţine al patrulea zăcământ de cărbune ca mărime din Europa, rezervele sale extractibile fiind estimate la peste 10 miliarde de tone. Până în februarie, 115 mine de cărbune funcționau în Donbas, producând aproximativ 70 de milioane de tone de materie primă pe an. De asemenea, opt centrale electrice sunt situate în regiunea Donețk.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2022
Rusia
Putin a promulgat legea privind aderarea a patru regiuni la Federația Rusă
LPR este un important nod de transport și este cunoscută pentru industriile sale metalurgică, a mașinilor și a agriculturii. De asemenea, dispune de fabrici chimice și farmaceutice și de mai multe mine de cărbune. Prin republică trec serie de autostrăzi de tranzit importante. Autoritățile din LPR spun că potențialul său agricol este semnificativ, accentul fiind pus pe cultivarea cerealelor.

De ce este important Zaporojie

Regiunea Zaporojie a fost centrul aprovizionării cu energie în Ucraina, cu cei trei producători puternici de energie din regiune: centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare instalație nucleară din Europa, centrala hidroelectrică Dnepr și parcul eolian Botievo. În 2019–2020, Zaporojie a produs aproximativ 40 de miliarde de kWh de electricitate pe an, ceea ce reprezintă aproximativ 25–27% din întregul sector energetic din Ucraina. Regiunea dispune de o serie de facilități mari de inginerie industrială și mecanică, inclusiv Uzina de construcții de automobile Zaporojie (ZAZ), cu o producție de 150.000 de vehicule pe an. Râul Nipru, lacul de acumulare Kakhovka și Marea Azov au un rol semnificativ în economia regiunii, care are și un potențial semnificativ pentru piscicultură industrială.

Care este semnificația Hersonului

Regiunea Herson este specializată în construcții navale și este cunoscută pentru stațiunile sale și pentru agricultură. Avea cel mai mare teritoriu de teren arabil din Ucraina, de aproape 20.000 de kilometri pătrați. Regiunea produce cereale, floarea soarelui și legume. Terenul fertil permite două sau uneori chiar trei recolte pe sezon. Alte industrii tradiționale din zonă sunt creșterea vitelor și vinificația. Există planuri de dezvoltare a unei stațiuni și a unui complex turistic pe teritoriu, care are acces atât la Azov, cât și la Marea Neagră.
Kremlin - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2022
Rusia
Kremlinul comentează cu privire la posibilitatea utilizării armelor nucleare

Cu ce provocări se confruntă Rusia

Rusia a obținut terenuri cu un potențial agricol și industrial incredibil, dar cu o infrastructură foarte degradată, din cauza lipsei de investiții din partea Kievului în ultimii 30 de ani. Preocuparea principală a guvernului este să integreze aceste teritorii și să le ajute să depășească decalajul de dezvoltare economică și să se refacă după distrugerea provocată de conflict. Inițial, Moscova va finanța bugetele celor patru regiuni. În viitor, pe măsură ce integrarea avansează, iar economia va fi repornită, volumul transferurilor de la bugetul federal va scădea, spun experții.

Cum ar putea Donbas, Zaporojie și Herson să contribuie la economia Rusiei

Teritoriile au o amplasare geografică extrem de avantajoasă. Ele oferă oportunități vaste datorită prezenței porturilor și a rutelor maritime care comunică cu sudul Rusiei. Accesul la portul cheie Mariupol din Marea Azov favorizează o creștere potențială a livrărilor de cărbune și a altor livrări către Africa și țările din Asia de Sud. Regiunile pot contribui atât la asigurarea securității alimentare a ţării, cât și la creșterea livrărilor de export către statele „prietene”. Experții estimează că potențiala contribuție la economia rusească ar putea valora trilioane de ruble sau chiar mai mult.
Вывеска на офисе ПАО Газпром  - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2022
Moldova și Rusia
Gazprom atenționează că își rezervă dreptul de a opri complet livrările în Moldova
Fluxul de știri
0