Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

UE s-ar putea confrunta cu revolte. Cine profită de criza din Europa

© AFP 2022 / CHRISTOPHE ARCHAMBAULTimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Uniunea Europeană a pierdut deja aproape jumătate de trilion de euro din cauza crizei energetice, au calculat analiştii Bruegel.
Inflația în Europa atinge noi maxime istorice: au zburat prețurile la energia electrică, după care se scumpesc produsele alimentare. Europenii simpli strâng cureaua, iar companiile își reduc afacerile. UE va avea parte de o recesiune lungă, sunt posibile revolte populare, avertizează analiştii. Cum se va încheia criza din regiune – în materialul Irinei Krasikova pentru RIA Novosti.

Prețurile doboară recorduri

În august, pâinea în UE s-a scumpit în medie de 18 la sută în expresie anuală, potrivit Eurostat. Cel mai semnificativ în Ungaria - cu 66 la sută, în Lituania, Letonia, Estonia și Slovacia - cu peste 30 la sută.
În partea de vest a Europei situația este ceva mai bună. De exemplu, în Franța prețurile alimentelor au crescut cu opt procente, în Țările de Jos și Luxemburg - cu zece.
Pentru țările sărace este mai dificil, notează ediția croată a Advance.
Și-au făcut efectul reducerea din primăvară a livrărilor de cereale ucrainene pe piața europeană - aproximativ 4,5 milioane de tone de materie primă au rămas blocate în porturile Mării Negre.
În plus, vara aceasta seceta a lovit Lumea Veche, fiind cea mai gravă din ultimii 500 de ani. Deja în iulie, Comisia Europeană a avertizat cu privire la recolta extrem de redusă în jumătate dintre țările din regiune. Cea mai gravă situație este în estul Irlandei, în Italia, Ungaria, România, Moldova, Finlanda.
Au turnat gaz pe foc și sancțiunile la exportul de cereale rusești. "Uniunea Europeană nu a făcut decât să-și amplifice problemele prin restricții, iar arșița anormală a înrăutățit situația. Probabil, acumulările vor scădea cu 15-20 de procente", spune Vladislav Antonov, analist financiar la BitRiver.
Nu a fost favorizată de vreme nici India, care conta să înlocuiască livrările ucrainene de grâu. Însă primăvara în țară a fost fierbinte. A trebuit să fie limitat exportul, iar din această cauză piața duce iarăși lipsă de materie primă.
Dar problema nu ține doar de dezastrele naturale. UE se confruntă cu o criză energetică cauzată de renunțarea la gazul rusesc. Cotațiile în Europa au crescut brusc - în momentul de față au depășit trei mii de dolari per mia de metri cubi.
Europenii folosesc combustibil albastru pentru a genera electricitate. Drept urmare, prețul futures la energia electrică cu livrare pentru un an a doborât un record istoric. În Germania și Franța a depășit o mie de euro pe megawat-oră.
Presiunea în conducta de gaz Nord Stream 2, care a fost construită pentru a pompa gaz din Rusia în Germania, a scăzut de la 300 la 7 bari peste noapte - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2022
Economie
Presiunea scade în conducta Nord Stream 2 către UE
Totodată, UE nu are suficientă apă pentru centralele hidroelectrice. De exemplu, ponderea lor în balanța energetică a Norvegiei ajunge la 95 de procente. Țara exportă energie în Elveția, Danemarca și Țările de Jos.
Costurile cresc și întreprinderile sunt nevoite să majoreze prețul producției. Europenilor simpli nu le rămâne decât să reducă cheltuielile.
Creșterea rapidă a prețului la pâine amenință cu tulburări populare, avertizează ziarul italian La Stampa. Populația UE a ieșit deja în stradă, cerând reducerea tarifelor la electricitate și gaz. Una câte una, în regiune se închid fabricile, companiile își reduc afacerile.
Dar dacă e să-i dăm crezare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, populația din UE este dispusă să sufere de dragul luptei împotriva Rusiei.
De aceea Bruxelles-ul nu a inventat nimic mai bun decât să reducă temperatura în birouri și în locurile publice. Clădirile în care oamenii „nu stau mult timp” nu trebuie încălzite în general, consideră funcționarii.

O nouă dependență

Cât timp Bruxelles-ul economisește la încălzire, inflația anuală în UE atinge noi maxime. În august a depășit zece la sută. În iulie - 9.8. "Acest lucru se datorează în mare parte politicii ultra-soft a băncilor centrale occidentale. Acestea au pompat bani în economie pentru a depăși descreșterea cauzată de pandemie", a declarat Mark Goykhman, economist principal la Centrul de informare și analiză TeleTrade. În plus, tensiunile geopolitice, creșterea cotațiilor la resursele energetice, recolta scăzută.
Însă în ultimul timp acești factori își pierd treptat acuitate, spun analiștii. Autoritățile de reglementare cresc ratele dobânzilor.
Выступление президента США Байдена с заявлением по ситуации вокруг Украины - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2022
Editoriale
SUA au considerat întotdeauna Rusia dușmanul lor
Importul de cereale rusești și ucrainene a fost reluat. Spațiile subterane europene de depozitare a gazelor sunt pline în proporție de 80-85%. Cotațiile pentru combustibilul albastru au scăzut de la nivelul de vârf din august, de trei mii și jumătate de dolari pe mia de metri cubi. Nu rămâne în urmă nici aurul negru: petrolul Brent este tranzacționat la bursă sub 90 de dolari pe baril.
Însă este prea devreme pentru relaxare. Meteorologii prezic o iarnă rece în Lumea Veche. Nimeni nu exclude întreruperile în aprovizionarea cu gaze.
Pomparea acestuia din Rusia către UE a scăzut cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an, a declarat viceprim-ministrul Aleksandr Novak.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, Uniunea Europeană a achiziționat 155 de miliarde de metri cubi în 2021. Astfel, livrările ar putea fi reduse cu aproape o treime.
În plus, a eșuat campania semănatului de toamnă în China, unde se produc și se consumă cele mai multe cereale. Beijingul intenționează să crească achizițiile de cereale pe piața mondială.
Prin urmare, creșterea din august a prețului la pâine în Europa nu este limita, consideră Vladislav Antonov.
Drapelurile UE - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2022
Editoriale
Planul Americii funcționează: Europa se prăbușește
Vor trebui scoși de asemenea mai mulți bani din buzunar pentru resursele energetice - prețurile acestora sunt acum de câteva ori mai mari decât indicatorii medii din ultimul deceniu. Uniunea Europeană a pierdut deja aproape jumătate de trilion de euro din cauza crizei energetice, au calculat analiştii Bruegel.
Cu eforturi comune, membrii UE au alocat 314 miliarde de euro pentru a atenua lovitura adusă populației și întreprinderilor. Marea Britanie, care a părăsit Uniunea Europeană, a scos 178 de miliarde. Însă acești bani nu vor fi suficienți, sunt siguri experții.
„Noi am văzut că prețurile la resursele energetice au crescut foarte mult în Europa, va fi o iarnă foarte grea pentru ei”, îi compătimește pe europeni șeful Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
Între timp, în SUA situația este mult mai bună. „Bineînțeles, asta ne afectează și pe noi, dar nu suntem la fel de expuși ca ei”, a adăugat Yellen. Washingtonul intenționează să-și ajute aliatul politic să „găsească surse alternative”.
Și nu au stat pe gânduri prea mult: au decis să-i facă dependenți pe europeni, bine și pentru mult timp, de gazul lor natural lichefiat foarte scump (GNL). În prima jumătate a anului, Statele Unite au devenit cel mai mare exportator din lume - livrările au crescut cu 12% față de aceeași perioadă din 2021.
Ziua Independenței – 27 august 2022 - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2022
Editoriale
Neadevăruri, falsuri și minciuni sfruntate – discursul Maiei Sandu la ONU
Cea mai mare parte a fost expediată către UE și Marea Britanie - au asigurat 47% din volumul total al importurilor europene de GNL. Qatar, Rusia și țările africane sunt, de asemenea, printre cei mai mari vânzări.
Mai mult decât atât, Germania și Statele Unite au convenit asupra unor contracte pe termen lung - pentru douăzeci de ani - începând cu 2026. În prezent, Germania nu are infrastructură pentru GNL, dar țara construiește terminalele necesare în ritm accelerat.
Dar nu se va reuși înlocuirea rapidă a gazului de conductă rusesc. Cancelarul german Olaf Scholz s-a întors din Emiratele Arabe Unite cu un contract pentru doar un singur tanc de GNL, notează Bloomberg.
De aceea analiștii se așteaptă la creșterea în continuare a prețurilor la combustibilul albastru. Iarna el va costa mai bine de patru mii de dolari pentru mia de metri cubi, a admis ”Gazprom”. Drept urmare, sectorul industrial al UE se va confrunta cu probleme.
Unele companii europene care produc oțel, îngrășăminte și alte mărfuri importante deja își mută capacitățile în SUA din cauza prețurilor ridicate la resursele energetice. „Economia americană a fost printre cei care au beneficiat cel mai mult de pe urma crizei energetice din Europa”, scrie The Wall Street Journal.
Publicația avertizează asupra riscului de începere a unei „noi ere a dezindustrializarii”.
Regiunea se va confrunta cu o recesiune profundă și de durată, prognozează experții de la Deutsche Bank. Scăderea PIB-ului va fi de trei procente și va continua până la jumătatea anului viitor.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2022
Editoriale
„Nu este o cacealma”: lumea a ascultat ce a zis Putin
Fluxul de știri
0