Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Neadevăruri, falsuri și minciuni sfruntate – discursul Maiei Sandu la ONU

© Sputnik / Rodion ProcaZiua Independenței – 27 august 2022
Ziua Independenței – 27 august 2022 - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2022
Abonare
Ieri președintele țării noastre, Maia Sandu, a vorbit de la tribuna ONU, la dezbaterile generale din cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a acestei organizații internaționale.
În mod cu totul nefiresc, cea mai mare parte a discursului său a fost dedicată conflictului militar din Ucraina, și nu problemelor grave cu care se confruntă țara în care Sandu deține cea mai importantă funcție, cea de președinte.
Bineînțeles, făcând abstracție de statutul neutralitate al Republicii Moldova și nesocotind interesele țării noastre, Sandu, cu un zel demn de o cauză mai bună, a inferat Federația Rusă, care este singurul furnizor de gaz ieftin, care poate fi contractat la preț corect, nu speculativ de către țara noastră, pe de o parte, și, pe de altă parte, a glorificat și a victimizat regimul de la Kiev. Adică a ținut în discurs prin care a făcut pe placul stăpânilor ei occidentali fără a ține cont de realitățile din regiunea noastră și de interesele țării noastre.
Dar, surpriză, acesta nu este cel mai grav delict comis de Sandu Adunarea Generală a ONU. În mod cu totul neașteptat, șeful statului a început să cânte osanale propriei guvernări și să prezinte niște realizări ale actualei puteri care există doar în capul ei, nu și în realitate.
Spre exemplu, libertatea presei.
“În ciuda tuturor provocărilor, Moldova continuă să avanseze pe agenda de reforme. Construim un stat mai puternic și mai democratic. Anul trecut, Moldova a crescut cu 49 de poziții în Indexul libertății presei, plasându-se pe locul 40 în lume”, a constata ea triumfalist.
Cum așa? Cum poți să afirmi că ai îmbunătățit indexul libertății presei când, de fapt, ai sugrumat toată presa de opoziție și în general orice fel de presă care încearcă să formuleze un punct de vedere critic la adresa guvernanților moldoveni și a stăpânilor ei globaliști? Și de când îmbunătățirea acestui index al libertății presei este o realizare într-o țară în care cetățeanul nu poate plăti facturile și nu mai are bani de produsele de strictă necesitate?
O altă minciună este cea privind lupta cu corupția și reforma justiției.
“Reforma justiției și lupta împotriva corupției se află în centrul eforturilor noastre de schimbare”, a anunțat sentențios Sandu.
Foarte bine! Dar dacă este așa, dacă lupta cu corupția se află în centrul eforturilor guvernanților noștri, să ne spun stimabila de ce în țara asta funcționarii de tot rangul continuă să ia mită, de ce nu a fost dus până la capăt nici măcar un dosar de “mare corupție”, de anvergură? Vedem că lupta cu corupția se desfășoară cu succes doar sub aspectul persecutării liderilor opoziției, dar și aici fără a avea măcar un dosar cu finalitate în instanță.
Un alt neadevăr este cel cu privire la locurile de muncă pe care guvernanții le-ar fi deschis.
“Lucrăm din greu pentru a deveni un loc mai bun pentru investitori - pentru a crea locuri de muncă, a stimula economia și a aduce mai multă prosperitate oamenilor”, a spus Sandu de la tribuna înaltului forum mondial.
Dar a uitat să precizeze câte locuri noi ne muncă au fost deschise în mandatul Guvernului Gavrilița și care este raportul dintre numărul locurilor noi de muncă care s-au deschis în ultimul an față de cele care au fost închise din cauza afacerilor mici și mijlocii ajunse la faliment din cauza incompetenții administrației centrale. Dacă ar fi făcut acest exercițiu ar fi trebuie să constate că numărul locurilor de muncă din a doua categorie este mult mai mare și administrația Sandu nu a deschis noi locuri de muncă, ci, de fapt, a închis o parte din cele care erau până la venirea acesteia la putere.
Dar minciuna strigătoare la cer lansată în mod cu totul impardonabil de la Sandu la ONU este cea că actualii guvernanți de la Chișinău construiesc drumuri, poduri, spitale și un sistem de învățământ modern.
“Construim drumuri și poduri, spitale și un sistem de învățământ mai modern. Construim instituții mai puternice, care să lucreze în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova” – acesta este citatul reprodus întocmai din discursul fostului lider PAS.
Și asta este chiar culmea!
Drumurile, podurile și spitalele Maiei Sandu sunt la fel ca și satele lui Potiomkin, adică inexistente. Ba chiar la Sandu este mai abitir decât la Potiomkin, acela avea respectivele sate desenate pe pânză, cel puțin, pe când drumurile, podurile și spitalele Maiei Sandu nu sunt nici măcar desenate, nimeni nu le-a văzut, sunt doar în mintea ei înfierbântată de un zel triumfalist contrazis flagrant de realitate.
A spune minciuni este o mare rușine, chiar și pentru un politician, doamnă Maia Sandu. Dar acest lucru este cu adevărat scârbavnic atunci când președintele unei țări minte o lume întreagă, de la tribuna ONU, cu privire la câte face el pentru propriul popor, când, de fapt, nu făcut nimic, ba chiar mai rău – îl afundă într-o sărăcie lucie, fără speranța de a reveni în curând la o minimă bunăstare.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.
Fluxul de știri
0