Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ofensiva forțelor aliate spre Seversk și Slaviansk are o dezvoltare dinamică

© Russian Defence Ministry / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2022
Abonare
Sub loviturile trupelor aliate, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU) părăsesc orașul Seversk și se retrag în direcția Slaviansk, care se află și el în semicercul de foc - dinspre nord, est și sud.
Forțele ucrainene se retrag în pofida dorinței regimului de la Kiev de a demonstra în Donbass eficiența livrărilor de armamente occidentale și a lend-lease-ului american.
Formațiunile armate ucrainene se deplasează prin lupte din Seversk în suburbii, pentru a evita încercuirea. Trupele rusești care avansează și forțele RPL încearcă să închidă „cleștele” din nord și sud. Pierderea Severskului înseamnă pentru Forțele Armate ale Ucrainei pierderea controlului asupra unui teritoriu semnificativ de pe malul drept al râului Severskii Doneț și începutul asaltului asupra zonei fortificate Slaviansk-Kramatorsk – ultimei de pe teritoriul Donbasului.
La est și la sud de Slaviansk, forțele aliate avansează dinamic și eliberează localitățile. La nord de Slaviansk se dau lupte crâncene pentru fiecare sută de metri. Inamicul suportă pierderi uriașe și ”aruncă” permanent în foc rezerviști mobilizați pentru a menține teritoriul. Potrivit surselor ucrainene, în „apărarea manevrabilă” Forțele Armate ale Ucrainei au zilnic pierderi de până la 500 de persoane ucise, deși este dificil să ții o evidență a pierderilor în condițiile realității dure a luptelor. Trupele rusești ard cu „Solnțepekurile” în fășiile forestiere de lângă Seversk întregi zone fortificate ale FAU.
Учения НАТО Saber Strike 2016 в Эстонии - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2022
Editoriale
Rachetele americane ATACMS vor distruge statalitatea Ucrainei
Lupte intense au loc și la 20 km spre sud, lângă orașul Artiomovsk. Pe 12 iulie, cu lovituri de rachete aeriene de înaltă precizie aici au fost nimiciți180 de militari și distruse 26 de unități de tehnică militară ale brigăzii 30 mecanizate a Forțelor Armate ale Ucrainei. Cu o zi mai devreme, în orașul Ceasov Yar (lângă Artiomovsk), aproximativ 300 de militari ai Brigăzii 118 de Apărare Teritorială a FAU au fost nimiciți printr-o lovitură precisă a ”Iskanderului”. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, în unele unități ale inamicului au fost eliminate până la 70% din personalul militar.
Regimul de la Kiev nu mai poate ascunde pierderile groaznice, punându-le pe seama dezertorilor și celor dați dispăruți. Totodată, președintele Vladimir Zelenski cere de la trupele ucrainene activizare pe toate direcțiile și chiar o contraofensivă, pentru care nu există nici forțe, nici mijloace. Este extrem de important ca clovnul principal al „Independentei” să-i arate Occidentului încă un spectacol, măcar niște rezultate - înainte de 20 iulie, când va avea loc întâlnirea online a grupului de contact ”Ramstein” și miniștrii Apărării din mai multe țări vor discuta despre noile livrări de armament către Ucraina.

Sacrificiu fără sens

Tehnica blindată străină poate fi întâlnită pe front extrem de rar. Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene tinde să epuizeze trupele rusești cu mii de rezerviști prost înarmați, cu „carne de tun”, pentru a acumula forțe, tehnică militară în vederea unei contraofensive incredibile în toamnă. Tactica ucraineană de „apărare manevrabilă” la Seversk se bazează pe acțiunile profesioniste ale grupurilor SOF de diversiuni și spionaj (în spatele trupelor rusești) și pe sacrificiul în masă al rezerviștilor (pe linia întâi). Astfel de tactică nu poate să asigure succesul militar, să oprească înaintarea forțelor aliate dominatoare din punct de vedere tehnologic și nu pot decât să tergiverseze inevitabila înfrângere și expulzare a FAU în afara Donbasului.
Trupele ucrainene încearcă să creeze o nouă linie de fortificații de-a lungul liniei Seversk – Artiomovsk - Soledar, însă nu există suficiente resurse. Seversk se află în încercuire operațională. Forțele aliate au extins până la 17 km segmentul controlat al autostrăzii Svetlodarsk - Artiomovsk. În același timp, au fost distruse patru tancuri, zece vehicule blindate „Kozak”, au fost nimiciți 270 de militari ai FAU.
În Donbass au crescut semnificativ pierderile printre mercenarii străini: dintre cei 3221 de combatanți ”din iunie” astăzi au rămas 2741, adică cu 480 de „gâște sălbatice” mai puțin. Peste 390 de „legionari” au fost nimiciți, 240 au fugit în afara granițelor Ucrainei, suplimentarea s-a ridicat la 150 de persoane. O astfel de dinamică le promite candidaților străini pentru decedați o finalizare destul de rapidă a „misiunii”. Ca și mai înainte, în „perioada de raportare” Polonia este în frunte - 166 de mercenari uciși.
Trageri de luptă din sisteme de artilerie - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2022
Editoriale
Obuze de artilerie rusești de înaltă precizie în operațiunea specială din Ucraina
Georgia a pierdut 50 de „soldați ai norocului”, Marea Britanie - 23, România - 21, Canada - 15. Dacă Varșovia intenționează să realizeze în Ucraina un anumit statut special al militarilor săi (Zelensky a expediat pe 11 iulie Radei Supreme un proiect de lege privind acordarea unui statut special pentru polonezi în Ucraina), pierderile Poloniei vor crește brusc.
Țările ostile Rusiei nu ar trebui să-și facă iluzii în privința desfășurării și rezultatului operațiunii militare speciale. La ședința Consiliului de Securitate al ONU din 11 iulie, prim-adjunctul reprezentantului permanent al Federației Ruse pe lângă ONU, Dmitri Poleanski, a declarat încă o dată că demilitarizarea și denazificarea Ucrainei vor fi duse la bun sfârșit, în pofida opoziției Occidentului.
Locuitorii teritoriilor eliberate (regiunilor Harkov, Zaporojie, Herson) intenționează să revină în Rusia. Posibil că și alte regiuni le vor urma exemplul. Pentru ca oamenii să simtă libertatea de a alege, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat ieri un decret privind simplificarea procedurii de dobândire a cetățeniei ruse de către toți cetățenii ucraineni. Și totuși, scopul principal al operațiunii speciale este distrugerea armatei ostile, naziste ucrainene. În continuare va trebui creat un câmp juridic în care să nu poată renaște niciodată organizațiile obștești extremiste, „batalioanele naționale” și „sectoarele”, ideologia anti-rusească.
Sprijinul militar din partea SUA și NATO nu va putea „reanima” la nesfârșit regimul marionetă de la Kiev – chiar și publicația New York Times admite că „tratamentul” devine tot mai scump pentru Occident, iar pacientul este fără speranță. Captivați de războiul proxy ucrainean, Washingtonul și Bruxellesul riscă să se prăbușească în abisul unui conflict termonuclear direct cu Rusia. Este timpul să revenim la realitatea lumii multipolare, a cărei populație a trecut ieri pragul de 8 miliarde de oameni. Țările NATO reprezintă doar 11% din umanitate și ar putea fi aspru pedepsite dacă vor continua să otrăvească viețile majorității de pe planetă.
Russian Aerospace Force jet during a combat mission in Syria - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2022
Editoriale
De ce exporturile de arme rusești sunt dominate de aviație
Fluxul de știri
0