Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Obuze de artilerie rusești de înaltă precizie în operațiunea specială din Ucraina

© Sputnik / Игорь Руссак / Accesați arhiva multimediaTrageri de luptă din sisteme de artilerie
Trageri de luptă din sisteme de artilerie - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2022
Abonare
Conflictele militare moderne devin din ce în ce mai high-tech, iar muniția - de înaltă precizie. Operațiunea militară specială în Ucraina confirmă tendința - artileria rusă lovește cel mai eficient pozițiile și țintele inamice cu muniția ghidată.
Forțele armate ale Federației Ruse, în timpul ostilităților din Donbas, folosesc cu succes obuze de artilerie de înaltă precizie „Krasnopol”, „Kitolov” și minele ghidate „Grani” cu o rază de acțiune de până la 30 km, 13 km și 9 km, respectiv. Potrivit unei surse din structurile de forță, în operațiunea militară specială, aceste muniții au devenit principalele pentru distrugerea țintită a ascunzătorilor, punctelor de tragere și vehiculelor blindate ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Ministerul Apărării al Federației Ruse a prezentat în mod repetat imagini cu monitorizarea obiectivă a distrugerii diferitelor facilități militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei cu muniția „Krasnopol”. Într-unul dintre videoclipuri, un sistem de artilerie autopropulsată NATO DANA se sparge în bucăți mici dintr-o lovitură directă. Nu toate loviturile de precizie devin publice, dar inamicul le primește zilnic.
Munițiile „Krasnopol”, „Kitolov” și „Grani” sunt echipate cu cel mai eficient sistem de ghidare cu laser semi-activ dintre toate cele existente și funcționează în integrare cu indicatorul laser optic montat la bordul UAV-ului de tip „Orlan”. Când proiectilul se apropie de țintă, traiectoria este corectată de cârme aerodinamice. Este aproape imposibil să te aperi împotriva munițiilor de înaltă precizie prin intermediul apărării antiaeriene sau al sistemelor de război radio-electronic. Spre deosebire de omologii NATO, precum „Excalibur”, rachetele ghidate rusești sunt capabile să lovească ținte de sol și de suprafață în mișcare (la viteze de până la 36 km pe oră). Ghidarea prin satelit (folosind semnale GPS) a proiectilelor de înaltă precizie NATO permite rezolvarea în mod fiabil doar a sarcinilor polițienești, iar în condițiile contramăsurilor electronice, lovirea unei ținte devine nerealistă. Când se trage din „Excalibur”, este imposibil să fie implementat principiul „foc și uitați”, adică să fie schimbată rapid poziția de tragere.
Tehnologia de utilizare în luptă a proiectilelor cu fragmentare explozive de înaltă precizie a fost dezvoltată cu succes în timpul operațiunii militare ruse din Siria - la începutul anului 2018, o lovitură de „Krasnopol” a distrus un depozit de drone pe care teroriștii le-au folosit pentru a ataca baza aeriană Khmeimim. „Krasnopol” a fost utilizat anterior în Afganistan, unde forțele multinaționale ale NATO au folosit proiectile rusești împotriva militanților islamiști. Având de ales, tunerii canadieni și-au neglijat propria muniție M982 Excalibur cu o rază de acțiune de până la 60 km, deoarece „Krasnopol” de export de calibru 155-mm s-a dovedit a fi mai precis.
Реактивная система залпового огня на колесном шасси HIMARS - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2022
Rusia
Prin trimiterea armelor Himars în Ucraina, „SUA vrea să extindă conflictul”

Însăși perfecțiunea

Utilizarea munițiilor de înaltă precizie face posibilă reducerea timpului de operare și a numărului de sisteme de artilerie implicate de două până la trei ori și reducerea costurilor de finalizare a sarcinilor. Lovirea unei ținte cu o lovitură „Krasnopol” garantează 96 la sută, abatere probabilă circulară (CEP) - nu mai mult de 2 metri. Conform tabelelor de calcul, pentru a suprima o fortăreață pluton, sunt necesare 800 de obuze de artilerie convenționale, care pot fi înlocuite cu doar 10 muniții „Krasnopol”. O modificare îmbunătățită a proiectilului „Krasnopol-M2” are o rază de acțiune de până la 30 km, un focos de până la 26 kg și o greutate explozivă de până la 11 kg. Trebuie remarcat faptul că corectarea zborului prin satelit american asigură eficiența Excalibur de cel mult 92 la sută cu o abatere de până la 10 metri, CEP cu interferențe de la echipamentele de război electronic - până la 20 de metri. Un alt dezavantaj al omologului NATO este costul ridicat al proiectilului, aproximativ 70 de mii de dolari. Conform criteriului „cost-eficiență”, muniția rusă cu corecție câștigă semnificativ.
Pentru focul de artilerie de precizie, armata rusă folosește și obuze de fragmentare puternic explozive din familia Kitolov de calibru 122 mm (tunuri autopropulsate Gvozdika) și 120 mm (tunuri autopropulsate Nona și Nona-SVK). Cea mai avansată modificare - „Kitolov-2M” cu o rază de acțiune de până la 13.500 de metri - vă permite să loviți vehicule blindate (în mișcare cu viteze de până la 40 km pe oră), fortificații, traversări și poduri, nave de transport și debarcare (bărci). Muniția se află în arsenalul unităților de artilerie ale Forțelor Aeropurtate. Masa proiectilului este de 28 kg, explozivii - mai mult de 5 kg. Mic, dar voinic.
Pe lângă obuzele de artilerie, mina ghidată KM-8 Gran a fost creată pe baza tehnologică a „Kitolov”. Proiectat pentru tragerea din mortare de 120 mm. Intervalul maxim de angajare a țintei este de 9 km, ceea ce este un indicator remarcabil pentru mortare. Desigur, pentru întreaga linie de muniții ghidate de precizie, a fost foarte dificil să creeze electronice care să reziste la sarcina unei împușcături. Îmbunătățirea tehnologică continuă.
Pentru a distruge ținte cu muniție de artilerie modernă de înaltă precizie, sunt încă necesare coordonate, iluminarea cu laser permite reglarea traiectoriei proiectilului în segmentul final. Prin urmare, rolul mijloacelor tehnice de recunoaștere și „iluminare” pe câmpul de luptă (UAV) este în continuă creștere.
torpilă Poseidon  - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2022
Rusia
Marina rusă primește un submarin care poate transporta torpile nucleare
Fluxul de știri
0