Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

De ce zeci de generali ucraineni au fost distruși de rachete „Kalibr”, și nu de „Iskander”

© Ministry of defence of the Russian Federation / Accesați arhiva multimediaRachetele Kalibr-NK
Rachetele Kalibr-NK - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2022
Abonare
Pe 19 iunie, zeci de generali ai Forțelor Armate ale Ucrainei din regiunea Dnepropetrovsk din Ucraina au fost distruși de o rachetă Kalibr.
Acesta este un exemplu de distrugere high-tech a centrelor inamice importante din orice alt teritoriu, lucru de gândit pentru țările NATO.
Pe 19 iunie, navele Flotei Ruse de la Marea Neagră au distrus postul de comandă și peste 50 de generali, ofițeri superiori din Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, comandamentul grupării de trupe „Kahovka”, trupe de asalt aerian și formațiuni care operează în direcțiile Nikolaev și Zaporijie.
Consiliul militar din zona satului Șirokaia Dacea discuta despre contraatacul asupra Hersonului, acum planurile vor trebui ajustate - trupele ucrainene au fost decapitate pe un sector de front de 300 de kilometri.
Distrugerea centrului de control împreună cu zeci de generali ucraineni în regiunea Dnepropetrovsk este o demonstrație a superiorității de foc (de atac), tactice și tehnologice a forțelor armate ale Federației Ruse, un rezultat convingător al activității de informație și inteligență militare ruse (în fața opoziției active față de serviciile de inteligență radio-tehnice ale NATO), confirmarea eficacității rachetelor de croazieră „Kalibr” cu bazare maritimă. Rezultatul logic al loviturii este o scădere suplimentară a capacității de luptă a Forțelor Armate ale Ucrainei.
Trupele ruse macină intens și non-stop forțele militare și echipamentele militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe un front de aproximativ 1000 km lățime (de-a lungul arcului de la Harkov la Nikolaev). Spre comparație: pe parcursul întregii operațiuni „Desert Storm” (mai mult de 40 de zile la începutul anului 1991), trupele americane au tras 60 000 de obuze de artilerie, în timp ce artileria rusă din Donbas folosește zilnic 50 000 de obuze. Fără a lua în calcul rachetele și loviturile aeriene ale Forțelor Armate Ruse pe linia de contact și pe toată adâncimea spatelui operațional al Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest baraj continuu de foc este de neegalat în istoria militară modernă.
Chiar și conform estimărilor modeste ale Ministerului Apărării al Ucrainei, în primele o sută de zile ale operațiunii speciale rusești, Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut 50% din vehiculele blindate grele și artilerie - 400 de tancuri, 1300 de vehicule de luptă de infanterie, 700 de sisteme de artilerie. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, au fost distruse până în prezent 3696 de tancuri și alte vehicule blindate, 2055 de unități de artilerie de câmp, 576 de instalații MLRS - aceste cifre reflectă situația catastrofală a Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și ineficacitatea asistenței militare NATO acordate regimului de la Kiev.
Livrările străine de arme nu compensează pierderile forțelor armate ale Ucrainei, practic nu afectează desfășurarea operațiunii speciale și atingerea obiectivelor stabilite.
Bundestag, Germania, drapel - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2022
Analize și opinii
Germania poartă discuții secrete cu Rusia în problema Ucrainei, scrie FP

Caracteristici de utilizare în luptă

După atacul cu rachete rusești asupra cartierului general al Forțelor Armate ale Ucrainei din regiunea Dnepropetrovsk și distrugerea a 57 de generali și ofițeri superiori ucraineni, se pune întrebarea despre alegerea armelor. De ce au fost folosite rachete de croazieră „Kalibr” în operațiune? Postul de comandă al Forțelor Armate ale Ucrainei era situat la aproximativ 80 km de linia frontului, la îndemâna sistemelor de rachete cu lansare multiplă „Smerci” și „Tornado” (MLRS), ca să nu mai vorbim de puternicele sisteme de rachete hipersonice „Iskander” și „Kinjal”.
Presupun că alegerea nu a fost întâmplătoare.
Munca sistematică a serviciilor de inteligență militare ruse într-o gamă largă de opțiuni (nave spațiale pe orbită, supraveghere electronică la sol, forțe speciale în apropierea țintei, agenți din interiorul structurilor de putere ale inamicului) trebuia să se încheie cu distrugerea garantată a comendamentului operațional ucrainean de pe sectorul Zaporojie-Nikolaev al „frontului de est”. Și totuși nu cu orice preț. O salvă completă de MLRS „acoperă” 70 de hectare, o astfel de răspândire a muniției ar fi pus sub amenințare 600 de locuitori ai satului Șirokaia Dacea, iar trupele ruse nu împușcă în civili.
Kaliningrad  - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2022
Analize și opinii
Decizia Lituaniei privind Kaliningradul constituie motiv de război - fost diplomat
Decolarea avionului de luptă greu MiG-31K cu rachete Kinjal, evazivă pentru toate sistemele de apărare aeriană existente și viitoare, ar fi atras atenția excesivă a serviciilor de informații ale NATO. Aici, există o mare probabilitate de a transmite informații online către Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei - întâlnirea ar fi putut fi anulată. În plus, „Kinjalele” hipersonice cu o rază de acțiune de până la 2000 km trebuie păstrate pentru eventualitatea unei ciocniri militare directe cu NATO (în raza de acțiune a complexului se află centrele de decizie ale tuturor țărilor europene ale Alianței).
Rachetele cvasibalistice (manevră în zbor) „Iskander” OTRK cu o rază de acțiune de până la 500 km sunt o opțiune la fel de fiabilă pentru lovirea unei ținte (masa focosului este de 480 kg). Cu toate acestea, „Iskanderele” terestre sunt de aproximativ 8 ori mai scumpe (racheta 9M723 este estimată la 400 de milioane de ruble, este mai oportun să se utilizeze astfel de produse pentru demilitarizarea operațională a țărilor agresive NATO cu un sistem de apărare aeriană mai dens), iar „Kalibrele” navale sunt mai precise (focos - 450 kg) și complet imprevizibile într-o situație de lansare subacvatică. Deviația probabilă circulară (CEP) a „Iskanderelor„ de la punctul țintă este de 5-7 metri. Devierea de la țintă a rachetelor „Kalibr” - 2 - 4 metri, adică pe 19 iunie, rachetele nu au depășit perimetrul centrului de comandă al Forțelor Armate ale Ucrainei și nu au pus sub amenințare populația civilă.
În teatrul de operațiuni ucrainean, rachetele de croazieră „Kalibr” de înaltă precizie sunt, de asemenea, optime, deoarece sunt capabile să înșele orice inteligență electronică. De exemplu, ele pot porni din Marea Neagră în direcția regiunii Lvov, lângă Vinița se întorc spre Kiev, de unde se îndreaptă către ținta din Zaporojie - un traseu de puțin mai mult de 1000 km. Raza maximă a rachetei „Kalibr” non-nucleară - 2600 km - permite să pună în încurcătură calculele inamicului. Desigur, vorbim despre capacitățile tehnologice ale supravegherii radar și prin satelit (optice) ale Pentagonului și NATO.
Racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune „Kalibr” este echipată cu un sistem de control combinat pe secțiunea de marș (un receptor de semnal GLONASS și un radio altimetru, care permite să mențină cu precizie altitudinea în modul de anvelopă de teren). La bord există și un sistem de navigație inerțial. Zborul are loc la altitudini de 50 - 150 de metri, la apropierea de țintă, racheta coboară la 20 de metri, accelerează până la 3600 km/h și dă o lovitură irezistibilă.
Pe lângă postul de comandă cu zeci de generali ai Forțelor Armate ale Ucrainei, zece obuziere M777 de 155 mm și până la 20 de vehicule blindate de luptă livrate de NATO regimului de la Kiev în ultimele 10 zile au fost distruse duminică de rachete „Kalibr” de înaltă precizie, pe teritoriul unei fabrici de transformatoare din Nikolaev.
Cu dimensiuni și greutate de lansare comparabile, „Kalibr” rusești depășesc vizibil analoagele rachete americane ale lansatorului de rachete Tomahawk în ceea ce privește raza de acțiune - 2600 km, respectiv 1600 km, sarcină de luptă - 450 kg și 340 kg, precizie de lovire a țintei - 2 - 4 m și 5 - 10 m, viteza de croazieră - 1000 km/h și 885 km/h, accelerație finală de 3600 km/h și 1200 km/h. Acestea din urmă complică sarcinile de apărare aeriană ale inamicului în apropierea țintei.
Киев накануне выборов - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2022
Rusia
Volodin a spus de ce Ucraina are nevoie de statutul de candidat la aderarea la UE
Fluxul de știri
0