Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Decizia Lituaniei privind Kaliningradul constituie motiv de război - fost diplomat

© SputnikKaliningrad
Kaliningrad  - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2022
Abonare
Un fost diplomat spune că decizia Lituaniei în cazul regiunii Kaliningrad constituie motiv de război
CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. Fostul diplomat Rostislav Ișcenko a numit blocada transporturilor spre Kaliningrad de către Lituania un motiv de război.
Blocada transporturilor din și spre Kaliningrad, organizată de Lituania, este un pretext pentru declanșarea acțiunilor militare, întrucât Vilnius a încălcat dreptul Moscovei de acces la teritoriul său, a declarat fostul diplomat ucrainean Rostislav Ișcenko într-un editorial pentru Ukraina.ru.
Anterior, Căile Ferate Lituaniene au notificat Căii Ferate Kaliningrad că de sâmbătă a fost suspendat tranzitul anumitor tipuri de mărfuri care au intrat sub sancțiunile UE.
„Această decizie este sinucigașă, întrucât este un casus belli gata făcut (motivul declarării războiului. - n.red.). Dreptul internațional garantează fără ambiguitate orice tip de acces de stat la exclava sa, tratând drept agresiune orice obstrucție a exercitării acestui drept”, a scris Ișcenko.
Specialistul a subliniat că aliații Lituaniei ar putea încerca să ignore această prevedere legală, întrucât Rusia mai dispune de acces pe mare la Kaliningrad.
Cu toate acestea, o astfel de poziție este inconsistentă, deoarece dreptul internațional impune și păstrarea tranzitului terestru, a explicat Ișcenko.
Калининград - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Editoriale
Polonia are nevoie de Kaliningrad: Conflictul a pornit
Fluxul de știri
0