Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Plata pentru sancțiuni”. Inflația în SUA și UE atinge cote înalte

© Sputnik / Mihai CarausSupermarket
Supermarket - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2022
Abonare
Inflația din Germania bate recorduri - germanii nu au mai văzut asta din 1973. Cele mai multe cheltuieli sunt pe energie. Prețurile din SUA nu rămân în urmă: prețul benzinei crește rapid peste ocean. Așa plătește Occidentul pentru sancțiuni anti-ruse, explică analiștii.
Analiză de Irina Badmaeva
Cam cât vor trebui să economisească europenii și americanii - în analiza RIA Novosti.

În pâlnia inflației

Prețurile în Germania cresc ca pe drojdii. În mai, inflația anuală a accelerat la opt procente, un nivel maxim din ultima jumătate de secol. În iarna lui 1973, prețurile aurului negru au crescut vertiginos din cauza crizei petrolului.
Cheltuielile pentru energie sunt și acum la cote mari. În plus, prețurile la alimente sunt în creștere. Situația nu este mai bună în Marea Britanie, unde indexarea salariilor nu a ținut pasul cu prețurile. Puterea de cumpărare este la minim.
Și americanii economisesc. În Statele Unite, în luna mai, inflația a depășit 8,5 la sută. Prețul benzinei din țară s-a dublat: acestea sunt afectate de restricțiile privind furnizarea de petrol rusesc, a recunoscut ministrul american al Finanțelor, Janet Yellen.
În martie, America a interzis achiziționarea de aur negru; la începutul lunii iunie, UE a aderat la sancțiuni. Cu toate acestea, europenii nu au îndrăznit să abandoneze complet hidrocarburile din Rusia. S-a limitat la livrări pe mare. Cu toate acestea, embargoul facilitat nu a salvat portofelele nici ale americanilor, nici ale europenilor.
Fukuyama - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2022
Editoriale
Cum Fukuyama a devenit „idiotul util al lui Putin”
"Inflația este accelerată de creșterea prețului motorinei, care constă din amestecuri grele, inclusiv Urals rusesc. Drept urmare, prețurile de consum din SUA și UE au reînnoit maximul de mai mulți ani", explică Vladislav Antonov, analist financiar la BitRiver.
Acum Occidentul caută o alternativă la petrolul din Rusia. Dar nu este ușor. Țările exportatoare nu au capacități libere pentru a compensa exportul de aur negru rusesc, avertizează secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo. Vorbim de șapte milioane de barili pe zi.
Prin urmare, companiile occidentale întreprinzătoare fac un amestec de Urals și alte soiuri. Conform acestei scheme, American Shell a fost unul dintre primii care au acționat. Concernul a permis comercianților săi să cumpere motorină care conține hidrocarburi rusești. Produsul, supranumit „amestecul leton”, este preparat în portul Ventspils.
O altă modalitate de a evita sancțiunile este revânzarea. În timp ce porturile americane și europene sunt închise navelor din Rusia, petrolul este transportat din alte țări. De exemplu, livrările din India către Europa și SUA au crescut semnificativ. Conform documentelor, materiile prime sunt indiene. Dar de fapt, sunt rusești.

Cine e de vină

În timp ce companiile occidentale eludează sancțiunile, Casa Albă caută cine e de vină.
Operațiunea militară specială din Ucraina este de vină, a spus Joe Biden. „Șaptezeci la sută din inflație se datorează creșterii prețurilor la benzină de către Putin”, încearcă să ne convingă președintele american.
Blindată ucraineană - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2022
Editoriale
Operațiunea specială a Forțelor Armate Ruse: soarta „legionarilor” este predeterminată
Cu toate acestea, în America, prețurile mărfurilor au crescut de anul trecut, spun analiștii. Atunci, în iunie, inflația a fost de 3,5 la sută în loc de cea obișnuită de la unu și jumătate până la doi la sută.
Autoritățile financiare ale țării au pornit tiparnița pentru a depăși consecințele crizei corona. Rezerva Federală a SUA a inundat economia cu trilioane de dolari. În același timp, a menținut o rată de bază scăzută: aproape de zero.
Și mult timp dădeau asigurări că majorarea prețurilor are un efect pe termen scurt. Fed și Banca Centrală Europeană (BCE)au făcut la fel, care, de asemenea, nu s-au grăbit să înăsprească politica monetară. Tembelismul autorităților de reglementare occidentale a dus la o accelerare a inflației.
În plus, la sfârșitul anului trecut, cotațiile la energie au crescut: în UE, prețul gazului a ajuns la trei mii de dolari pe mia de metri cubi.
Tendința ascendentă a continuat și în 2022. Sancțiunile anti-ruse au adăugat gaz pe foc: au dus la o creștere a prețului metalelor, produselor petroliere și produselor agricole. Dar autoritățile occidentale nu își recunosc greșelile. Este mai profitabil să dai vina pe Moscova decât pe propriul tău curs politic.
Analiştii avertizează că europenii şi americanii vor trebui să-şi strângă cureaua.
Maia Sandu și Emanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2022
Politică
Sandu s-a întâlnit cu Macron la Chișinău - detalii
Vor fi probleme cu aprovizionarea cu cereale din Rusia și Ucraina. Occidentul nu va putea compensa scăderea volumelor. De exemplu, în SUA, din cauza frigului, campania de semănat a început târziu. În plus, fermierii străini nu au suficiente îngrășăminte rusești - UE și SUA le-au refuzat la sfârșitul lunii februarie. Cu toate acestea, o lună mai târziu și-au dat seama că s-au entuziasmat. Îngrășămintele au fost excluse de pe lista sancțiunilor.
Fără ele, omenirea riscă să moară de foame. Rusia este al treilea furnizor mondial de îngrășăminte minerale. Anul trecut, producția lor a crescut cu 5,6 la sută, la 24,9 milioane de tone, potrivit datelor Rosstat. Aproximativ 65 la sută sunt expediate pentru export. Dintre acestea, 22 ajung în Uniunea Europeană și Statele Unite.
Inflația din UE și SUA ar putea accelera până la două cifre, consideră Mihail Kogan, șeful departamentului de cercetări analitice la Școala Superioară de Management Financiar.

Rata de bază

Între timp, America crește cu întârziere rata de bază. Astfel, Rezerva Federală a SUA intenționează să stopeze creșterea prețurilor. Următoarea ședință a autorității de reglementare a fost programată pentru 13-19 iunie. BCE nu se grăbește. Se preconizează înăsprirea politicii monetare luna viitoare.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Editoriale
„Mizele au crescut”: SUA și UE au inventat cum să cumpere petrol rusesc
Cu toate acestea, acest lucru nu va salva situația, spun analiștii. O creștere a ratei va reduce doar cererea consumatorilor, va crește costurile cumpărătorilor și va duce la o nouă rundă de inflație. Mai mult, din cauza încetinirii economice, SUA riscă să intre într-o recesiune. "Nici vânzarea aurului negru din rezervele strategice ale țării nu îi va scădea prețurile. Trendul optimist continuă pe piața petrolului. Niveluri de peste 130 de dolari pe baril de Brent sunt la orizont. Aceasta înseamnă că ratele nu vor putea încetini ritmul creșterii prețului”, spune Vladislav Antonov, analist financiar la BitRiver.
Între timp, țările luptă singure cu inflația. De exemplu, autoritățile din Germania au îndemnat șoferii să reducă viteza pentru a economisi „fiecare picătură de benzină”. „Am putea impune temporar o limită de până la 100 km/h pe autostrazi și 30 km/h în orașe pentru a reduce consumul de energie”, a declarat Rainer Hoffman, șeful Asociației Sindicatelor Germane.
Este ca o cataplasmă moartă, spun analiștii. Este necesară eliminarea sancțiunilor Rusiei pentru a stabiliza situația și a opri criza energetică. Lumea se scufundă deja în stagflație (economie în scădere cu accelerarea simultană a inflației și a șomajului), avertizează Fedor Sidorov, fondatorul Școlii de Investiții Practice. Potrivit acestuia, prima etapă a unei noi crize financiare și economice globale începe cu cele mai grave consecințe și amploare de la Marea Depresiune din 1929.
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2022
Editoriale
Ucraina a devenit subiectul unei „negocieri ascunse”
Fluxul de știri
0