Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Mizele au crescut”: SUA și UE au inventat cum să cumpere petrol rusesc

© Sputnikimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Abonare
Washingtonul și Bruxellesul refuză petrolul rusesc, dar continuă să-l cumpere. Europenii primesc de multă vreme „amestecul leton”. Acum companiile americane folosesc soluții alternative.
Comercianții ascund cu succes proveniența hidrocarburilor „pentru a păstra aprovizionarea”, în timp ce producătorii autohtoni se mențin „cu un pas înaintea sancțiunilor”. Despre cum ajung resursele „interzise” în Occident – ​​în materialul RIA Novosti.

Scheme de lucru

Interdicția de import de hidrocarburi este valabilă în SUA din aprilie. Dar în mai, în porturile din New York și New Jersey au ajuns tanchere, probabil cu petrol rusesc.
Potrivit The Wall Street Journal, expeditorii și procesatorii îi ascund originea, dar îl furnizează pe piața mondială. Astfel, statele New York și New Jersey au primit combustibil fabricat parțial din materii prime rusești.
În Statele Unite au ajuns prin Canalul Suez și Atlantic din rafinăriile indiene. Aceste companii sunt mari cumpărători de hidrocarburi rusești, potrivit documentelor de transport maritim, datelor de la Refinitiv și unei analize a Centrului Helsinki pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat.
Pe căi ocolitoare, combustibilul ajunge deja în Europa. Așadar, în aprilie, Bloomberg a raportat cum întreprinderile europene ocolesc restricțiile: comercianții fac comerț cu așa-numitul amestec leton din diferite tipuri de petrol, unde mai puțin de 50% este rusesc. Potrivit acestora, Shell nu consideră acest lucru o încălcare a sancțiunilor.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2022
Editoriale
SUA vor trebui să plătească în cazul declarării unui default Rusiei

India a obținut profit

Acum s-a adăugat uleiul „indian rusesc”. În aprilie, Asia a depășit pentru prima dată Europa în ceea ce privește achizițiile de hidrocarburi din Rusia. India a cumpărat o cantitate deosebit de mare: din februarie, aproximativ 62,5 milioane de barili, de trei ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.
În același timp, de la începutul primăverii, livrările de produse petroliere din India către Europa au crescut cu 30 la sută, iar către Statele Unite cu 43 la sută.
Astfel, după ce a primit materii prime din Rusia cu reducere (acum este de aproximativ 20 la sută, Urals se vinde la un preț de 89-92 de dolari pe baril), India câștigă bani buni la revânzare.
Principalii cumpărători de resurse din India sunt rafinăriile private de petrol (statul cumpără de obicei în baza unor contracte anuale). NDTV notează că, în timp ce companiile occidentale evită petrolul rusesc, rafinăriile indiene precum Reliance Industries și Nayara Energy au devenit cei mai mari importatori în acest an.
Rafinăriile nu ascund faptul că realizează profituri mari din cauza reducerii vânzărilor interne și a creșterii agresive a exporturilor de combustibili, inclusiv în Europa. „Atingem o profitabilitate de peste 30 de dolari pe baril”, a declarat un reprezentant al uneia dintre fabrici citat de canalul TV.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2022
Editoriale
Tancurile rusești T-62M accelerează operațiunea specială

Ne putem permite

De fapt, asiaticii au profitat de situație: s-au aprovizionat cu petrol la un preț rezonabil și l-au vândut profitabil. Cu toate acestea, Rusia nu are nimic de pierdut aici. Petrolul trebuie vândut, altfel producția va trebui redusă. Și acest lucru duce la înghețarea puțurilor cu reactivarea lor ulterioară, ceea ce va implica cheltuieli uriașe.
Mai mult, pe fondul cotațiilor record, veniturile din exporturile de energie au crescut de o dată și jumătate. Petrolul și gazele au adus în aprilie 1,8 trilioane de ruble (în martie - 1,2). Astfel, în ianuarie-aprilie, bugetul federal a primit deja jumătate din cele 9,5 trilioane de ruble planificate pentru 2022.
"Prețurile sunt acum atât de mari încât ne putem permite atât reduceri, cât și „ exportul ocolitor". În plus, prețul va continua să crească. În primul rând, din cauza unei penurii grave de tanchere. De unde poate Occidentul să cumpere petrol acum? America Latină , Africa și "Orientul Mijlociu. Dar hidrocarburile sunt exportate de acolo doar pe mare în tanchere. Acum, tarifele de navlosire a navelor au crescut vertiginos cu 50 la sută - la un nivel record în ultimii zece ani", spune Leonid Hazanov, expert industrial independent.
HIMARS - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2022
Editoriale
HIMARS în Ucraina - un pas către războiul SUA cu Rusia

„Urma rusească”

Cu toate acestea, unii observatori atrag atenția asupra faptului că livrările indiene sunt sub amenințare. Delhi exportă o mulțime de produse petroliere, inclusiv benzină. Dar, întrucât Australia, SUA și Europa impun interdicții privind cumpărarea de combustibil din Rusia, potrivit The Economic Times indian, produsele petroliere produse de alte țări din petrol rusesc pot fi, de asemenea, supuse sancțiunilor.
Cel puțin, statele occidentale vor începe să ceară de la exportatorii indieni un raport detaliat cu privire la originea materiilor prime. Cu toate acestea, experții sunt siguri că este extrem de dificil să găsești „urma rusească”.
"Documentele pot fi întocmite în așa fel încât să nu se afle nimic. Cel mai simplu mod: turnăm ESPO-ul rusesc în tanchere, ne apropiem de nava din India, unde există deja petrol din Orientul Mijlociu. Îl umplem. într-un anumit raport: saudiți 70 la sută, iar al rusesc 30. Și trimitem acest amestec în India. Încearcă să-l verifici", spune Hazanov.
Un alt moment: Europa nu poate trece peste noapte la hidrocarburi din alte regiuni - este necesară reconstrucția rafinăriilor, care va dura de la doi până la patru ani. În acest timp, ar putea izbucni o lipsă atât de gravă de combustibil, încât economia UE pur și simplu se prăbușește. Prin urmare, europenii vor trebui să închidă ochii la ce este acest amestec și de unde provine. Mai mult, există posibilitatea că va fi necesară creșterea ofertei de produse petroliere din Rusia.
The EURO logo is pictured in front of the European Central Bank, ECB in Frankfurt/Main, central Germany, on November 6, 2014 - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2022
Editoriale
Visele Ucrainei s-au împlinit: Europa îi va da mulți bani. În credit

Am vrut prea multe

Între timp, Uniunea Europeană continuă să declare interzicerea petrolului rusesc, iar până la sfârșitul anului se așteaptă să abandoneze aproape 90 la sută din importuri. Pe acest fond, o declarație neașteptată a fost făcută de președintele american Joe Biden. Potrivit acestuia, Occidentul discută despre posibilitatea achiziționării de materii prime rusești la un preț inferior pieței.
"Aveți o problemă care a apărut acum, când Europa decide că va restricționa și mai mult achizițiile de petrol rusesc. Există reflecții active asupra a ceea ce se poate face, poate chiar să fie cumpărat petrol, dar la un preț redus", a spus el.
Kremlinul a explicat deja: nu ar trebui să contați pe asta. „Adevărul este că problemele logistice oricum vor continuă la ei, ceea ce duce la destabilizarea pieței globale de energie. <...> Dar, desigur, Rusia nu va vinde nimic în pierdere. Dacă undeva cererea este în scădere, altundeva este în creștere. Este vorba despre o reorientare a fluxurilor”, a spus purtătorul de cuvânt prezidențial Dmitri Peskov.
Ministrul elvețian al Economiei, Guy Parmelin, are deja îndoieli că Europa va primi petrol din altă parte. Au fost introduse sancțiuni împotriva Rusiei cu scopul de a pune capăt ostilităților din Ucraina cât mai curând posibil, dar până acum nu au existat rezultate, a recunoscut el într-un interviu pentru Blick. În același timp, politicianul a prezis o nouă rundă de creștere a prețurilor la energie din cauza noilor restricții. Potrivit acestuia, Europa, desigur, va încerca să găsească și alte surse de aprovizionare, dar „nimeni nu are o soluție gata elaborată în acest moment”.
Editorial publicat de RIA Novosti
Fluxul de știri
0