Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu s-a întâlnit cu Macron la Chișinău - detalii

© Sputnik / Rodion ProcaMaia Sandu și Emanuel Macron
Maia Sandu și Emanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președinții Republicii Moldova și Republicii Franceze au susținut o conferință de presă comună.
CHIȘINĂU, 15 iun -Sputnik. Președintele Franței, Emmanuel Macron, se află astăzi într-o vizită de lucru la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu. Oficialii au discutat despre relațiile bilaterale și despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
După discuție, cei doi oficiali de rang înalt au susținut o conferință de presă.
„Apreciez decizia dumneavoastră de a vizata Republica Moldova. Este prima vizită a unui președinte în ultimii 24 de ani. E simbolic și faptul în care marcăm 30 de ani de relații bilaterale diplomatice. Relația dintre țările noastre a devenit mult mai dinamică. Vă mulțumesc mult pentru contribuția dumneavoastră. Avem o agendă bilaterală consistentă, astăzi Guvernele noastre vor semna trei documente foarte importante”, a declarat Maia Sandu.
Totodată, Sandu a menționat că Republica Moldova mizează pe susținerea Franței în procesul de aderare.

„Contăm pe susținerea Franței pentru statutul de țară candidată a Republicii Moldova. Acest pas ne va ajuta să consolidăm reformele inițiate. Știm că va fi proces lung și complex. Nu căutăm scurtături. Suntem pregătiți să ne facem temele și vrem să fim apreciați după merite. Salutăm inițiativa privind comunitate politică europeană, din care vrem să facem parte. Nu este o alternativă, ci o inițaitivă complementară care ne va ajuta în procesul de integrare europeană”, a spus Sandu.

La rândul său, Macron a mulțumit pentru primirea caldă în țara noastră și și-a manifestat sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Vizita mea de astăzi are ca obiectiv să arate hotărârea noastră de a consolida relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Această candidatură va fi dezbătută în aproximativ 10 zile. Franța își va juca în mod deplin rolul de președinte pentru a permite să se ajungă la un consens în acest sens. Vrem să transmitem un mesaj pozitiv și clar față de cererea pe care ați depus-o”, a declarat președintele Franței.
Totodată, Macron a anunțat că 40 de milioane de euro vor fi acordați Republicii Moldova de la Uniunea Europeană pentru a îmbunătăți domeniul de apărare și securizare a teritoriului.
Emmanuel Macron și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2022
Analize și opinii
Macron în România și Republica Moldova: ”O vizită degeaba”
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE), în marja vizitei la Chișinău a președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, va avea loc semnarea unor documente bilaterale. Documentele vor fi semnate de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, și ministra pentru Europa și afaceri externe, Catherine Colonna.
Din programul celor doi șefi de stat mai face parte o vizită la Alianța Franceză din Moldova. De asemenea, președinții Maia Sandu și Emmanuel Macron vor avea o discuție cu câțiva reprezentanți ai societății civile din R. Moldova.
Aceasta este prima vizită a președintelui Franței în țara noastră. Înainte de a ajunge în țara noastră, președintele francez a efectuat o vizită de lucru la București, unde s-a întâlnit cu omologul lui roman, Klaus Iohannis.
Fluxul de știri
0