Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

SUA vor trebui să plătească în cazul declarării unui default Rusiei

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2022
Abonare
Mai simplu vorbind, despre ce sunt „credit default swap-urile” și de ce este interesant aceasta
Sputnik, Vadim Pavlov. La 1 iunie, Asociația Internațională de Swap și Derivative (ISDA) a înregistrat absența unei plăți din partea Rusiei în valoare de 1,9 milioane USD pe euroobligațiuni în dolari.
Deținătorii de euroobligațiuni au depus o notificare de neîndeplinire a obligațiilor cu o cerere de plată a dobânzilor acumulate în legătură cu aceasta. Aceasta din urmă este baza pentru executarea credit default swap (CDS), care sunt asigurări împotriva neîndeplinirii obligațiilor.
Ce înseamnă toate acestea și de ce Statele Unite ar putea fi supuse unei lovituri serioase – în analiza Sputnik.

Ce este CDS?

La mijlocul anilor 1990, economistul englez Blythe Masters, care la acea vreme era un top manager al băncii americane JP Morgan Chase, a inventat și a implementat conceptul de credit default swap (credit default swap, CDS), care a cunoscut ulterior o răspândire largă.
Această tranzacție financiară, în termeni simpli, este asigurarea împotriva neîndeplinirii obligațiilor. Aceasta permite unui investitor care investește în orice titluri de valoare să își asigure investițiile pentru o taxă suplimentară.
Президент РФ В. Путин выступил на Евразийском экономическом форуме - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2022
Rusia
Putin a spus că economia rusă va menține un curs spre deschidere
O astfel de asigurare este asigurată doar de cele mai mari instituții financiare din lume, așa că numărul acestora este foarte limitat. Printre acestea, de exemplu, bănci atât de mari precum JP Morgan Chase, Morgan Stanley și Bank of America.
De fapt, CDS-urile sunt aplicabile și obligațiunilor rusești. Investitorii americani care au investit în valori mobiliare rusești puteau cumpăra în plus o astfel de asigurare de la una dintre băncile majore, deducând în mod regulat băncii un mic procent din valoarea nominală a obligațiunilor.
Investitorul este reasigurat în acest fel, iar banca vede și ea un beneficiul, deoarece aceștia sunt bani ușori: Rusia este un debitor de încredere, care își plătește datoria externă în timp util și are rezerve mari de aur și valută, de ce să nu ia bani de la investitori, de fapt, pentru liniștea lor sufletească?
Riscul pentru bancă constă în faptul că, dacă Federația Rusă încetează să plătească deținătorilor săi de obligațiuni care au CDS, atunci obligația de a le plăti în locul Rusiei revine acestei bănci.
Pentru a înțelege mai ușor funcționarea acestui mecanism: să ne imaginăm că vecinul a cumpărat o casă scumpă pe baza unui credit ipotecar (de exemplu, pentru 500.000 USD). În continuare, sunteți abordat de banca la care vecinul Dvs a luat un credit ipotecar și vă propune să-l asigurați pe vecin în cazul în care acesta nu poate plăti datoria. Adică dacă încetează brusc să plătească, atunci datoria lui va cădea asupra Dvs. Pentru un astfel de acord, veți primi în mod regulat unele plăți de la bancă. Ștți că vecinul Dvs este destul de inteligent, are un loc de muncă stabil și un salariu bun. Sunteți convins că nu va avea probleme în achitarea ipotecii, ceea ce înseamnă că aceasta este o modalitate ușoară de a câștiga bani fără să faceți absolut nimic. Dacă apare problema, atunci va trebui să dați băncii jumătate de milion de dolari în locul vecinului.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Rusia
Lavrov a reacționat la furnizarea de rachete Kievului de către Occident
Dacă e să „transpunem” această istorie la situația cu obligațiunile rusești, atunci vecinul Dvs de aici este Rusia, banca care i-a dat vecinului Dvs o ipotecă este un investitor care cumpără obligațiuni rusești, iar Dvs sunteți o bancă mare care oferă asigurări investitorului pentru fonduri suplimentare.

„Default-ul” Rusiei va scutura portofelul american

După ce ne-am dat seama cum funcționează totul, putem trece la cele mai interesante.
După cum am scris în repetate rânduri (de exemplu, aici), Occidentul încearcă astăzi cu toată puterea să declare default Rusiei. Pe 25 mai, licența Departamentului de Trezorerie al SUA, care a permis Rusiei să-și servească datoria externă și le permite investitorilor occidentali să primească plăți pentru obligațiuni rusești, a fost reziliată.
Adică, se presupune că, fără această licență, Rusia nu își va putea îndeplini obligațiile față de deținătorii de obligațiuni în timp util, ceea ce înseamnă că țara poate fi declarată insolvabilă. În consecință, Federația Rusă ar trebui să fie în pragul default-ului.
Trebuie înțeles că acest default va fi tehnic (dacă totuși va fi). Rusia își poate plăti datoriile și vrea să o facă, dar Occidentul pune bețe în roate și nu permite plata. Drept urmare, investitorii americani suferă, iar Rusia, așa cum a fost, rămâne solvabilă (în consecință, nimic nu amenință economia rusă în acest caz).
Obiectivele urmărite de Statele Unite ale Americii în încercările sale constante de a nu răspunde Rusiei nu sunt pe deplin clare. Mai mult, planurile anunțate de aceștia s-au schimbat în mod repetat (am scris despre asta în detaliu aici).
Сдача в плен последней группы украинских боевиков с Азовстали - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Presa: Armele date de occidentali sunt vândute de funcționarii ucraineni
Cu toate acestea, ceea ce este interesant este că, dacă se declară totuși un default rusesc, atunci investitorii care dețin obligațiuni rusești și CDS pot cere plata tuturor obligațiunilor lor de la marile bănci americane în loc de Federația Rusă.
Și asta, pentru înțelegere, reprezintă miliarde de dolari de care băncile este puțin probabil să vrea să se despartă. Mai mult, văzând că Rusia nu se află într-o stare de default reală, dar poate (și vrea) să plătească singură, pur și simplu nu are capacitatea tehnică de a face acest lucru din cauza acțiunilor autorităților americane.
Consider că o opțiune foarte realistă de desfășurare a evenimentelor va fi ca băncile să caute tot felul de demersuri legale pentru a evita să plătească din buzunar investitorilor. Pentru a face acest lucru, probabil că vor trebui să meargă în instanță, unde va fi necesar să se demonstreze că default-ul în Rusia este artificial și că țara însăși își poate plăti datoriile.
Și cel mai probabil vor putea să demonstreze acest lucru, deoarece default-ul este într-adevăr creat artificial de Occident.
Atunci reiese că băncile americane, pentru a nu plăti investitorii americani în locul Rusiei, vor da în judecată autoritățile americane într-o instanță americană, demonstrând tuturor celor din jur că în Rusia nu există nici un default. Rusiei nu-i rămâne decât să se aprovizioneze cu floricele de porumb, pentru că o așteaptă cel mai interesant spectacol.
Sună absurd? Mai mult decât atât. Însă, în ultimele trei luni, mulți s-au obișnuit cu pașii pripiți ai Occidentului în încercarea de a bombarda Rusia cu un număr tot mai mare de sancțiuni și cuvinte groaznice. Prin urmare, acest scenariu nu este surprinzător.
Fluxul de știri
0