Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președinții de Parlament din NB8 sprijină parcursul european al Republicii Moldova

© Photo : Telegram / Parlamentul Republicii MoldovaPreședinții de Parlament din opt State Baltice și Nordice (NB8) aflați la Chișinău
Președinții de Parlament din opt State Baltice și Nordice (NB8) aflați la Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2022
Abonare
Președinții de Parlament din opt State Baltice și Nordice (NB8) se află într-o vizită oficială comună în Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Președinții de Parlament din State Baltice și Nordice, aflați astăzi la Chișinău, și-au arătat susținerea pentru țara noastră în parcursul european. Totodată, șefii parlamentelor au vorbit despre operațiunea militară rusă din Ucraina și consecințele acestuia, lăudând eforturile Moldovei în gestionarea crizei refugiaților.
În cadrul unei conferințe de presă comune, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că a discutat cu omologii săi despre provocările create de situația din jurul Ucrainei, dar și despre aspirațiile europene a țării noastre și prioritățile agendei comune.

"Sunt recunoscător că sunteți astăzi aici și sunteți alături de Republica Moldova într-un moment în care avem nevoie de prieteni mai mult ca oricând. Am discutat și despre cooperarea în domeniul comercial economic, cultural, educațional și perspectivele de cooperare în sectoarele precum eficiența energetică, mediu, agricultură și turism", a declarat Igor Grosu.

Grosu a mai declarat în fața președinților statelor Baltice și Nordice că aderarea europeană este proiectul de țară al Republicii Moldova.
"Vă rog să ne ajutați și să deveniți ambasadorii Republicii Moldova în Europa", a spus Grosu.
Președinta Maia Sandu a discutat, la Bruxelles, cu Charles Michel, Președintele Consiliului European - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2022
Politică
Consiliul European amână discuțiile despre aderarea Moldovei la UE
Președintele Parlamentului Lituaniei, Viktorija Čmilytė-Nielsen, a declarat că va susține Republica Moldova în dezvoltarea și atingerea obiectivului propus.
"Lituania înțelege situația în care s-a pomenit Republica Moldova. Nu există nici un dubiu că merită susținerea noastră. Asistența ar trebui să fie largă și să acopere domenii economice, politice și energetice. Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova, noi susținem integritatea teritorială a țării. Lituania și-a declarat mereu susținerea pentru aderarea la UE a Republicii Moldova", a declarat președintele Parlamentului Lituaniei.
Președintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas, a declarat сă va sprijini poporul nostru la aderarea la UE.
"Ne-am exprimat sprijinul pentru poporul dumneavoastră de aderare la UE. Agresiunea rusă din Ucraina a pus mare presiune pe țara dumneavoastră. Aveți nevoie de mai multă susținere din partea UE. Noi vă vom susține eforturile pentru a deveni membri în UE", a spus Jüri Ratas.
Și președintele Parlamentului Finlandei a declarat că prin această vizită "demonstrăm solidaritatea cu Republica Moldova".
"Noi continuăm să susținem țara voastră, integritatea teritorială și suveranitatea. Am susținut ani la rând societatea civilă, domeniul energetic și alte sectoare ale Republicii Moldova prin fondurile și finanțările pe care le-am alocat. Ambiția dumneavoastră arată că vă doriți să ajungeți în familia UE. Nu va fi ușor, va fi nevoie de muncă foarte grea. Țările mici europene au trecut prin acest proces și au reușit. Eu vă doresc mult succes", a declarat Matti Vanhanen.
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2022
Editoriale
„Încercuirea” din Severodonețk sparge „unitatea” Europei
Chiar dacă Islanda nu este țară a Uniunii Europene, președintele Parlamentului Islandez a declarat că susține eforturile Moldovei de aderare la comunitate.
"Pentru noi este o vizită foarte importantă. Vă admirăm că ați primit un număr mare de refugiați ucraineni. În Islanda vă susținem că faceți aceste eforturi. Deși nu suntem membră a UE vă susținem eforturile de aderare la comunitate. Înțelegem problema energetică majoră prin care treceți și am putea dezvolta relații în domeniul energiei regenerabile, deoarece avem experiența necesară", a declarat Birgir Ármannsson.
Președintele Parlamentului Letoniei, Ināra Mūrniece, a reiterat că țara sa sprijină doleanțele de accedere la UE a Moldovei.
„Letonia acordă mare atenție Moldovei la nivel bilateral. Vizita în Moldova este un semn înalt al solidarității cu Moldova și a prieteniei noastre. Din cauza războiului din Ucraina a venit timpul valorilor ce definesc viitorul. (...) Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială a Moldovei și recunoștința pentru aportul adus în gestionarea crizei umanitare provocată de agresiunea rusă”, a declarat Ināra Mūrniece.
Iar președintele Parlamentului Norvegiei, Masud Gharahkhani, a declarat că țara sa manifestă susținerea față de lupta cu corupția a Republicii Moldova și pornirea spre un stat de drept.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2022
Politică
Maia Sandu merge la Rotterdam: Va participa la Congresul Partidului Popular European
Președintele Parlamentului Suediei, Andreas Norlén, a menționat că susține integritatea țării noastre.
„Din partea noastră vă susținem ca integritate teritorială, principiu și mai important după agresiunea rusească din Ucraina. Ambiția dumneavoastră europeană creează o speranță pentru cetățeni și chiar pentru continentul nostru. Cred că ambiția voastră de a vă reforma țara, sistemul judiciar, de a obține o independență energetică e o speranță mare pentru țară și cetățeni, care-și văd viitorul în UE. Aderarea la UE presupune multe angajamente, dar merită”, a zis Norlén.
Președintele Parlamentului Danemarciei, Karen Ellemann, a spus că țara sa este gata să susțină reformele asumate de Moldova.
„Ați ales o cale democratică cu o ambiție puternică. Danemarca este gata să susțină reformele asumate: reformele în justiției și a statului de drept, precum și cele din domeniul energetic. Susținem integritatea Moldovei”, a menționat Karen Ellemann.
Reuniunea președinților de Parlament din Lituania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia și Suedia a avut loc la Parlamentul Republicii Moldova. După conferința de presă, președinții de parlamente au mers în scuarul instituției unde au plantat împreună arbori.
Agenda vizitei în Republica Moldova a președinților de Parlament din cadrul NB8 include și o întrevedere cu premierul Natalia Gavrilița, precum și discuții cu reprezentanții societății civile.
Amintim că la 24 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat declanșarea unei operațiuni militare speciale în Ucraina. Scopul principal al măsurii este demilitarizarea și denazificarea a țării vecine (nu există planuri de ocupație), protejarea populației pașnice a Donbasului de hărțuirile îndelungate și de “genocidul comis de regimul de la Kiev”.
Fluxul de știri
0