Editorialist
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ofensiva rusă în Donbas: noi linii de demarcație și perspective

© Sputnik / Aleksei KudenkoDonbas
Donbas - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În ciuda asistenței militare de mai multe miliarde de dolari SUA pentru Kiev, operațiunea specială a Forțelor Armate Ruse se dezvoltă cu succes, notează observatorul militar Sputnik Alexandr Hrolenko.
Trupele ruse domină tactic și tehnologic câmpul de luptă, predeterminând realizarea necondiționată a tuturor obiectivelor. Înfrângerea Forțelor Armate Ucrainene este inevitabilă.
Aproximativ 16.000 de soldați ucraineni au ajuns în încercuire sub Severodonețk și Lisiceansk. Pușcași motorizați, tancuri, artilerie, unități de forțe speciale, aviația militară, forțe aeropurtate și marina rusă lichidează metodic gruparea militarilor ucraineni din Donbas.
Intensitatea loviturilor cu rachete împotriva infrastructurii militare este în creștere - până la întreaga adâncime a spatelui operațional al Forțelor Armate ale Ucrainei. Luni au fost lovite punctele de desfășurare și arsenale în regiunea Lvov - la 20 km de granița poloneză. Astăzi, uzina din Bahmut a fost lovită cu rachete „Kalibr”, unde Forțele Armate ale Ucrainei au creat un depozit de arme - rezultatul este similar cu erupția vulcanului Vezuviu.
Asistența militară occidentală acordată regimului de la Kiev nu are vreun impact – armele NATO sunt distruse intens pe teritoriul Ucrainei. Lovituri de înaltă precizie cu rachete „Kalibr și Onyx” sunt mai des remarcate în regiunile Nikolaev și Odesa - acest lucru ne permite să anticipăm prioritățile operațiunii speciale rusești pentru perioada de vară.
Lovituri aeriene masive sunt aplicate și asupra pozițiilor inamice din nordul regiunii Harkov, unde unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei încearcă să contraatace. Toate încercările de ofensivă ale trupelor ucrainene în direcțiile Izium, Zaporojie și Herson s-au încheiat, de asemenea, cu eșec, cu pierderi mari de militari și echipamente.
Президент РФ В. Путин принял участие во встрече лидеров государств - членов ОДКБ - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2022
Rusia
Putin: Politica energetică europeană este sinucidere economică
Moralul trupelor ucrainene scade în fiecare zi, iar capitularea „eroică” de ieri a 256 de „cyborgi” ai formațiunii naziste „Azov” (din subsolurile uzinei „Azovstal”) va deveni un exemplu pentru mulți soldați ai Forțelor Armate din Ucraina și Gărzii Naționale. Aproximativ 5.000 de militari ucraineni sunt deja în captivitate.
Anterior, un consilier militar american, fost comandant al Forțelor de Operațiuni Speciale, amiralul Eric Olsen, s-a predat trupelor ruse. Alți șapte militari din forțe speciale americane (mercenari) au fost uciși la Rubejnoe pe 15 mai. Soarta a trei consilieri militari britanici din Donbas este necunoscută.
În acest context, generalul Bundeswehr Erich Wad (fostul consilier al Angelei Merkel) a declarat: rușii determină cursul ostilităților, iar forțele de 100 de mii de oameni avansează „pe frontul din Donbas cu o lungime de aproximativ 500 km". Adică, ei câștigă nu prin cifre, ci prin priceperea și superioritatea tehnologică a armelor rusești.

Occidentul nu va fi de ajutor

Ucraina a golit în mare măsură arsenalele Statelor Unite și ale NATO în două luni - stocurile pe termen lung au ars și la orizont nu se vede nimic care ar semăna cu o „victorie”.
Americanilor le va lua de la doi până la cinci ani pentru a-și restabili stocurile de „Javelin” și „Stinger”. În același timp, o parte semnificativă a armelor americane în tranzit prin Kiev au ajuns în țări africane – „just business”.
Cu toate acestea, „Stinger-ele” MANPADS, sistemele antitanc Javelin și rachetele ghidate antitanc suedezo-britanice portabile NLAW, care sunt trimise necontrolat în întreaga lume, ar putea fi în curând lansate de mâinile teroriștilor pe teritoriul țărilor NATO.
Pe de altă parte, Ucraina distruge reputația armelor occidentale. În ciuda interdicțiilor comandamentului, personalul militar ucrainean critică în mod activ armele occidentale învechite, nesigure și ineficiente - transportoare blindate americane M113, echipamente militare britanice de apărare antiaeriană, tancuri poloneze și cehe, tunuri autopropulsate, lansatoare de grenade, chiar și sistemele antitanc „Javelin”.
Livrare de echipament militar în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2022
Editorialist
„Au înebunit”. Ce au făcut artileriștii ucraineni în Donbas
Adunate recent din toată lumea și predate regimului de la Kiev de țările NATO, aeronavele și sistemele de apărare antiaeriană din perioada Pactului de la Varșovia funcționează episodic, rătăcesc din loc în loc la comanda cartierului general al Alianței Nord-Atlantice. Acestea ies pe pozițiile de tragere spre ținte indicate de serviciul de inteligență NATO, adică în regim pasiv. Sistemele de radio locație sunt pornite chiar înainte de lansarea rachetelor.
Și totuși, Forțele Aerospațiale și Apărarea Aaniaeriană Rusă au control complet asupra spațiului aerian de deasupra Ucrainei. În timpul operațiunii speciale, a fost confirmată cea mai înaltă eficiență a sistemelor de rachete antiaeriene rusești, și, în același timp, s-a constatat imperfecțiunea tehnologică a dronelor americane MQ-9 Reaper. Reputația dronelor turcești Bayraktar-TB2 a fost distrusă pe cerul ucrainean - zeci de drone de acest tip sunt doborâte.
De la începutul operațiunii militare speciale au fost distruse: 168 avioane, 125 elicoptere, 912 vehicule aeriene fără pilot, 309 sisteme de rachete antiaeriene, 3134 tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 385 de lansatoare de rachete multiple, 1542 tunuri de artilerie de câmp ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Războiul informațional anti-rus de la Washington, declarațiile nesăbuite ale oficialilor americani de rang înalt despre posibilitatea unei intrări rapide a Ucrainei în NATO, invențiile serviciilor de inteligență britanice despre o anumită „rămânere în urmă” a operațiunii speciale ruse, visele regimul de la Kiev despre ofensiva din iulie a Forțelor Armate ale Ucrainei - toate acestea nu pot ascunde evidentul: „Cruciada Anti-Putin a lui Biden” din Ucraina eșuează.
Nu putea fi altfel. Scopul Occidentului – „ca Rusia să nu iasă învingătoare din conflictul din Ucraina” – este în esență de neatins. Statele Unite au suferit deja o altă înfrângere strategică, iar aliații europeni cred că acesta este sfârșitul hegemoniei americane, iar Rusia creează o nouă ordine mondială de securitate egală și indivizibilă.
Nato-Logo in Kabul - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2022
Editorialist
Cum va reacționa Rusia la aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Fluxul de știri
0