Cum va reacționa Rusia la aderarea Finlandei și Suediei la NATO
© AP Photo / Jonathan ErnstNato-Logo in Kabul
© AP Photo / Jonathan Ernst
Abonare
Rezultatul real al extinderii Alianței va fi o scădere semnificativă a securității țărilor nordice, consideră observatorul militar Sputnik Alexandr Hrolenko.
Extinderea către est a NATO în detrimentul Finlandei și Suediei este o nouă amenințare la adresa securității Rusiei. Moscova este nevoită să răspundă prin desfășurarea de noi formațiuni militare și arme de lovitură (nucleare) de înaltă tehnologie în zona de la Kaliningrad la Murmansk, de la Marea Baltică până la Marea Barents.
Finlanda și Suedia au cooperat îndelung și strâns cu NATO, iar astăzi sunt gata să sacrifice rămășițele neutralității și suveranității statului intereselor SUA. Deciziile corespunzătoare au fost luate la Helsinki și Stockholm și sunt în curs de implementare.
Miniștrii de externe ai țărilor Alianței au discutat pe 15 mai la Berlin despre admiterea de noi membri și au evaluat pozitiv evenimentul „istoric” așteptat. Următorul summit al NATO de la Madrid va adopta un nou concept strategic și un plan de adaptare la un mediu mult mai periculos și mai competitiv.
Permiteți-mi să vă reamintesc că, din decembrie 2020, Alianța consideră oficial Rusia adversarul său și principala amenințare militară până în 2030. Toată lumea înțelege unde și de ce aderă.
Intrarea Finlandei și a Suediei în Alianța Nord-Atlantică va extinde semnificativ gama de amenințări militare la adresa Rusiei în direcția Nord-Vest. Un potențial teatru de operațiuni sau un front de 2000 de kilometri de la Marea Baltică până la Marea Barents va trebui acoperit de noi formațiuni și unități ale Forțelor Terestre, Marinei Ruse și Forțelor Aerospațiale Ruse, arme de atac de înaltă tehnologie, sisteme de rachete hipersonice și consolidarea sistemelor de apărare antiaeriană.
Nu este o coincidență faptul că viceministrul rus de Externe, Serghei Reabkov, a declarat că Federația Rusă nu va accepta intrarea Finlandei și Suediei în NATO. Aceasta este o cale de escaladare, „o greșeală cu consecințe de amploare”.
Contramăsuri militare-tehnice specifice sunt, probabil, deja puse la punct de către Statul Major al Forțelor Armate Ruse. Dinamica și severitatea răspunsului depind de evoluția situației din regiune. Un lucru este clar - Moscova nu va permite nimănui să creeze amenințări militare în apropierea granițelor ruse, fără să urmeze consecințe.
Anterior, reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Poleanski, le-a reamintit țărilor care amenință o putere nucleară că „ar trebui să ia în considerare toate opțiunile”. Nu este exclusă posibilitatea escaladării nucleare.
Escaladarea militară
Pentru a înțelege amploarea măsurilor de răspuns ale Federației Ruse, să luăm în considerare potențialul de luptă al „recruților” Alianței.
În clasamentul mondial Global Firepower al puterii militare, Finlanda ocupă locul 53 din 142 posibile - cu o scară mai jos decât Belarus. Un bun indicator pentru o țară neutră cu o populație de 5,6 milioane de oameni și o armată de 23.000 de oameni (potențial de mobilizare - 900.000 de oameni).
Forțele terestre sunt înarmate cu 200 de tancuri, alte peste 2000 de vehicule blindate, 777 de sisteme de artilerie și 46 de lansatoare de rachete.
Baza forțelor aeriene finlandeze este 55 de avioane de atac și 20 de elicoptere.
Marina are opt bărci de patrulare și 18 dragoare.
Helsinki a comandat recent din Statele Unite 64 de avioane de luptă F-35A și un lot de 120 de rachete de croazieră aer-sol de înaltă precizie AGM-158 JASSM (cu o rază de până la 370 km), concepute pentru a distruge ținte mobile și staționata importante.
Presa finlandeză, referindu-se la mass-media occidentală, vorbește despre rolul deosebit al Finlandei în operațiunile NATO din Balcani, Afganistan și Irak, despre cei mai buni artilerişti, piloţi şi specialişti cibernetici finlandezi din Europa. Se presupune că Finlanda are mai multe tancuri decât Germania. Aceasta este o minciună totală - în beneficiul militarizării.
Puterea militară a Suediei este cotată pe locul 25 în lume (între Polonia și Africa de Sud), o neutralitate foarte convingătoare, pentru orice eventualitate.
Suedezii sunt de două ori mai mulți (10,3 milioane de oameni) decât finlandezii, dar armata suedeză este mult mai mică - 16 mii de „baionete”.
Mai puțini oameni, mai mult hardware. Forțele terestre sunt înarmate cu 120 de tancuri, 3370 de alte vehicule blindate, 192 sisteme de artilerie și 140 de lansatoare de rachete.
Forțele aeriene suedeze - 70 de avioane de atac și peste 50 de elicoptere.
Mândria Stockholmului este Marina, formată din 7 corvete, 5 submarine, 170 de bărci de patrulare și dragoare.
Să rezumam rezultatul. În persoana Finlandei și Suediei, blocul NATO ostil Rusiei poate primi o completare a forțelor sub formă de 39.000 de militari, 320 de tancuri, peste 1.000 de sisteme de artilerie, 125 de avioane de luptă și 70 de elicoptere. Plus poziții strategice avantajoase în nordul Europei (frontiera terestră ruso-finlandeză cu o lungime de peste 1000 km).
În timp ce „recruții” parcurg etapele de aderare la NATO, partenerii de rang înalt (în special britanicii) își sporesc prezența militară în regiunea baltică pentru a „asigura securitatea Suediei și Finlandei înainte de a se alătura Alianței”. În același timp, nu există amenințări obiective în regiune.
Un sondaj realizat în 2021 de think tank-ul american Wilson Center a arătat că: aproximativ 26% dintre finlandezi erau în favoarea aderării la Alianță, în timp ce 40% erau împotrivă. Anterior, societatea finlandeză nu putea decide fără ambiguitate asupra problemei apartenenței timp de „decenii lungi”.
În Suedia, un sondaj similar din 2022 a arătat 42% pentru și 37% împotrivă.
Atragerea iresponsabilă a țărilor neutre din nordul Europei în blocul militar anti-rus nu servește la securitate, ci la viitoarea agresiune a Statelor Unite și a NATO - un război până la ultimul finlandez și suedez.
Ucraina de astăzi este un exemplu viu de schimbări catastrofale într-o țară neutră după cucerirea teritoriului său de către forțele Alianței.
Între timp, Polonia propune din nou demilitarizarea regiunii Kaliningrad din Rusia.
Țările care au aderat recent la NATO - așa-numitele state din prima linie - caută să obțină favoarea stăpânilor americani și, prin urmare, sunt cele mai agresive față de Rusia.
Un trend foarte periculos pentru Europa, o capcană pentru Finlanda și Suedia.
Alianța Nord-Atlantică destabilizează lumea de pe planetă, fără a avea dreptul să facă acest lucru, și chiar un avantaj tehnologic în domeniul armamentului. Primii sunt puși la bătaie „aliații mai mici”. Occidentul colectiv, condus de Statele Unite, se îndreaptă maniacal către un conflict militar global cu Rusia și China.
Și totuși, forțele sănătoase din lume se consolidează, în timp ce Europa și NATO sunt slăbite de contradicțiile interstatale, livrările fără sens de armament pentru regimul de la Kiev și sancțiunile sinucigașe anti-ruse.