Putin: Politica energetică europeană este sinucidere economică
© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принял участие во встрече лидеров государств - членов ОДКБ
© Sputnik / Сергей Гунеев
/ Abonare
Prin refuzul resurselor energetice rusești, Europa se sinucide economic, consideră președintele rus.
CHIȘINĂU, 17 mai – Sputnik. Pe termen lung, Europa devine o regiune cu prețuri mari la energie, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire privind situația din sectorul petrolului, transmite RIA Novosti.
Renunțarea la resursele energetice rusești înseamnă că Europa devine sistematic, pe termen lung, regiunea cu cel mai mare cost al resurselor energetice din lume.
Vladimir Putin a mai adăugat că Europa se sinucide economic prin renunțarea la resursele energetice rusești.
„Evident, împreună cu resursele energetice rusești, posibilitatea creșterii activității economice va părăsi Europa către alte regiuni ale lumii. Un astfel de auto-condamnare economică este sinucidere. Desigur, aceasta este o chestiune internă a țărilor europene. Însă noi (rușii – n.n.) trebuie să acționăm pragmatic, pornind în primul rând din propriile noastre interese economice”, a spus el.
Potrivit lui Putin, țările europene impun sancțiuni împotriva Rusiei sub presiunea stăpânului american, dar acest lucru provoacă prejudicii propriilor lor economii.
„Astăzi vedem că din motive absolut politice, datorită propriilor ambiții și sub presiunea stăpânului american, țările europene impun din ce în ce mai multe sancțiuni noi pe piețele de petrol și gaze”, a spus Vladimir Putin.
El a adăugat că toate acestea duc la inflație, iar țările Europei, în loc să-și recunoască greșelile, „caută vinovații în altă parte”.
„Europenii admit deschis că deocamdată nu pot renunța complet la resursele energetice rusești. Este cu atât mai evident că unele state din UE, în al căror bilanț energetic ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, nu vor putea face acest lucru mult timp, să renunțe la petrolul nostru”, a subliniat președintele rus.
El a spus că țările europene și-au propus sarcina de „a nu acorda atenție pagubelor pe care le-au provocat deja propriei economii”.
„Avem impresia că colegii occidentali, politicienii și economiștii au uitat pur și simplu elementele de bază ale legilor economice de bază – sau, în detrimentul lor, preferă să le ignore în mod deliberat”, a spus Putin.
Schimbările de pe piața petrolului sunt de natură tectonă, acum este imposibil să faci afaceri ca înainte, a spus președintele rus.
„Acum, rezultatul, sincer, al acțiunilor haotice ale partenerilor noștri, pe lângă pagubele aduse economiei europene în sine, este creșterea efectivă a veniturilor sectorului rusesc de petrol și gaze. Desigur, trebuie să ținem cont de un astfel de factor, îl înțelegem, îl vedem, dar acest lucru nu trebuie să descurajeze companiile noastre. Schimbările de pe piața petrolului sunt de natură tectonă și a face afaceri, ca și până acum, conform vechiului model, desigur, pare puțin probabil”, a spus el.
Autoritățile ruse trebuie să acționeze proactiv și să transforme deciziile haotice ale Occidentului în avantajul lor, a declarat președintele rus Vladimir Putin la ședința privind dezvoltarea industriei petroliere.
„Înțelegând ce pași vor fi făcuți în viitorul apropiat în Occident, trebuie să tragem concluzii în avans și să acționăm proactiv, să transformăm pașii prost conceputi, haotici ai unora dintre partenerii noștri în avantajul nostru. În beneficiul țării noastre”. a remarcat șeful statului.
În plus, președintele Rusiei a menționat că autoritățile vor face totul pentru a asigura funcționarea companiilor energetice rusești în noile condiții.
„Statul, ca și până acum, dragi colegi, va face tot ce depinde de noi pentru a crea condiții pentru schimbarea modelelor de afaceri ale companiilor – pentru a îmbunătăți capacitățile logistice, pentru a asigura un sistem de plăți în monede naționale. Înțeleg că aici există anumite limitări, am vorbit cu tine de multe ori. Dar trebuie să tindem spre asta”, a spus Putin.
El a adăugat că autoritățile vor crește disponibilitatea resurselor de credit și a serviciilor de asigurări pentru companiile petroliere, vor stimula proiecte legate de prelucrarea în profunzime a materiilor prime și dezvoltarea tehnologiilor autohtone, inclusiv dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor.