Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Au înebunit”. Ce au făcut artileriștii ucraineni în Donbas

© AP Photo / Senior Airman Stephani BargeLivrare de echipament militar în Ucraina
Livrare de echipament militar în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2022
Abonare
Armata ucraineană bombardează din ce în ce mai des orașele din Donbas în ultimele zile. Lovește atât din sisteme de artilerie, cât și cu rachete.
În rândul civililor sunt morți și răniți, inclusiv copii. Iar cu cât încercuirea militarilor ucraineni în Donbas este mai aproape, cu atât artileriştii Forţelor Armate ale Ucrainei sunt mai brutali. Despre ce se întâmplă în zona acțiunilor de luptă - în materialul RIA Novosti.

Tactica de teroare

Forțele armate ale Ucrainei au reluat bombardarea RPD miercuri, dis de dimineață. Mai întâi a fost atacată Iasinovataia, la nord de Donețk. Peste zece rachete au fost lansate din sisteme de lansare multiplă „Grad” asupra orașului care a avut mult de suferit. Apoi - un atac de artilerie cu gloanțe de 122 mm asupra satului Aleksandrovka. Urmat de atac cu obuze ce au distrus mai multe case în Mihailovka și Panteilemonovka. Iar spre amiază a urmat Makeevka și Donețk - districtele Kuibîșevski și Petrovski.
Cu o zi înainte, Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit capitala RPD cu muniții cu dispersie. Doi localnici au fost uciși, alți cinci, inclusiv un copil de nouă ani, au fost grav răniți. Artileriştii ucraineni au lovit piaţa „Mercur” din regiunea Kirov, unde nu există facilităţi militare. Acest lucru demonstrează încă o dată că Kievul folosește tactica de teroare, încercând să intimideze cât mai mult populația civilă.
În total, potrivit reprezentanței RPD la Centrul Comun pentru Control și Coordonare a Încetării focului (JCCC), 110 civili, inclusiv patru copii, au fost uciși în Republică în cele 84 de zile de escaladare. 499 de persoane au fost rănite, inclusiv 31 de copii. Asta în afară de Mariupol - nu s-a finalizat încă numărătoarea acolo. Potrivit autorităților din Donețk, artileriştii ucraineni sunt responsabili pentru majoritatea victimelor civile.
„Suntem în mod special deranjați de artileria celei de-a 25-a brigăzi aeropurtate separate, aflată în Avdeevka, și a 56-a brigadă separată de infanterie motorizată, care ocupă poziții la vest de Donețk, în satul Peski”, a declarat pentru RIA Novosti un ofițer al armatei RPD cu indicativul Klim. „Nu putem lua cu asalt frontal – de opt ani, Forțele Armate ale Ucrainei s-au înrădăcinat foarte mult în aceste zone. Imediat duăî tragere armele sunt rostogolite înapoi, așa că este foarte greu să fie lovite de focul contrabateriei. Totuși, ei suferă pierderi. În plus, aviația rusă ne ajută foarte mult".
Змеиный остров - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2022
Editoriale
Sfârlă peste nasul NATO: secretele Insulei Șerpilor

Artileria occidentală

Într-adevăr, Forțele Aerospațiale Ruse au lovit serios artileria Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit ultimelor informații de la Ministerul rus al Apărării, din 24 februarie, aviația a distrus 1455 de tunuri și 360 de instalații de rachete cu lansare multiplă. În plus, Forțele Armate ale Ucrainei se confruntă cu o lipsă acută de obuze: multe depozite de muniții au fost lovite cu succes de arme de precizie, iar unele, precum cel mai mare arsenal al țării din Balaklia, au intrat sub controlul armatei ruse.
De fapt, Occidentul crește furnizările de sisteme de artilerie de modele NATO și muniție pentru acestea. Astfel, americanii au transferat deja aproximativ 90 de obuziere M777 de 155 mm către Forțele Armate ale Ucrainei și au antrenat peste 300 de soldați ucraineni să le mânuiască. Canada și Australia planifică să trimită echipamente similare. Germania și Țările de Jos vor oferi Kievului 12 sisteme de artilerie autopropulsate PZH-2000, care sunt considerate printre cele mai bune din lume. Și Italia va aloca tunuri autopropulsate M109 din stocuri.
Sistemele de artilerie sunt capabile să tragă întreaga gamă de muniție de 155 de milimetri aflate în dotarea țărilor NATO. Rachetele ghidate M982 Excalibur reprezintă cel mai mare pericol. Obuzierele occidentale le aruncă la o distanță de până la 57 de kilometri cu o abatere probabilă circulară de numai patru metri. Datorită consolelor aerodinamice pliabile, proiectilul planează spre țintă din punctul cel mai înalt al traiectoriei balistice. Precizia ridicată este oferită de sistemul de control prin satelit.
Este puțin probabil ca Forțele Armate ale Ucrainei să primească multe astfel de obuze. Nu de alta, dar aceasta este o jucărie foarte scumpă, chiar și după standardele NATO: o lovitură costă aproximativ 70 de mii de dolari. Cu toate acestea, chiar și cu muniția obișnuită cu fragmentare puternic explozivă, aceste obuziere lovesc la 30 de kilometri, ceea ce este destul de comparabil cu capacitățile sistemelor de artilerie autopropulsate moderne rusești „Msta-S” de 152 mm.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2022
Editoriale
Coroana britanică pierde Irlanda de Nord. Rusia nu mai este învinuită

Alimentarea conflictului

Luni, președintele american Joe Biden a semnat Actul Lend-Lease pentru Ucraina. Documentul, aprobat de ambele camere ale Congresului, va simplifica asistența militară pentru Kiev, precum și va extinde gama de echipamente și tehnologie pe care Washingtonul este gata să le ofere. Cu toate acestea, mulți experți sunt siguri că acest lucru nu va înclina balanța în favoarea Forțelor Armate ale Ucrainei.
„Legea de Lend-Lease (împrumut-închiriere) nu va afecta rezultatul conflictului, ci va afecta durata acestuia”, spune Prohor Tebin, expert la Consiliul rus pentru afaceri internaționale. Administrației Biden, precum și pentru lumea occidentală în ansamblu, le este convenabil să tragă de timp pentru a-și consolida pozițiile și a slăbi Rusia. Iar consolidarea sprijinului militar pentru Ucraina servește doar acestui scop: Kievul, folosindu-se de ajutorul țărilor occidentale, va cădea într-o dependență și mai mare față de acestea”.
Pe de altă parte, Moscova nu va sta cu mâinile în sân, urmărind cum armele occidentale curg într-un flux nesfârșit spre est. Forțele Aerospațiale Ruse au efectuat deja lovituri de înaltă precizie asupra stațiilor de tracțiune ale căilor ferate ucrainene, dezactivând secțiuni lungi ale liniilor ferate de comunicație. În plus, se iau măsuri pentru distrugerea podurilor importante din punct de vedere strategic. Desigur, este puțin probabil că va fi posibil să se prevină complet livrările, dar marea parte a fierului mortal nu va ajunge pe front.
Opinia autorului ar putea să nu corespundă neapărat cu poziția redacției Sputnik.
Putin - Biden, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2022
Editoriale
De ce lui Biden îi este frică să fie în aceeași fotografie cu Putin
Fluxul de știri
0