Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Nu s-a întâmplat de 40 de ani - Ce a făcut Rezerva Federală a SUA pentru a reduce inflația

© Pexels / Karolina GrabowskaАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2022
Abonare
În SUA, rata de bază a fost ridicată cu 0,7-1,0 la sută. Acțiunea a fost determinată de prețurile record, pe care americanii nu le-au mai văzut din anii 1980.
Irina Badmaeva, RIA Novosti
Bat la buzunare în special prețurile la benzină și electricitate. Vor putea sau nu autoritățile monetare ale țării să reducă inflația - în materialul RIA Novosti.

În creștere

Rezerva Federală a SUA (FED) a majorat rata pentru a doua oară consecutiv. Și imediat cu 50 de puncte de bază - pentru prima dată din luna mai 2000.
De obicei, regulatorul american este foarte precaut, pentru care această instituție este adesea criticată.
Dar inflația accelerată a forțat să se taie în carne vie. În martie - 8,5 la sută, potrivit Ministerului Muncii din SUA. În februarie era 7,9. Prețul benzinei a crescut cel mai mult. În consecință, costurile de transport au crescut.
Prețurile la fast-food, îndrăgite de americani, au crescut vertiginos. Nu cedează nici energia electrică și chiria.
Totul ține de operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, justifică președintele Joe Biden. „Șaptezeci la sută din inflație este cauzată creșterii prețurilor la benzină de către Putin”, asigură el.
De fapt, prețurile mărfurilor din SUA au crescut de anul trecut, subliniază The Wall Street Journal. Acesta este rezultatul „cheltuielilor federale excesive și politicii monetare laxe”.
FED a spus de-a lungul anului 2021 că inflația record este de scurtă durată. Dar, de fapt, au scăpat momentul în care a fost necesar să se ia măsuri urgente. „Ar fi trebuit să acționăm mai devreme”, a recunoscut șeful instituției, Jerome Powell.
Дмитрий Песков, фото из архива - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2022
Rusia
Rușii vor stabili cât de oportun este contactul dintre ministerele apărării cu americanii
Tembelismul autorităților monetare s-a transformat într-o creștere a șomajului: în aprilie - mai mult de șase la sută. Totodată, în primul trimestru, PIB-ul a scăzut cu aproape un procent și jumătate în termeni anuali, potrivit datelor preliminare de la Ministerul Comerțului. "Aceasta este o consecință a unei creșteri a importurilor și a unei reaprovizionări lente a stocurilor - deficitul comercial a crescut. Restricțiile din China din cauza pandemiei au avut și ele un efect negativ", explică Vladislav Antonov, analist financiar la BitRiver.
În astfel de condiții, rata de bază a trebuit să fie majorată brusc.
Cu toate acestea, acest lucru era de așteptat, iar piața a reacționat pozitiv. Ca urmare a tranzacționării de miercuri, indicii bursieri americani sunt pe plus. De exemplu, S&P a câștigat aproape trei procente. Creșterea a fost inclusă în preț în avans, notează interlocutorul RIA Novosti.
Dolarul, dimpotrivă, a slăbit cu peste 0,65 la sută atât față de euro, cât și față de yenul japonez.
"Autoritatea de reglementare continuă să înăsprească politica monetară, care a început în martie. Jerome Powell a spus că la următoarele întâlniri vor lua în considerare încă o creștere de 50 de puncte de bază într-un singur pas. Cel mai probabil până la două-trei procente. Apoi vor lua o pauză pentru a evalua impactul asupra inflației, consumului”, spune Mihail Kogan, șeful departamentului de cercetării analitice la Școala Superioară de Management Financiar.
Unii analiști nu exclud o creștere de 75 de puncte. Există un susținător înfocat al acestui lucru în conducerea FED: șeful Băncii Rezervei Federale din St. Louis, James Bullard. Solicită creșterea ratei până la 3-3,25% până la sfârșitul anului.
S-ar putea să nu funcționeze, totuși, avertizează Fedor Sidorov, fondatorul Școlii de Investiții Practice. În economia SUA se prefigurează o criză. Resursele energetice, produsele complexului agroindustrial se scumpesc. Lanțurile logistice și de producție perturbate în timpul pandemiei nu și-au revenit încă. "Pentru a reduce inflația, avem nevoie de o rată de șase până la șapte procente. Dar americanii nu își pot permite asta. Datoria publică este prea mare: deja 30,4 trilioane de dolari. Devine din ce în ce mai dificil pentru guvern să plătească dobândă creditorilor străini”, subliniază expertul.
Prin urmare, prețurile vor continua să crească, spun analiștii. Economia SUA va trece la stagflație - creșterea inflației și a șomajului cu o scădere simultană a PIB-ului.
Aleksandar Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2022
Internațional
Vučić face trimiteri dureroase: „În 1999 de ce nu s-a vorbit despre Serbia?”

Să scape de banii în plus

Începând cu 1 iunie, FED va începe, de asemenea, să vândă obligațiuni ipotecare și de trezorerie – în valoare de 17,5, respectiv 30 de miliarde de dolari. Planurile sunt să o majoreze la 35 și 60 de miliarde în toamnă.
Într-un an, bilanțul autorității de reglementare va scădea cu aproximativ un trilion de dolari. Acum are aproape nouă trilioane.
Autoritățile monetare vor să elimine lichiditatea „extra” de pe piață și, prin urmare, să încetinească creșterea prețurilor.
Din martie 2020, trilioane de dolari au fost vărsate în economie pentru a stimula activitatea antreprenorială în timpul pandemiei. Și la o rată aproape de zero.
"Acum, FED încearcă să arunce în aer" bula "de pe piața de valori, care a dus la o inflație record. Este necesar să se vândă titlurile cu atenție pentru a nu provoca un dumping masiv de obligațiuni de către fonduri și alte bănci centrale", clarifică Vladislav Antonov.
Înăsprirea politicii monetare a SUA înseamnă începutul unei crize financiare și economice globale, spun analiștii.
Investitorii nu cred în redresarea economică. Scapă de acțiuni, obligațiuni și așa mai departe, preferând să investească în cele mai puțin riscante active - aur și numerar. Acest lucru, la rândul său, lovește piețele de valori din întreaga lume, explică Fedor Sidorov.
Prima și singura dată când autoritatea de reglementare din SUA a aplicat o înăsprire cantitativă a fost în 2017-2019. Dar apoi activele din bilanţul FED au fost vândute mai lent: au început de la zece miliarde pe lună şi au crescut la 50 în cursul anului.
Apropo, în toamna lui 2018, S&P 500 a scăzut cu 20 la sută. Panica de pe piață a fost oprită - Powell a abandonat normalizarea politicii monetare în favoarea capitalizării indicilor americani. De data aceasta, trucul nu va funcționa din cauza inflației record.
În lunile următoare, se va accelera și mai mult - în toate țările în lanț, cred experții. În Lituania este deja peste 15,5 la sută, în Germania - 7,3, maximul din ultimii 40 de ani.
Și veniturile reale ale populației vor scădea. Rezultatul: o recesiune completă și prelungită.
Economia globală nu a avut încă timp să-și revină după coronacriză, iar acum sancțiunile dure anti-ruse au adăugat gaz pe foc din cauza operațiunii speciale în Ucraina. Cotațiile de petrol și gaze sunt la un nivel record. Producția, transportul și, în cele din urmă, mărfurile de pe rafturile magazinelor devin din ce în ce mai scumpe. Și este puțin probabil ca creșterea ratei de bază să ajute la ieșirea din acest cerc vicios.
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2022
Internațional
Ungaria anunță că nu va sprijini noul pachet de sancțiuni al UE pentru Rusia
Fluxul de știri
0