Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria anunță că nu va sprijini noul pachet de sancțiuni al UE pentru Rusia

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2022
Abonare
Premierul ungar a declarat ferm că țara sa nu va sprijini noile sancțiuni pe care Uniunea Europeană vrea să le impună Rusiei, care includ un embargo asupra importurilor de petrol.
CHIȘINĂU, 6 mai — Sputnik. Premierul maghiar Viktor Orban susține că Ungaria nu poate sprijini noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene. Acest pachet de sancțiuni include, în actuala formă, un embargo asupra importurilor de petrol.
Pe această cale, Orban a condamnat și măsurile luate împotriva Patriarhului Kirill al Rusiei.
În opinia premierului maghiar, actuala propunere a Comisiei Europene de interzicere a importurilor de petrol rusesc ar echivala cu o ”bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare.
El a precizat că Ungaria este pregătită să negocieze, dacă vede o nouă propunere care să răspundă intereselor maghiare.
Miercuri, 5 mai 2022, Executivul Uniunii Europene a propus cel mai dur pachet de sancțiuni de până acum împotriva Moscovei.
Mai multe țări, însă, îngrijorate de impactul întreruperii importurilor de petrol din Rusia, s-au opus acordului.
Câteva țări din estul UE sunt îngrijorate de faptul că embargoul nu le va lăsa suficient timp să se adapteze, chiar dacă diplomații au spus că Ungaria și Slovacia vor primi un răgaz până la sfârșitul anului 2023, scrie antena3.ro.
Ungaria ar avea nevoie de 5 ani și va face investiții uriașe în rafinăriile și conductele sale, pentru a putea transforma sistemul actual care se bazează în proporție de aproximativ 65% pe petrol rusesc, a explicat Viktor Orban la postul de radio de stat.
El a declarat că Ungaria așteaptă să vadă o nouă propunere din partea Comisiei.
Orban a declarat că intenția sa nu este de a intra într-o confruntare cu UE, ci de a coopera, însă acest lucru va fi posibil numai dacă oficialii europeni vor ține cont de interesele Ungariei.
Orban a mai spus că Ungaria nu va susține includerea pe lista neagră a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, deoarece aceasta este o ”chestiune a libertății religioase”.
De asemenea, Viktor Orban a reiterat poziția Ungariei de a nu trimite arme în Ucraina vecină, deoarece aceste transporturi vor deveni ținta atacurilor rusești în zona de dincolo de granița din vestul Ucrainei, unde locuiesc etnicii maghiari.
Fluxul de știri
0