Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Europenii au rămas fără bani și răbdare pentru refugiați

© Sputnik / Taisia Liskovets / Accesați arhiva multimediarefugiați
refugiați - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Abonare
Solidaritatea în Europa s-a încheiat cam la fel de repede ca stocurile de ulei de floarea soarelui: două luni de criză geopolitică în relațiile ruso-ucrainene - iar acum francezii se plâng deja de stres și oboseală.
După ce s-au oferit voluntar să-i accepte pe cei care au decis să părăsească Ucraina în timpul agravării situației, cetățenii celei de-a Cincea Republici au început previzibil să geamă de problemele care le-au căzut peste cap. Un articol publicat în Le Figaro descrie dificultățile, ca să spunem așa, de traducere. Pornind de la stilul de viață, maniere, limbă și altă cultură a vieții.
Articolul a adunat peste cinci sute de comentarii și, deși cititorii aprobă astfel de gesturi de „ generozitate și solidaritate fără precedent”, dar, din moment ce anonimatul rețelei contribuie la asta, ei spun că cei care au decis să accepte refugiați, împărțind adăpost și masă, au făcut-o „din prostie”, acționând sentimental, sub presiunea propagandei masive.
Replicile transpuse în articolul în sine, în general, pot fi rezumate cu ușurință cu frazele: "Ne-am dorit ce e mai bun. Dar nu am reușit. Am ajuns la capătul puterilor".
Facturile pentru apa caldă și apa obișnuită au crescut instantaneu, cheltuielile pentru achiziționarea chiar și a celor mai necesare lucruri au crescut de multe ori. Oaspeții, după cum s-a dovedit (spre marea surpriză a gazdelor - imaginați-vă, da), nu vorbesc un cuvânt în franceză și, pe lângă cheltuirea banilor, s-a dovedit că era necesar să-și cheltuiască (sic! ) timpul liber, care este atât de prețios pentru fiecare francez, pentru a rezolva problemele altora (re-sic!) din afară și absolut străini (re-re-sic!). Cu care „nu există și nu poate exista nimic în comun”.
Drept urmare, gingașul psihic comun francez suferă grav, până la „insomnie” și chiar, ceea ce sună în principiu ca o condamnare pentru urechea franco-europeană, „până la pierderea bucuriei vieții și a poftei de mâncare”.
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2022
Politică
CSE s-a întrunit în ședință: Decizii privind refugiații
Da, da, ce poate fi mai rău pentru un om paneuropean pe stradă decât „cafeaua de dimineață băută fără nicio plăcere”!
Lăsând deoparte scâncetul european etern despre faptul că „acum solidaritatea nu mai este cea de pe timpuri”, probabil că merită să încercăm să ne dăm seama de unde cresc picioarele scâncetelor și plângerilor pe greutăți și dificultăți.
Chiar dacă nu luăm în considerare infantilismul uimitor („ne-am gândit că a fost doar pentru câteva săptămâni și nici măcar nu am bănuit că cei pe care îi acceptăm au ​​nevoie de îngrijire, cam la fel ca copiii mici, și de cheltuieli comparabile cu aceasta”) , nu contează – riscul pe care și l-au asumat cei care voiau să adăpostească refugiații ucraineni a fost complet sau aproape complet ignorat de ei.
A fost ignorat nu doar pentru că francezii sunt fericiți, cred în poneii roz, ci și pentru că toată ziua, fără pauză, fără zile libere și sărbători, opinia publică paneuropeană a fost supusă influenței propagandistice. Este ca un bombardament intensiv - nici un neuron nu ar fi trebuit să fie lăsat neatins.
Toate părțile creierului s-au pomenit sub presiune. Și acea parte care este responsabilă de simpatie. Și cea care blochează orice spirit critic în raport cu ceea ce se spune și se arată. Și cea care este responsabilă de luarea deciziilor.
Întreaga putere a simfoniei europene informaționale trebuia să dea reacția cerută de autorități. De aici și acest stil de narațiune, în care actorii principali (și care sufereau de „mâinile și acțiunile barbarilor ruși”) erau tineri, îmbrăcați în stil european, purtându-se în mod european (pe imagini).
Și mai bine dacă aveau animale de companie. Desigur, pisicile stârneau o milă deosebită. Sau chiar pești decorativi, care trebuiau și salvați (au fost atașate fotografiilor acvarii cu viață marină).
„Suntem pregătiți, îi acceptăm, îi așteptăm”.
Politicienii, mass-media pe care le controlează și conducătorii acestor mass-media au făcut cu francezii (ca și cu alți europeni), același truc care fusese deja folosit atunci când a fost necesar să primească milioane de sirieni alungați din țara lor natală (nu vom vorbi acum de cauzele și consecințele jocurilor geopolitice europene în Orientul Mijlociu).
Refugiați - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Societate
Guvernul moldovean a semnat un memorandum ce vizează alimentația refugiaților ucraineni
Băiețelul Aylan Kurdi, în vârstă de trei ani, care s-a înecat, îmbrăcat ca un băiat european de vârsta lui, într-un tricou și pantaloni scurți, al cărui corp a fost fotografiat dintr-un anumit unghi, a devenit cheia foarte emoțională care a deblocat inimile europene.
„La fel de mic ca fiul/nepotul meu”, reacția chimică de compătimire le-a permis liderilor de atunci ai Germaniei și Franței, făcând apel (mai precis, manipulând) la cele mai bune sentimente, să obțină un consens public cu privire la primirea a milioane de sirieni.

„Bine ați venit, refugiați!”

Moartea tragică a unui copil mic a oferit celor care sunt angajați în proiectarea opiniei publice europene de astăzi, toate componentele necesare pentru a crea un software. Astăzi, acest software media poate fi instalat în aproape orice campanie de PR. Iar rezultatele (cele care ies la iveală la început) vor fi de așa natură încât să fie o plăcere de urmărit.
Se cere, cu cheltuieli minime, să oblige societatea să accepte oameni care, din cauza unor decizii luate atât de necugetat în diverse capitale europene, care sunt luate în mod aventuros, au fost nevoiți să-și părăsească casele? Nu este nimic mai ușor.
Trebuie lansată balada despre faptul că acești oameni sunt „la fel ca noi: vedeți, au pisici și chiar un acvariu cu pești” – și imediat se va forma o coadă de oameni care vor să-i adăpostească pe acești nefericiți.
Ce se va întâmpla mai târziu, într-o săptămână, o lună, o jumătate de an, când proprietarii își vor da seama că nu sunt chiar „ca noi”, nu sunt chiar „cu pisici și pești de acvariu”, dar cu mari probleme și fără să știe limba, asta nu-i va interesa nici pe unul dintre cei care care au lansat giganta baladă.
"Oameni adulți, a fost necesar să vă calculați puterea și să gândiți, cer iertare, cu capul. Dacă, desigur, acest cap este pe umeri".
Capacitatea de a nu vedea problemele, a purta ochelari roz, a devenit astăzi un fel de marcă comercială, made in politica externă continentală europeană. Precum și capacitatea de a transfera responsabilitatea pe umerii altor persoane, inclusiv pe umerii contribuabililor europeni obișnuiți.
Orice revizuire publică a tezelor că solidaritatea este finită, că răbdarea se poate epuiza, că pur și simplu nu sunt suficienți bani în bugetele familiei pentru a primi refugiați, se transformă în ostracism deschis pentru potențialii revizori.
Обращение президента РФ В. Путина - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2022
Rusia
Rusia răspunde cu măsuri împotriva „statelor neprietenoase”
Iată de ce, de exemplu, trebuie să povestim despre cât de minunat și fabulos sunt primiți ucrainenii la Marsilia pe un vas de croazieră, cum sunt corcoliți și serviți (deocamdată), cum sunt ajutați și sprijiniți. Și este necesar acest lucru.
Dar să vorbim despre ce se va întâmpla cu acești oameni, având în vedere numărul lor - 575 de oameni - în șase săptămâni, când vasul va trebui să-și reia cursele către Mediterana, nu e voie. Precum nici nu merită menționat că în Marsilia cu orice locuință, chiar și cu cele mai dărăpănate, lucrurile stau rău.
Nu merită menționat, pentru că orice nu se încadrează în ilustratele roz europene poate duce la încălcarea mantrei implantate „Bine ați venit refugiaților!”, precum și la a semăna îndoieli dacă cei care iau decizii în Europa unită au capacitatea de logică formală sau nu.
Până la urmă, s-ar putea dovedi că nu există solidaritate reală, generozitate reală, la fel cum nu există dragoste sinceră pentru aproapele. Ci există doar dorința de a-ți etala frumusețea. În haine albe.
Este dificil să porți haine albe ale dreptății (opunându-te, printre altele, „barbarilor ruși”), chiar dacă aceste haine le ai. Și este mult mai dificil să îmbraci aceste haine dacă aceste haine, în general, nu există.
Regii și suita lor paneuropeană, promovând ideile de solidaritate și generozitate, au ajuns goi. Și acesta este doar începutul despărțirii de iluzii, care va fi foarte dureros.
Editorial pentru RIA Novosti
Opinia autorului ar putea să nu corespundă neapărat cu poziția redacției Sputnik.
Fluxul de știri
0