Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Împotriva Occidentului, Rusia are arme mult mai teribile decât rachetele

© Photo : Miroslav Rotariimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2022
Abonare
Combustibilul albastru este, desigur, o resursă strategică cheie a economiei moderne, dar există resurse de multe ori mai importante, anume pentru acea parte de lume care nu este Rusia, dar vor să o pedepsească anume pe ea.
Încercările disperate ale Occidentului de a abandona resursele energetice rusești în orizontul de știri au eclipsat complet un alt front, a cărui importanță este de multe ori mai mare decât orice hidrocarbură. Presa străină afirmă sec că cele patru exploatații agroindustriale de top din lume, Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill și Louis Dreyfus, cunoscute pe piața de profil și sub abrevierea colectivă ABCD, refuză să-și închidă întreprinderile în Rusia și nu merită să ne așteptăm să plece de aici.
În primul rând, aici este de remarcat tonul general al publicațiilor. Pe fundalul companiilor energetice și chiar al țărilor precum Germania, care sunt călcate în mod colectiv sub cizmele însângerate ale condamnării publice pentru acțiuni insuficient de active pentru a rupe relațiile pe termen lung cu Moscova, demersul agroindustrialiștilor se încearcă clar a fi retușat în orice mod posibil și ascuns în spatele unui ecran cu alte evenimente. Și asta în ciuda faptului că toți cei patru grei ai agriculturii la începutul lunii martie au anunțat pentru prima dată că, în legătură cu sancțiunile Uniunii Europene, își vor reduce prezența în Rusia, însă chiar zilele trecute și-au anulat declarațiile, spunând foarte succint: rămânem.
Nu este nimic surprinzător aici, trebuie doar să vă scufundați în dinamica pieței și cifrele statistice.
Așadar, se dovedește că în fluxurile de știri, când vine vorba de rolul Rusiei în viața planetei, tema energiei și, mai ales, a gazelor naturale domină total. Combustibilul albastru este, desigur, o resursă strategică cheie a economiei moderne, dar există resurse de multe ori mai importante, anume pentru acea parte de lume care nu este Rusia, dar vor să o pedepsească anume pe ea. Vorbim despre produse agricole, și anume cereale, unt, carne de pasăre și o serie de alte produse.
Suntem în mod obișnuit mândri de rachetele noastre spațiale, de inovațiile din complexul militar-industrial și de succesele în domeniul energiei nucleare. Râdem de vechea glumă că Rusia este o țară-benzinărie, uitând să menționăm că este și o stație de cereale și petrol. Dar partenerii noștri occidentali sunt conștienți de acest lucru și, prin urmare, nu se grăbesc să-și hărțuiască propriii fermieri, pentru că politica este politică și vrei să mănânci în fiecare zi - și de preferință mai mult decât o dată pe zi.
Parlamentul European - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2022
Internațional
Un eurodeputat a numit UE un vasal al Statelor Unite
În ultimii ani, Rusia a devenit un jucător lider pe piața agricolă globală. Pe unii indicatori, ponderea Rusiei este atât de mare încât încercările (ca în cazul gazelor și petrolului) de a distruge lanțurile de aprovizionare consacrate pot provoca nici măcar o criză, ci o adevărată foamete în întreaga regiune.
Sursele occidentale declară abătute: Rusia rămâne un producător cheie de grâu, ulei de floarea soarelui, porumb, orz, carne de vită, carne de pasăre și produse de cofetărie. Acest lucru, desigur, nu s-a întâmplat într-un an. În această perioadă, exploatațiile agricole occidentale, având cel mai bun instinct pentru schimbarea condițiilor pieței și a posibilelor profituri, au început să intre în mod activ și masiv pe piața rusă. Moscova nu s-a opus, corporațiile străine au avut acces direct la rezerve de hrană uriașe, strategice, în timp ce fermierii ruși au primit împrumuturi preferențiale, echipamente moderne și tehnologii avansate, material semincier pentru cercetare, selecție și multe altele. De-a lungul anilor de cooperare, Moscova a legat atât companii individuale, cât și țări întregi cu lanțuri invizibile. Până de curând, nimănui nu i-a păsat.
După începerea operațiunii militare speciale în Ucraina, Occidentul a luat-o razna și, căzând într-o furie isterică, cere ca marile afaceri să rupă imediat orice relație cu Rusia, indiferent de cost. Rețineți că, la fel ca și în cazul hidrocarburilor, ultimatumurile au fost emise în perioada de vârf a prețurilor cauzate de ultimul val al pandemiei.
Și dacă inginerii energetici se aplecă din ce în ce mai mult și încearcă în mod revelator să inventeze o mașină cu mișcare perpetuă care funcționează fără combustibil, atunci fermierii le amintesc fără fast tuturor visătorilor că Rusia este jumătate din piața mondială a uleiului de floarea soarelui și 24% din comerțul cu grâu. Aceasta nu este propagandă rusă, ci ultimele date oficiale de la Comisia Europeană, care adaugă și Ucraina, unde sezonul agricol din principalele zone de profil poate fi considerat garantat a fi perturbat. Dacă eliminați Rusia de pe piață, adăugând la ea importanța Ucrainei, atunci imaginea va fi complet deprimantă. Împreună, Moscova și Kiev furnizează în străinătate trei din patru sticle de ulei, fiecare al treilea produs de panificație din grâu provine tot de aici. Dacă Washington, Londra și Bruxelles persistă în rusofobia lor, piața alimentară se va scufunda în proporțiile indicate, cu toate consecințele corespunzătoare sub forma creșterii prețurilor alimentelor, penuriei și inflației.
Airbus - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2022
Editoriale
Riscă să rămână fără nimic: Ce va face Airbus fără titanul rusesc
Să ne uităm la dinamica pieței cu o adâncime de cinci ani.
În acest timp, Rusia a produs și a furnizat pieței mondiale 19% din grâu. SUA și Canada sunt doar pe locul doi și al treilea, cu 13% și, respectiv, 12%. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), țara noastră a ocupat jumătate din comerțul mondial cu ulei de floarea soarelui în această perioadă de cinci ani. Doar pentru comparație: dacă nu țineți cont de Ucraina, atunci restul lumii a fost capabilă să producă doar 17% din ulei, fără de care zeci, dacă nu sute de milioane de oameni din Delhi până în Buenos Aires nu își pot imagina gătitul. Cât despre porumb, indicatorii noștri sunt foarte modești, doar două procente din piață, dar aici suntem „susținuți” de Ucraina, care anul acesta garantat nu va exporta 15% din cereale similare.
Agitația din jurul unei posibile blocade agricole a Rusiei a dus la faptul că prețurile pentru aceste grupe de mărfuri au zburat în spațiu. La mijlocul lunii aprilie, o tonă de grâu (după sistemul de livrare free on board) a cerut 405 USD, în creștere cu 68% față de un an mai devreme. Uleiul de floarea soarelui a fost vândut nu mai ieftin de 1.860 USD pe tonă, de asemenea, plus 24%. Au cerut 334 de dolari pentru porumb, adică creșterea netă a prețului a fost de 28%.
Dacă cineva crede că exagerăm, iată cel mai recent raport al Națiunilor Unite. ONU evaluează situația actuală de pe piața mondială a produselor alimentare ca fiind catastrofală. Potrivit lui David Beasley, șeful Programului Alimentar Mondial, ruptura relațiilor de piață cu Rusia va duce la faptul că, de exemplu, numai în Yemen, aproximativ opt milioane de oameni vor fi obligați să-și înjumătățească dieta zilnică.
Îl susține și Wendy Sherman, secretar de stat adjunct al Statelor Unite. Potrivit acesteia, evoluția situației internaționale în cheia actuală ar putea duce la înfometare în rândul a peste 13 milioane de oameni. Doamna Sherman, însă, numește toate acestea „consecințele invaziei Ucrainei de către Putin”, uitând cu sfială să menționeze că Rusia nu încearcă doar să intre în izolarea alimentară voluntară, ci Occidentul colectiv este cel care o împinge acolo.
În spatele frumoasei coji verbale se află interese pur personale. În Germania, proprietarii de restaurante fast-food prăjesc deja cartofi și alte feluri de mâncare într-un amestec de uleiuri, unde floarea soarelui reprezintă doar o treime, iar restul este înlocuit cu rapiță. În SUA, doar în martie, prețurile la carne, păsări și pește au crescut cu peste 13 la sută, scăzând și mai mult ratingul deja scăzut al președintelui în exercițiu.
Prin urmare, credem noi, nu este nimic surprinzător că nimeni nu scoate un urlet și nu cere răstignirea exploatațiilor agricole americane care au decis să-și păstreze afacerile în interiorul Rusiei. Poți trăi cumva fără telefoane și internet, dar vrei să mănânci o bucată de pâine în fiecare zi. Chiar dacă este coaptă din grâu totalitar rusesc.
Fluxul de știri
0