Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Riscă să rămână fără nimic: Ce va face Airbus fără titanul rusesc

© Sputnik / Maksim Blinov / Accesați arhiva multimediaAirbus
Airbus - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Embargoul asupra titanului rusesc va afecta atât producătorii de avioane, cât și furnizorii lor cheie, în special compania spaniolă „Aernnova Aerospace”, care cooperează cu SpaceX, și producătorul de motoare Safran, partener Airbus.
Analiză de Natalia Dembinskaia
Europa vrea să priveze Rusia de avioane, dar riscă să ajungă într-o situație dificilă. Următoarele sancțiuni ar putea impune un embargo asupra importului de titan, o materie primă cheie pentru industria aerospațială. În acest caz, va trebui redusă producția și să fie folosite pentru zbor aeronavele existente. Boeing a spus că se va descurca fără livrări din Rusia. Dar Airbus nu este pregătit să repete gestul politic negândit al concurentului său de peste mări.

Unde să caute

Corporația rusească „VSMPO-Avisma” asigură o treime din necesarul de titan al Boeing, până la 60% din cel al Airbus și satisface aproape complet cererea brazilianului Embraer. La începutul lunii martie, Boeing a suspendat achizițiile din Rusia. Compania a explicat că există „rezerve semnificative” formate, printre altele, datorită creării unui bazin de furnizori din întreaga lume.
Cu toate acestea, potrivit directorului de vânzări pentru Europa al Airbus, Wouter Van Wersch, compania încă mai intenționează să crească producția până la jumătatea anului 2023 la cel puțin 65 de avioane cu caroserie îngustă din familia A320 pe lună. Și, după ce au calculat consecințele embargoului, europenii au refuzat să urmeze exemplul celor de la Boeing.
Potrivit CEO-ului Airbus, Guillaume Faury, dacă embargoul va intra în vigoare, stocurile nu vor ajunge pe mult timp. Prin urmare, producătorul european de avioane i-a îndemnat pe politicieni să se abțină de la sancțiuni.
Airbus cooperează cu „VSMPO-Avisma” din anii 1990. La început cumpăra doar materie primă. Apoi s-au adăugat semifabricate metalurgice cu valoare adăugată. Acestea sunt produse finite după ștanțare și prelucrare.
Titanul este un metal foarte rezistent și ușor. Cele mai importante componente ale aeronavei, cum ar fi trenul de aterizare și lonjeroanele, sunt fabricate numai din acesta. Lamele, discurile și alte părți ale motoarelor de aeronave sunt fabricate din aliaje de titan rezistente la căldură.

Nu pot fi înlocuite

Boeing-ul american se bazează pe alți furnizori - din SUA, Japonia, China și Kazahstan. Japonezul Toho Titanium și Osaka Titanium - cei mai mari producători după corporația rusească „VSMPO-Avisma” - sunt deja la un început cu producție mică. Toho a raportat creșteri de producție pe fondul penuriei și renunțării la materiile prime rusești. Comenzile lor au crescut cu 20%.
DPR LPR Russia Ukraine Military Operation - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2022
Rusia
Putin a ordonat anularea asaltului asupra zonei industriale din Mariupol
Cu toate acestea, opțiunile alternative pentru europeni sunt extrem de limitate.
„De exemplu, Kazahstanul și Japonia oferă doar bureți și lingouri de titan, dar nu și produse laminate (un semifabricat din aliaje pe bază de titan – nota red.), americanii și chinezii, de asemenea, nu sunt în măsură să satisfacă pe deplin nevoile industriei aeronautice europene, deoarece acestea trebuie să respete contractele cu Boeing, Bombardier și alții”, explică Leonid Hazanov, expert industrial independent.
Embargoul asupra titanului rusesc va afecta atât producătorii de avioane, cât și furnizorii lor cheie, în special compania spaniolă „Aernnova Aerospace”, care cooperează cu SpaceX, și producătorul de motoare Safran, partener Airbus. Producătorii de avioane din UE nu-și vor putea onora comenzile, activitatea întreprinderilor se va diminua, angajații vor trebui reduși.

Doar discuții

Potrivit observatorilor, același Boeing, după ce a făcut o declarație politică puternică, va reveni în cele din urmă la titanul rusesc. Moscova, în orice scenariu, nu va rămâne în pierdere.
„Metalul va sta liniștit în depozit, nu este petrol sau gaze. În plus, complexul militar-industrial este la mare căutare pentru el. Iar în aviația civilă, producția va fi redusă", spune Dmitri Adamidov, expert independent în aviație.
El crede că decizia corporației americane este de fapt dictată doar de situația economică generală. Comenzile pentru avioane sunt plasate cu mult timp în avans, iar în contextul stagnării și problemelor din economia globală din cauza sancțiunilor anti-ruse, nu se așteaptă comenzi deosebite. Prin urmare, deocamdată, Boeing se va descurca cu adevărat cu ceea ce are în stoc. Cu toate acestea, Adamidov este încrezător că, de îndată ce situația se va schimba, Boeing va restabili tacit cooperarea cu Rusia.
„Un embargo asupra titanului ar putea doborî industria europeană a aviației. Este probabil că nu se va merge mai departe decât un cutremur de aer, altfel oficialii de la Bruxelles vor avea de-a face cu angajații furioși ai companiilor aeriene care vor ieși la proteste", subliniază Hazanov.
Industria rusă a titanului, pe de altă parte, va putea întotdeauna să se reorienteze către alte regiuni și industrii - construcții navale, energie nucleară și industria chimică.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2022
Editoriale
„Sarmat” - sufletul mare, irezistibil, hipersonic al Rusiei
Fluxul de știri
0