Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Îmblânzirea „fluxului de fier” al NATO în Ucraina: obiectivele și mijloacele Rusiei

imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2022
Abonare
Rusia consideră că partidele de armament occidental care sunt livrate pe teritoriul ucrainean, precum și mijloacele de transport ale SUA și NATO, sunt ținte militare legitime.
Echipamentele livrate sunt distruse metodic pe arterele și nodurile de transport, în depozite și arsenale și în zonele de desfășurare. Noile livrări de arme americane nu vor opri operațiunea specială de demilitarizare și denazificare a Ucrainei.
Pe 13 aprilie, viceministrul rus de Externe, Serghei Reabkov, le-a reamintit încă o dată „partenerilor” săi că Rusia consideră vehiculele SUA și NATO cu arme pentru regimul de la Kiev drept ținte militare legitime pe teritoriul Ucrainei. Toate încercările de a încetini desfășurarea operațiunii speciale sau de a provoca pagube trupelor ruse, formațiunilor Miliției Populare a Republicilor Populare Donețk și Lugansk vor fi sever suprimate. Ponderea avertismentului Ministerului de Externe este confirmată de statisticile zilnice ale Ministerului Apărării al Federației Ruse.
Aviația operațional-tactică a Forțelor Aerospațiale Ruse a lovit 48 de unități militare din Ucraina în ultima zi. Miercuri seara, rachetele de înaltă precizie au distrus 12 ținte importante, inclusiv două depozite de arme de rachete și artilerie ale Forțelor Armate ale Ucrainei - în regiunile Donețk și Odesa. Un avion de luptă ucrainean MiG-29, un elicopter Mi-8, o dronă Bayraktar TB-2 și un sistem de apărare antiaeriană S-300 au fost, de asemenea, „demilitarizate” .
Cred că ultimele cinci poziții provin din pachetul de ajutor militar est-european recent. Astfel de ținte notabile pe teritoriul Ucrainei nu au viață lungă.
Tricolorul Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Editoriale
Rusofobia ucide. La ce va duce blocada Rusiei
Pe 12 aprilie, cu lovituri de rachete de înaltă precizie au fost distruse două depozite de muniții în regiunile Kiev și Hmelnițk. Rusia lovește arsenalele Forțelor Armate ale Ucrainei, distrugând echipamentele furnizate de Occident.
Moscova vede că SUA și NATO pompează cu nesăbuință arme în Ucraina și predispun regimul de la Kiev pentru un război „nesfârșit” cu Rusia. Anterior, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat că Statele Unite și aliații lor furnizează zilnic arme Ucrainei cu opt până la zece zboruri, care sunt transformate într-un flux constant de convoaie.
Din partea Occidentului avem un „dialog” din poziție de forță, care evident duce la eșec. Rezervele de mobilizare ale trupelor ucrainene și aprovizionarea cu arme străine sunt „nimicite” pe drum, la baze și la punctele de desfășurare ale zonei de linie de front. „Fluxul de fier” care supraviețuiește al echipamentelor NATO este transformat metodic într-un morman de fier vechi prin distrugerea bazelor ucrainene de depozitare a combustibilului.

Escaladarea războiului proxy

Guvernul SUA a extins lista de arme pe care le furnizează Ucrainei în ultimul său pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari.
Forțele armate ale Ucrainei vor primi 18 obuziere de 155 mm și 40 de mii de obuze de artilerie, 300 de drone de atac de unică folosință Switchblade, 200 de transportoare blindate M113, o sută de SUV-uri blindate Humvee, 11 elicoptere Mi-17 (care au fost trimise anterior în Afganistan), precum și 500 de rachete pentru sisteme antitanc „Javelin”, 12 radare cu contrabaterie și supraveghere aeriană (operatorii vor fi instruiți de instructori americani), bărci fără pilot pentru a proteja coasta, peste 2000 de dispozitive optice și telemetrie laser, 30000 de veste antiglonț și căști, explozivi C4 și mine împotriva echimelor de desant Claymore M18A1 (cu acțiune dirijată) . Washingtonul promite, de asemenea, drone de recunoaștere RQ-20 Puma, rachete ghidate cu laser și face tot posibilul pentru a se asigura că vor muri cât mai mulți ucraineni pentru interesele SUA în Europa.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Rusia
Vestul își rezolvă problemele în defavoarea altor țări, a declarat Lavrov
Americanii iau în considerare livrările de sisteme de rachete cu lansare multiplă M270 MLRS (cu o rază de până la 150 km), care vor permite regimului de la Kiev să atace aerodromurile de pe teritoriul rus, a anunțat secretarul adjunct al Apărării SUA, Kathleen Hicks, pe 12 aprilie.
Marea Britanie transmite Ucrainei rachete antinavă Harpoon, Norvegia - sistemele de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune NASAMS. Sub presiunea americanilor, Slovacia negociază transferul avioanelor MiG-29 (moștenire sovietică), a obuzierelor autopropulsate Zuzana către regimul de la Kiev și a trimis deja o baterie de sisteme de apărare aeriană S-300 în Ucraina.
Tancurile T-72 și BMP-1 au fost deja trimise din Polonia. Se discută posibilitatea aprovizionării Ucrainei cu rachete antinavă din stocurile Marinei Canadei. Germania a decis să transfere 50 de tancuri vechi Leopard-1 Forțelor Armate ale Ucrainei, iar naziștii ucraineni văd asta ca o răzbunare pentru înfrângerea Wehrmacht-ului în al Doilea Război Mondial.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski reamintește constant patronului american Joe Biden că Ucraina are nevoie de mai multe arme grele, inclusiv avioane de luptă. Și Statele Unite „nu sunt împotriva” transferului MiG-29 slovace în Ucraina. Pentagonul a avut o întâlnire cu reprezentanții celor mai mari opt companii americane de apărare pentru a discuta despre posibilitățile industriei de împrumut-închiriere pentru Ucraina în cazul în care ostilitățile se prelungesc ani de zile.
În același timp, unele țări ale Alianței Nord-Atlantice încetează să furnizeze arme regimului de la Kiev, deoarece ele însele nu au suficiente. În special, ministrul grec al apărării Nikos Panagiotopoulos a anunțat încetarea asistenței militare pentru Ucraina, pe 14 aprilie.
Poate că „fluxul de fier” va seca de la sine, iar trupele ruse nu vor fi nevoite să distrugă logistica proviziilor NATO prin bombardarea nodurilor feroviare și a podurilor din vestul Ucrainei. Rețineți că infrastructura de transport din Europa de Est nu este pregătită pentru un război proxy cu Rusia și este extrem de vulnerabilă.
Dacă este necesar, principalul „centru” al armelor NATO de pe aerodromul polonez Rzeszow poate fi distrus cu o lovitură de rachetă (sistemele de apărare antiaeriană americană Patriot sunt neputincioase împotriva armelor hipersonice).
Лидер французской ультраправой партии Национальное объединение Марин Ле Пен на президентских выборах  - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Internațional
Le Pen reiterează că recunoaşte Crimeea ca teritoriu rusesc

Situația operațională la teatrul operațiunilor militare

Pentagonul consideră că Forțele Aerospațiale Ruse au făcut, doar în ultimele 24 de ore, 150 de decolări de avioane pentru a aplica lovituri în Ucraina. În total, în medie, se aplică până la 30 de lovituri pe zi, apoi în primele zile cifra a fost de aproximativ 50 de lovituri. În total, de la începutul operațiunii au fost trase peste 1500 de rachete. Lista obiectelor de lovit este finită, loviturile au ca țintă de bază întăririle Forțelor Armate ale Ucrainei.
Potrivit analiștilor occidentali, Statul Major ucrainean a ghidat gruparea din Mariupol a Forțelor Armate ale Ucrainei și Gărzii Naționale în „cazan”, și prin aceasta a arătat incapacitatea de a desfășura operațiuni la scară largă, lipsa gândirii strategice. Multe întrebări ridică deciziile cu jumătăți de măsură ale comandantului șef Valeri Zalujnîi în timpul operațiunii defensive. Rezultatul a fost „închiderea” și distrugerea zonei fortificate Mariupol, împreună cu garnizoana. La începutul lunii aprilie, părți ale Forțelor Armate ale Ucrainei și Gărzii Naționale s-au dovedit a fi doar „material de propagandă”, noi „cyborgi”.
Postul TV Fox News susține că conducerea politică a Ucrainei nu a acceptat propunerea Pentagonului de a retrage trupele ucrainene din Donbas pe linia Poltava-Dnepropetrovsk-Zaporojie. Consilierii militari americani sugerează că, în viitorul apropiat, cea mai numeroasă și mai bine pregătită grupare a Forțelor Armate ale Ucrainei de pe „frontul de est” va fi înconjurată și distrusă, după care trupele ruse vor fi trimise în regiunile centrale ale Ucrainei. Prin furnizarea regimului de la Kiev de arme și informații de inteligență, Statele Unite și NATO urmăresc să compenseze eșecurile și pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru a prelungi cât mai mult posibil ostilitățile din Ucraina.
Pe 12 aprilie, președintele rus Vladimir Putin a subliniat că în timpul operațiunii speciale din Ucraina, Forțele Armate Ruse vor acționa „ritmic, calm, conform planului care a fost propus inițial de Statul Major”. Noi loturi de arme americane și „convoaiele terestre permanente” nu vor opri procesul de demilitarizare și denazificare a Ucrainei, ci doar vor crește numărul victimelor în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei.
Opinia autorului ar putea să nu corespundă neapărat cu poziția redacției Sputnik.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2022
Editoriale
Europa merge la război
Fluxul de știri
0