Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Bucea și răul concentrat: ultimul argument împotriva rușilor

© REUTERS / ZOHRA BENSEMRAMilitari ucraineni în Bucia
Militari ucraineni în Bucia - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Către cea de-a patruzecea zi de acțiuni militare în Ucraina, s-a întâmplat ceea ce era de mult de așteptat: au apărut imagini cu „atrocitățile rusești în teritoriile ocupate”.
În imaginile video publicate din orașul Bucea (din regiunea Kiev) abandonat recent de militarii ruși, sunt cadavre de civili pe străzi, oameni legați împușcați în ceafă, gropi cu morți... Militarii au părăsit Bucea câteva zile în urmă - după plecarea lor, primarul orașului nu a spus nimic despre cadavre pe străzi. Dar cui îi pasă acum de asta, precum și de faptul că, după plecarea armatei ruse, unități ucrainene au intrat în oraș și au efectuat o operațiune de curățare acolo? Cine, când și cine a ucis - nimeni din Ucraina nu va înțelege asta acum.
Pentru că Vladimir Zelenski a acuzat imediat Rusia de genocid, spunând: „Un rău concentrat a fost pe pământul nostru. Ucigași. Călăi. Violatori. Hoți. Care se numesc armată... Au ucis deliberat și cu plăcere... Deoarece așa este natura militarilor ruși care au venit pe pământul nostru. Aceștia sunt nebunii care nu pot fi altfel".
Рубли и юани - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2022
Editoriale
„Dolarul este o gaură neagră”. Va deveni yuanul principala monedă a lumii?
Imaginile groaznice au făcut imediat înconjurul tuturor mass-media occidentale, cu o referire invariabilă la noua Srebrenița (adică genocidul a câtorva mii de musulmani bosniaci imputat sârbilor în 1995) și a provocat o reacție dură din partea politicienilor occidentali. Sunt necesare noi sancțiuni, spune Berlinul. O să înfometez armata rusă, spune Boris Johnson. Comisia Europeană inițiază o anchetă, iar Joe Biden declară că degeaba i s-a reproșat că l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război”:
"El este un criminal de război. Dar trebuie să adunăm informații, să dăm Ucrainei arme pentru a continua să lupte, să obținem toate detaliile, astfel încât acesta să fie un adevărat proces pentru crime de război. Tipul ăsta este un barbar. Ce se întâmplă în Bucea este scandalos. Și toată lumea a văzut. Eu cred că este o crimă de război. Tind către noi sancțiuni, voi continua să le impun".
Desigur, polonezii au mers cel mai departe. Prim-ministrul Morawiecki a numit Rusia un stat totalitar-fascist, iar ceea ce s-a întâmplat la Bucea a fost un genocid:
„Ar trebui impuse sancțiuni puternice societății ruse: interzicerea eliberării vizelor pentru ruși, cu excepția vizelor umanitare pentru cei care fug din această țară fascistă. Am propus sancțiuni pentru toți membrii partidului „Rusia Unită”, partidul lui Putin, pentru ca nu numai el să răspundă, dar toți-toți cei care îl aleg și îl susțin pe Putin. Am propus un plan radical pentru a scăpa de petrolul și gazul rusesc – de robinetul rusesc. Facem apel la toți liderii europeni: faceți-o cât mai curând, nu vă fie teamă!"
Iată despre ce e vorba, trebuie să ne asigurăm că liderii europeni să nu se teamă de noi sancțiuni împotriva Rusiei! Premierul polonez le reproșează deschis atât pentru nehotărâre, cât și pentru indulgență față de ruși:
"În Europa, situația este foarte simplă. Totul se vede la summit-uri. Germania este principala frână a sancțiunilor decisive... Domnule Macron, de câte ori ați discutat cu Putin? Ce ați obținut? Ați prevenit vreun eveniment? Cu criminalii nu se negociază, cu criminalii trebuie să lupți”.
Adică, germanii și francezii trebuie să-și adune în sfârșit curajul - și să se sinucidă. Dar la ce altceva va duce o renunțare rapidă la resursele energetice rusești, pentru că nu au mai rămas alte sancțiuni serioase? Berlinul și Parisul nu vor să-și îngroape propria economie, același Macron nu vrea ca Europa să se transforme într-o marionetă totală a anglo-saxonilor, ceea ce înseamnă că trebuie să le fie spartă rezistența, presând cu ajutorul opiniei publice indignate, care va cere să fie abandoneze orice comerț cu „diavolii ruși”, să se îngrădească de ei cu un zid și cu orice preț să le oprească marșul spre Occident.
Un smartphone - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2022
Editoriale
Occidentul a folosit arme de distrugere în masă împotriva Rusiei. Sunt victime
La urma urmei, despre ce vorbește Zelenski? "Așa va fi perceput acum statul rus. Aceasta este imaginea voastră. Cultura și aspectul vostru uman au pierit odată cu ucrainenii și femeile ucrainene la care ați venit". Adică există o dezumanizare a rușilor ca atare. Rușii, care amenință deja nu doar Ucraina, exact pe asta joacă Zelenski:
"Există standarde ale poporului ucrainean. Și există standarde ale ocupanților ruși. Este vorba despre bine și rău. Este vorba de Europa și o gaură neagră care vrea să sfărâme totul și să înghită".
Cu alte cuvinte, rușii nu sunt oameni, și-au pierdut aspectul uman (sau dreptul de a exista), iar Rusia este o gaură neagră, un rău absolut care vrea să devoreze Ucraina și toată Europa. Zelenski spune asta, Morawiecki susține acest lucru și vor să-i forțeze pe europenii de vest să subscrie la astfel de formulări. Formulări absolut naziste, dar cine o va observa acum, cui îi pasă?
Ei vor să sperie Europa de moarte pentru a o priva de rămășițele de independență și de sentimentul de autoconservare. Dar trebuie să înțelegem că lor, ca și Occidentului în ansamblu, le este absolut indiferentă față de victimele din ultimele patruzeci de zile.
Peste douăzeci de mii de oameni au murit deja în Ucraina - aproape o mie și jumătate de militari ruși și aproximativ același număr de soldați din RPD și RPL, și aproximativ douăzeci de mii din partea ucraineană (inclusiv aproximativ o mie de civili). Adică acest război civil, și este civil, deși sub forma unui conflict între două state, ne costă deja mult sânge rusesc (anume acesta este vărsat de ambele părți). Aceasta este o adevărată tragedie pentru ruși.
Лаборатория имени Ричарда Лугара в Грузии - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2022
Editoriale
Laboratoarele biologice ale Pentagonului în Ucraina: scopuri, mijloace și familia Biden
Chiar credeți că Occidentul deplânge asta la fel de mult ca noi? Sau regretă că a folosit Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei, că a provocat Rusia prin aderarea Ucrainei la NATO, că a alimentat sentimentul anti-Rusia? Bineînțeles că nu și nu doar din motive geopolitice. Doar că pentru anglo-saxoni, rușii sunt aproape ca irakienii sau yemeniții, somalezii sau afganii. Adică oameni de clasa a doua, victimele acestor popoare nefiind numărate de nimeni (inclusiv de pe urma „intervențiilor democratice” din Occident). Cu singura diferență: rușii sunt aproape și sunt albi. Și (în versiunea lor „ucraineană”) ei fug în masă în Europa - spre nemulțumirea atât a refugiaților anteriori, non-albi, cât și a nativilor.
În același timp, Occidentul nu doar a demonizat Rusia, ci i-a dezumanizat poporul: slujitori ai diavolului, adică a lui Putin, dușmani, o amenințare pentru lume. Tot cu ce s-au obișnuit europenii, pentru că de sute de ani au fost hrăniți cu rusofobie. De aceea, nu au putut să nu apară imagini cu „victime ale rușilor din Bucea”. Anume această imagine a noastră Occidentul o așteaptă, aceasta este ceea de ce are nevoie pentru a se convinge în sfârșit că are dreptate.
S-ar părea că acest lucru este deja în plus, pentru că există deja suficiente motive pentru a incita ostilitatea față de noi: am început acțiunile militare, bombardăm unitățile militare, dar, în același timp, din păcate, mor și civili, în orașele ocupate sunt încercări de partizanism și sabotaj, iar militarii ruși, desigur, nu stau să le tolereze. Însă în acțiunea de asalt al Mariupolului sunt numeroase victime în rândul civililor. Dar de ce trebuie inventate atacuri asupra maternității, a teatrului cu o mie de oameni în subsoluri, bombardarea deliberată a zonelor rezidențiale?
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2022
Editoriale
Occidentul și Rusia au o memorie istorică prea diferită în raport cu nazismul
Acum iată-l Bucea cu cadavre pe străzi. Cine i-a ucis? „Desigur, rușii”, deși este mult mai probabil ca acestea să fi fost victimele detașamentelor ucrainene care s-au întors în oraș și s-au ocupat de colaboratori, adică de cei care au ajutat sau pur și simplu au comunicat cu armata rusă. Dar să explici acest lucru Occidentului este inutilă: el vrea să-și confirme că are dreptate despre „barbarii și criminalii ruși” și o va obține oricum.
Și așa va fi, indiferent de modul în care ne comportăm cu adevărat în Ucraina cu civilii, asta trebuie să înțelegem. Pentru noi este unul civil, iar pentru Occident, este doar revenirea vechii imagini familiare a „rusului care suge sânge”, care este necesară pentru a-și pregăti propria populație să lupte împotriva noastră. Anterior, în secolele al XIX-lea și al XX-lea, aceștia erau mobilizați pentru a lupta pe câmpul de luptă, iar acum sunt mobilizați pentru lupta economică, justificând nevoia de a-și strânge cureaua pentru a opri „atrocitățile rusești”.
De îndată ce vom înțelege acest lucru, ne va fi profund indiferent ce spun ei despre noi în Occident. Acesta este războiul nostru intern, unul civil, și am alunecat în el în multe privințe tocmai pentru că de câteva decenii ne uităm în Occident, fără a acționa în mod corespunzător la ceea ce formează el la noi (ce-i drept cu o cerere internă activă) straturilor antinaționale din societate și elită, până la faptul că încearcă să rupă Ucraina de noi și să recodeze Ucraina, transformând o scindare accidentală într-o diviziune eternă.
Gaura neagră amenință cu adevărat Europa - doar ea poate fi înghițită prin dezumanizarea rușilor.
Bogdan Duca - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2022
Editoriale
Este România pregătită pentru un eventual război?
Fluxul de știri
0